Investițiile imobiliare din România, cotă de 8,5% în Europa de Est

Piața tranzacțiilor de investiții imobiliare din România a crescut anul trecut, iar profilul țării la nivel regional s-a îmbunătățit.

În 2020 s-au încheiat tranzacții cu valoare totală de aproape 900 de milioane de euro. Cea mai importantă tranzacția evaluată la peste 300 de milioane de euro este vânzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle către AFI Europe Romania.

Rezultatul reprezintă o cotă de 8,5% din volumul total de investiții de 10,4 miliarde de euro înregistrat de cele mai mari 6 țări din Europa de Est, potrivit unei analize a companiei de consultanță imobiliară Colliers International. Investițiile în cele șase piețe s-au diminuat cu 24% față de 2019, când contribuția României a fost de 4,7% la rezultatul regional.

La nivel regional, cea mai mare piață a rămas Polonia, unde investițiile din sectorul imobiliar au totalizat 5,2 miliarde de euro. Cehia este pe locul doi cu un volum de 2,7 miliarde de euro.

„Decalajul de randament investițional mai generos al României, combinat cu randamentele scăzute pentru alte tipuri de active, sunt de bun augur pentru activele locale în următorii ani”, a explicat Laurențiu Lazăr, managing partner la Colliers România.

Segmentul de birouri a generat 41% din volumul total al investițiilor, urma de sectorul industrial și de logistică cu o cotă de 32%.

Datele Colliers International arată că Bucureștiul are unul dintre cele mai mari randamente investițional din regiune pentru clădirile de birouri (de 7%), comparativ cu cel mult 4,25% în Praga, 4,65% în Varșovia sau 5,25% în Budapesta. Chiriile pentru birouri din cele mai bune locații se mențin la 18 euro pe metru pătrat în București, în timp ce la nivel național acestea variază între 11 și 14,5 euro pe mp.

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply