Europa Centrală și de Est, investiții imobiliare de 4,1 miliarde de euro în primul semestru din 2019

Ovidiu Posirca

, Real News

Volumul de investiții imobiliare în Europa Centrală și de Est a ajuns la 4,1 miliarde de euro în primele șase luni din 2019, iar piața din România are o cotă de 10% din această valoare, potrivit unui raport al firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În regiune, cele mai multe investiții au fost înregistrate în sectorul imobiliar din Cehia (1,9 miliarde de euro). Pe locul doi s-a plasat Polonia cu 1,3 miliarde de euro, urmată de România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria.

În România, birourile au generat 53% din tranzacțiile pentru investiții în primul semestru. Sectorul de retail și cel al spațiilor industriale/logistice au avut cote de 28%, respectiv 18%.

Totodată, Bucureștiul a atras 40% din totalul investițiilor imobiliare din România, fiind urmat de Cluj-Napoca, cu 32%, restul tranzacțiilor înregistrându-se în mai multe orașe.

Volumul investițional în sectorul imobiliar din România va depăși în acest an 1 miliard de euro, potrivit estimărilor agenției.

”În special pentru activele imobiliare premium, asistăm în această perioadă la o competiție ridicată între un număr semnificativ de investitori. Observăm că aceștia acordă o atenție sporită finalizării tranzacțiilor în care sunt implicați, aspect ce va determina o comprimare a randamentelor investiționale pe termen scurt și mediu. Totodată, considerăm că, pe lângă tranzacțiile cu spații de birouri și industriale, vom asista la o activitate crescută în segmentul hotelierˮ, a spus Tim Wilkinson, partner, capital markets, C&W Echinox, potrivit unui comunicat.

În sectorul de birouri, cea mai importantă tranzacție a reprezentat-o achiziția proiectului The Office din Cluj-Napoca. Dedeman a plătit 130 de milioane pentru proiectul care are o suprafață închiriabilă de 63.000 de metri pătrați.

În segmentul industrial, cea mai mare tranzacție a fost achiziția proiectului A1 Logistic Park de către CTP pentru aproximativ 40 de milioane de euro.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA