Cerere crescută: Piața de birouri europeană, rată de neocupare medie de 5,6%

Ovidiu Posirca

, Real News

Pe piața europeană de birouri, 51% din spațiile care se află în faza de construcție au fost deja închiriate. Spațiile ar urma să fie livrate pe piață în a doua jumătate a lui 2018 și în 2019, potrivit unui raport al firmei de consultanță imobiliară Savills.

Rata medie de neocupare în principalele orașe europene a atins un minim record de 5,9% și ar urma să scadă la 5,6% din stoc până la finalul anului în cele 17 orașe analizate în raport.

Piețele cu cea mai redusă ofertă de birouri sunt cele din Berlin (1,4% – rată de neocupare estimată pentru finalul lui 2018), Paris CBD (2,1%) și Munchen (2,5%). În schimb, orașele cu cele mai multe spații de birouri disponibile sunt Varșovia (13%), Dublin (12%) și Madrid (11%).

”2019 va aduce în continuare o piață competitivă pentru chiriași, rezultând în creșterea chiriilor pentru spațiile prime și întârzieri în contextul în care companiile amână deciziile din segmentul imobiliar în așteptarea noilor spații. Pre-închirierile vor rămâne o opțiune viabilă pentru gestionarea riscului și spațiile flexibile de birouri rămân o variantă populară pentru acoperirarea nevoilor imediate”, a precizat Matthew Fitzgerald, Director, International Tenant Representation, în cadrul Savills.

Suprafața totală de birouri care va fi livrată anul viitor va depăși 4,1 milioane de metri pătrați.

Raportul menționează o estimare a Oxford Economics care arată că în cele 17 piețe vor fi create încă 180.000 de locuri de muncă în birouri anul viitor.

În București, rata de neocupare în segmentul de birouri pragul de 8%, cel mai scăzut din ultimii 9 ani, în primul semestru din 2018. Stocul modern de spaţii era de aproximativ 2,79 milioane de metri pătraţi, conform unui studiu realizat de CBRE.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply