Top 5 proiecte de coworking și birouri flexibile din București

Piața spațiilor de coworking și birouri flexibile a ajuns la o cotă de 2% din stocul de birouri din București. Această nișă imobiliară a crescut accelerat în ultimii doi ani în Capitală și în marile orașe regionale datorită flexibilității garantate în relația cu chiriașii astfel încât costurile plătite de utilizatorii acestor spații să fie mai reduse.

La nivelul Capitalei, suprafața proiectelor de coworking și a birourilor flexibile depășea 71.000 de metri pătrați în primele luni din 2019, potrivit unui raport al firmei de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate. Creșterea industriei de IT&C din România, dezvoltarea comunității antreprenoriale, dar și flexibilitatea mai mare a companiilor privind locurile în care angajații își pot desfășura activitatea reprezintă principalii factori care au influențat extinderea acestui segment.

„Acest sector este, în mod clar, de viitor: creșterea economiei colaborative (așa-numita ‚gig economy’) la nivel mondial este o certitudine, astfel că spațiile de muncă flexibile vor avea de câștigat. Vorbim, deci, despre echipe mici de profesioniști. Însă, într-un oraș atât de aglomerat precum Bucureștiul, chiar și companiile mari s-ar putea să dorească să ofere salariaților posibilitatea de a lucra din anumite zone ale Capitalei pentru a nu mai fi obligați să tranziteze tot orașul. În plus, pentru companiile mari cu amprentă globală, munca pe proiecte cu angajați temporari poate fi destul de ușor corelată cu flexibilitatea oferită de coworking”, a declarat Silviu Pop, head of research în cadrul firmei de consultanță imobiliară Colliers International România, pentru Real Estate Magazine.

 

Costuri medii spații de coworking

 1 euro/oră

10 euro/zi

120 euro/lună (birou flexibil)

1.500 euro/lună (birouri dedicate echipelor)

Sursă: Crosspoint Real Estate

 

Pop estimează că am putea asista la o dublare a cotei spațiilor de lucru flexibile până la finalul anului 2030, dacă România va urma evoluțiile la nivel internațional, iar stocul total de birouri moderne va continua să se mărească la nivel local. Un raport al Colliers International menționează faptul că aproximativ 3.300 de persoane lucrau în birouri flexibile din București în anul 2018, iar numărul acestora ar putea depăși 11.000 până în anul 2023.

La nivel internațional, segmentul de coworking se află în faza de creștere, însă profitabilitatea acestor proiecte este încă incertă, potrivit analiștilor. De exemplu, unul dintre cei mai mari jucători în segmentul de coworking, WeWork, înregistrează pierderi după nouă ani de la fondarea companiei.

WeWork a abandonat între timp planurile de listare la bursă. Pierderile companiei au fost de 1,37 miliarde de dolari în primele șase luni din 2019, în timp ce veniturile au ajuns la 1,53 miliarde de dolari în aceeași perioadă. Mare parte din costurile companiei se concentrează pe închirierea și renovarea de spații de lucru, dar și pe mobilarea birourilor și sălilor de ședință. Recent, WeWork a anunțat că va intra și pe piața din România, urmând să livreze cel mai mare spațiu de coworking în București, pe o suprafață de aproximativ 8.000 de metri pătrați.

„Coworking-ul depinde foarte mult de menținerea unor condiții economice stabile care să încurajeze antreprenoriatul și afacerile de mici dimensiuni, dar și de schimbarea mentalității față de muncă. În marile centre urbane, care devin din ce în ce mai aglomerate, spațiul tradițional de lucru trebuie să evolueze”, a precizat Ilinca Timofte, research analyst la Crosspoint Real Estate, pentru Real Estate Magazine.

La finalul anului trecut, în București erau 27 de centre cu spații de lucru flexibile, iar costul mediu pentru închirierea unui birou se ridica la 330 de euro lunar, potrivit datelor Colliers International.

 

Top proiecte coworking și spații de lucru flexibile în București

Operatorul israelian Mindspace controlează în prezent cel mai mare proiect individual de coworking din București. Compania a deschis la începutul acestui an Mindspace Business District, pe o suprafață închiriabilă de aproximativ 4.500 de metri pătrați, în clădirea Globalworth Campus A din nordul Capitalei. Spațiul poate găzdui peste 730 de membri, care pot fi companii, startup-uri, antreprenori și freelanceri.

mindspace copy 1024x432 - Top 5 proiecte de coworking și birouri flexibile din București

Pe lângă spațiul de lucru deschis, Mindspace a amenajat 61 de birouri private și oferă o serie de beneficii pentru utilizatori, precum acces 24/7, săli de ședințe și spații comune, suport IT și evenimente dedicate comunității. Designul spațiilor iese în evidență prin elemente vintage și materiale naturale, Mindspace dorind ca utilizatorii spațiilor să se simtă ca în propria sufragerie.

Operatorul mai deține un alt spațiu cu o suprafață de 2.000 de metri pătrați în zona Piața Victoriei. De asemenea, va deschide și spațiul din City Offices, urmând să ajungă la un portofoliu de 12.000 de metri pătrați pe piața din București.

Spaces, parte din International Work Group (IWG), operează un spațiu de coworking cu o suprafață de 3.100 de metri pătrați în clădirea Campus 6.1 din zona Politehnica. Aceasta este prima locație Spaces în România, oferind mai multe variante pentru utilizatori. Compania oferă un abonament de coworking, birouri dedicate într-un spațiu împărțit cu alte persoane sau un spațiu de birou personalizat în cadrul Spaces Campus 6.

spaces campus 6 copy 1024x569 - Top 5 proiecte de coworking și birouri flexibile din București

Întins pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați, Spaces Unirii este un alt proiect de coworking controlat de către Spaces în București. Acesta este localizat în clădirea de birouri Unirii View. Ambele proiecte ale operatorului promovează ideea de comunitate și well-being la locul de muncă.

spaces unirii copy 1024x569 - Top 5 proiecte de coworking și birouri flexibile din București

Spaces va mai deschide în cel de-al treilea trimestru al anului un nou centru cu spații de lucru flexibile, în cadrul Expo Business Park. Proiectul va avea o suprafață de 4.100 de metri pătrați și va putea găzdui 457 de spații de lucru. Cu noua inaugurare, Spaces va ajunge la un portofoliu de peste 10.000 de metri pătrați de spații flexibile în țara noastră. Din grupul care deține Spaces mai face parte și Regus, un alt furnizor important de spații de birouri flexibile în București.

Operatorul ungar New Work a inaugurat în luna august prima locație din România, în cadrul proiectului AFI Tech Park. Compania poate amenaja până la 84 de birouri pe o suprafață de 2.800 de metri pătrați, incluzând o sală mare pentru conferințe și opt săli pentru întâlniri. Operatorul are în plan extinderea cu încă 3.000 de metri pătrați până la sfârșitul acestui an.

newwork copy 1024x683 - Top 5 proiecte de coworking și birouri flexibile din București

Antreprenorii Vlad Craioveanu și Ilinca Păun au investit 900.000 de euro în extinderea proiectului 3house Universitate, aflat în clădirea Unimed din spatele Teatrului Național București. Suprafața totală operată se ridică la 1.700 de metri pătrați. Spațiul de coworking are o capacitate de până la 200 de persoane distribuite în birouri dedicate, zone open space, spații de ședințe și un spațiu modular pentru evenimente.

Operatorul 3house va lansa în această toamnă un alt spațiu cu o suprafață de aproape 3.400 de metri pătrați în clădirea de birouri Equilibrium, dezvoltată de către Skanska. În 2019, 3house a fuzionat cu Impact Hub Bucharest.

3house copy 1024x683 - Top 5 proiecte de coworking și birouri flexibile din București

 

Investiții constante în piață

Regus a ajuns la un număr de zece proiecte de spații de lucru flexibile, deschizând în această primăvară un nou centru cu o suprafață de aproape 1.200 de metri pătrați în zona Dorobanți. Compania a atras în spațiile sale chiriași diverși, de la startup-uri la companii locale sau multinaționale din sectoarele de IT&C, consultanță, telecomunicații, turism, resurse umane sau e-commerce. În perioada următoare, Regus ar urma să deschidă un alt spațiu de 3.600 de metri pătrați, în cadrul Țiriac Tower.

Capitale cu spații flexibile de lucru în regiune

Oraș

Suprafață în 2018 (metri pătrați)

Suprafață estimată 2022/2023 (metri pătrați)

București

40.100

82.800

Budapesta

95.000

124.487

Praga  

41.900

87.313

Varșovia

195.000

360.234

Sursă: Colliers International

Commons este un alt jucător pe piața de coworking din Capitală, având deja două locații în zonele Romană și Unirii.

În zona Timpuri Noi se află Impact Hub, unul dintre pionierii pieței locale de coworking. Compania gestionează un spațiu de 1.600 de metri pătrați într-o clădire de birouri dezvoltată de Vastint. Operatorul a promovat în ultimii ani antreprenoriatul în România și a organizat și o competiție pentru desemnarea celor mai dinamice startup-uri din piață, în condițiile în care antreprenorii se află printre utilizatorii predilecți ai spațiilor din Impact Hub.

Impact Hub Bucharest copy 1024x683 - Top 5 proiecte de coworking și birouri flexibile din București

Spațiile de coworking găzduiesc și acceleratoare pentru startup-uri, unde antreprenorii aflați la început de drum pot discuta cu investitori sau mentori pentru dezvoltarea afacerilor.

Și la nivel național, piața de coworking se dezvoltă treptat, cele mai multe investiții fiind făcute în orașe precum Timișoara, Cluj-Napoca, Iași sau Brașov. 

De exemplu, proiectul Silicon Forest din Cluj-Napoca are o suprafață de peste 1.350 de metri pătrați. Spațiile se adresează freelancerilor și companiilor din zona IT&C.

La Iași, Fab Lab combină un laborator de fabricare digitală cu spații de coworking. Proiectul cu o suprafață de 700 de metri pătrați este localizat în campusul universitar „Tudor Vladimirescu”.

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply