Piața închirierilor de birouri așteaptă revenirea la creștere după ce pandemia a generat o scădere cu 40% a stocului tranzacționat în 2020.
Pe fondul adoptării telemuncii în rândul marilor companii, activitatea de închiriere a birourilor din București a contabilizat 237.000 de metri pătrați.
În 2021, cererea pentru birouri va avansa cu cel puțin 20-30%, recuperând aproape integral scăderea din anul precedent, potrivit consultanților agenției imobiliare Cushman & Wakefield Echinox.
„Avem, în prezent, proiecte în lucru de peste 70.000 de metri pătrați la nivelul Bucureștiului și orașelor regionale pentru o serie dintre cele mai mari corporații prezente la nivel local, acestea conștientizând că este un moment prielnic pentru a-și reașeza contractele, fie că vorbim de renegocieri, consolidări, restrângeri sau chiar extinderi de spații”, a spus Bogdan Bogatu, director Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox, potrivit unui comunicat.
Anul trecut, rata de neocupare a birourilor a ajuns la 12,5%, un maxim al ultimilor patru ani. Revenirea cererii este crucială pentru proprietarii de birouri, în condițiile în care peste 350.000 mp de spații noi vor ajunge în piață în următoarele 24 de luni.
Revenirea tuturor angajaților în birouri rămâne sub semnul întrebării, iar companiile ar prefera un sistem de muncă hibrid prin care angajații lucrează de acasă și vin la birou. Pe piața americană, analiștii arată că munca de acasă s-ar putea permanentiza pentru până la un sfert din angajații care înainte mergeau zilnic la birou.
Unii dezvoltatori de birouri analizează variante de transformare a proiectelor în locuințe sau alte spații cu utilizare multifuncțională.
Piața birourilor a generat cel mai mare flux de tranzacții în anul 2020, iar segmentul s-a plasat anual în topul investițiilor imobiliare atrase de România.