Piața spațiilor industriale și de logistică va încheia acest an cu un stoc de 5 milioane de metri pătrați, iar ritmul de creștere al sectorului va contribui la atingerea unei suprafețe de 8 milioane mp până în 2025, notează firma de consultanță imobiliară CBRE România.
Creșterea stocului ar permite României să recupereze decalajul față de Polonia și Cehia, cele mai importante piețe pentru dezvoltatorii de spații industriale și logistice din Europa Centrală și de Est.
În primele nouă luni, stocul volumul tranzacțiilor de închiriere care a dus la creșterea netă stocului a fost de 500.000 mp, dintre care 250.000 mp au fost generați de retaileri.
„Volumul livrărilor din 2021 se va menține la nivelul mediei din ultimii trei ani și are toate șansele să depășească bariera de 500.000 mp. Cererea va continua să vină din partea retailerilor alimentari, fiind generată de nevoia de noi huburi regionale, creșterea suprafeței de temperatură controlată și a gradului de integrare pe platformele logistice”, a spus Andrei Jerca, head of industrial services la CBRE România.
Segmentul de comerț electronic va genera, de asemenea, cerere crescută, iar noi investiții ar putea fi demarate de jucătorii din industria de curierat care vor avea nevoie de noi spații de depozitare și distribuție.
În afara piețelor principale pentru sectorul industrial precum București, Cluj-Napoca sau Timișoara, pe termen mediu am putea înregistra noi investiții masive în orașe precum Constanța, Iași, Craiova și Bacău. În Constanța se dezvoltă în prezent cel mai mare proiect mixt din România, cu o puternică componentă industrială/logistică. Ansamblul care va avea 550.000 mp închiriabili este dezvoltat de Globalworth și Global Vision.
Pingback: Grupul Tei închiriază 10.000 de mp în parcul industrial Metav - Real Estate Magazine