Cele mai scumpe proprietăți din lume – între valoare istorică și controverse

Catalin Socol

, Real Style

Cele mai scumpe case din lume, conform evaluărilor internaționale, aparțin, bineînțeles, unora dintre cele mai cunoscute și bogate persoane de pe mapamond, dar unele dintre aceste proprietăți au fost înconjurate și de numeroase controverse. O parte dintre ele combină suprafața impresionantă, decorațiunile și facilitățile demne de cei mai avuți oameni ai lumii cu o deosebită valoare istorică.

Dacă e să vorbim despre proprietatea care, dacă s-ar scoate la vânzare, este evaluată la cel mai ridicat preț din lume, de aproximativ 1,5-2 miliarde de dolari, aceasta ar fi Palatul Buckingham din Londra, reședință a Casei regale britanice. Următorul edificiu pe lista evaluatorilor internaționali, estimat la aproximativ 1 miliard de dolari, este o construcție nouă, ce seamănă mai degrabă cu un zgârie-nori, deținută în totalitate de către Mukesh Ambani, unul dintre cei mai bogați oameni din India, și situată în Mumbai.

Dacă Palatul Buckingham este arhicunoscut și vizitat și, cu siguranță, nu va fi pus vreodată la vânzare, aflându-se în proprietatea familiei regale britanice, Antilia este o reședință mai puțin cunoscută, fără o valoare istorică, dar nu mai puțin impresionantă. Locuința a fost denumită după insula mitică omonimă (cunoscută și ca „Insula celor șapte orașe”). Antilia a fost proiectată de către casele de arhitectură americane Perkins + Will și Hirsch Bedner Associates, iar compania de construcții australiană Leighton Holdings s-a ocupat inițial de construcția sa, construcție ce a fost finalizată de B.E.Billimoria & Company Ltd.

Antilia are 27 de etaje cu tavane atât de înalte, încât o altă clădire cu înălțime echivalentă ar putea încorpora până la 60 de etaje. Locuința a fost proiectată pentru a rezista unui cutremur cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter. Totodată, această reședință este considerată a fi cea mai înaltă casă unifamilială din lume.

Pentru aceasta, proprietarii au o echipă de 600 de persoane, care lucrează doar la întreținerea locuinței. Șocând prin dimensiune, imobilul a fost subiectul multor controverse, fiind construit pe un teren de aproximativ 4.000 de metri pătrați, ce a aparținut înainte unui orfelinat și care, conform legii, nu ar fi putut fi vândut. Alte controverse au fost legate de construirea celor trei heliporturi pe acoperiș – interzise, de asemenea, prin lege, în orașul Mumbai – dar, se pare, și a unei parcări auto pe șase niveluri, la fel, construită ilegal. În orice caz, proprietarul imobilului, Mukesh Ambani, și-a întârziat mutarea în reședință după finalizarea acesteia, în anul 2011, crezând că îi va aduce ghinion. Pe lângă piscină, cinematograf și numeroase alte facilități, casa include chiar și un templu hindus. Este o construcție care a stârnit critici vizavi de costul său uriaș și care a fost catalogată ca fiind „de neconceput”, în contextul în care India avea, la momentul respectiv, cel mai mare procentaj de copii sub 5 ani subnutriți din întreaga lume, de peste 40%.

A treia cea mai scumpă proprietate din lume este Villa Leopolda, situată pe Coasta de Azur, în Franța, însă comparativ cu celelalte locuințe, aceasta este estimată la „doar” 750 de milioane de dolari.

1024px Villa Leopolda Villefranche sur Mer copy 1024x631 - Cele mai scumpe proprietăți din lume – între valoare istorică și controverse

Aflată în proprietatea renumitei filantroape braziliene Lily Safra, casa este locul unde s-a filmat celebra peliculă din anii 1950, „To Catch a Thief”, regizată de Alfred Hitchcock. Superba reședință a fost deținută inițial de regele Leopold al II-lea al Belgiei și a fost construită în anul 1902. Peisajul încântător, vegetația luxuriantă și arhitectura clădirii au făcut ca Villa Leopolda să rămână, chiar și astăzi, una dintre cele mai scumpe și dorite case din lume. Proprietatea include o seră, un cinematograf, o serie de opere de artă rare și valoroase, piscine, grădini și niște splendide terase în cascadă.

Rutland Gate Mansion a fost cea mai scumpă proprietate aflată la vânzare, în anul 2015

O altă reședință evaluată la valori amețitoare este Rutland Gate Mansion, estimată la aproximativ 365 de milioane de dolari. Clădirea este situată în apropierea faimosului Hyde Park din Londra și are 45 de dormitoare (decorate cu aur), o piscină, parcare subterană și geamuri antiglonț.

2 8a Rutland Gate copy 1024x768 - Cele mai scumpe proprietăți din lume – între valoare istorică și controverse

Următoarea poziție în acest clasament al celor mai scumpe locuințe de pe mapamond este ocupată de un penthouse situat în Tour Odéon din Monaco, ce a fost achiziționat recent, având o valoare de aproximativ 350 de milioane de dolari. Amplasat la ultimele etaje ale impresionantului zgârie-nori, acesta oferă o vedere panoramică superbă asupra coastei și dispune de mai multe piscine, legate între ele prin topogane.

Antilia copy 682x1024 - Cele mai scumpe proprietăți din lume – între valoare istorică și controverse

Cea mai scumpă proprietate listată pe piața bucureșteană este o vilă din zona Bulevardului Aviatorilor, cu un preț de pornire de zece milioane de euro

Cele mai scumpe 10 proprietăți aflate spre vânzare în București au prețuri de listare cuprinse între 4,5 și 10 milioane de euro, iar printre ele se numără și fosta locuință a poetului și prim-ministrului român Octavian Goga, proiectată de nepotul lui Ion Creangă, arhitectul Horia Creangă, și situată în zona Grădina Icoanei. Vila, listată la un preț de pornire de aproximativ 5 milioane de euro, a fost închiriată anterior de către Ambasada Japoniei la București, servind drept reședință pentru ambasadorul nipon.

Cea mai scumpă proprietate listată pe piața bucureșteană este o vilă situată în apropiere de Bulevardul Aviatorilor, cu un preț de pornire de 10 milioane de euro. Considerată monument istoric, casa a fost construită în anul 1948 și consolidată în 2008. Dispunând de 30 de camere, reședința are o suprafață de aproximativ 1.450 de metri pătrați și un teren de 1.300 de metri pătrați.

O altă proprietate istorică scoasă la vânzare este Vila Chrissoveloni-Cantacuzino – amplasată în inima Capitalei, în apropiere de Calea Victoriei –, care are un preț de pornire de circa 7 milioane de euro. Cu aproximativ 75 de camere, o suprafață utilă de 2.200 de metri pătrați și 2.150 de metri pătrați de teren, clădirea se află la vânzare de peste un an.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.29, Septembrie 2019

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply