Piața logistică și industrială depășește borna de 5 milioane mp în 2020

Ovidiu Posirca

, Real News

Piața locală a spațiilor industriale și logistice are potențial foarte bun de creștere în anii următori având în vedere decalajul înregistrat față de alte piețe din Europa Centrală și de Est.

Spațiile operaționale în România au atins suprafața de 4,72 milioane de metri pătrați la finalul primului semestru din 2020, în creștere cu 5% față de perioada similară a anului trecut, potrivit firmei de consultanță imobilară Colliers International. Consultanții agenției estimează că piața va depăși 5 milioane mp în cel de-al doilea semestru.

„Pe termen mai lung, relativa sub-livrare de spații industriale și logistice din România, pe cap de locuitor, susține o creștere puternică în deceniul următor”, a spus Laurențiu Duică, partner & head of industrial agency la Colliers International.

La nivel regional, cele mai importante piețe sunt Polonia cu 19,6 milioane mp și Republica Cehă cu aproximativ 9 milioane mp.

În al doilea semestru al anului sunt așteptate livrări noi de aproape 300.000 de mp în sectorul spațiilor industriale și logistice din România. Prim comparație, în prima jumătate s-au finalizat 120.000 mp.

Activitatea de închiriere a depozitelor a fost concentrată în zona București cu 35% din volumul total al spațiilor închiriate, respectiv 87.500 de metri pătrați.

Din perspectiva cererii, sectorul de retail/FMCG a generat 50% din noile contracte de închiriere, alături de 3PL/logistică (35%) și producție ușoară (33%). Noile spații logistice ale Profi din Timișoara și Craiova au reprezentat cele mai importante tranzacții, acoperind 115.500 de metri pătrați.

Chiriile pentru spațiile de depozitare au rămas stabile la 3,8-3,9 euro pe metru pătrat pentru spațiile industriale și logistice din jurul Bucureștiului și în jur de 3,7-3,9 euro pe metru pătrat pentru spații din alte hub-uri din țară. Rata de neocupare a spațiilor s-a situat în jurul valorii de 7-8%, un nivel relativ neschimbat de criza medicală.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA