Volumul investițiilor din România a scăzut anul trecut față de 2017, în timp ce în Europa Centrală și de Est evoluția a fost pozitivă.
Investițiile din regiune au atins pragul de 13,8 miliarde euro în 2018, crescând cu 5% față de anul precedent, potrivit unui raport al firmei de consultanță imobiliară Colliers International.
”Pentru 2019, avem un optimism ponderat. Economia va continua să crească similar cu rata potențială de creștere, care este dublă față de media UE. În mod normal, contextul economic, alături de un decalaj favorabil de randamente între produsele românești și cele din alte regiuni din ECE, ar fi suficient pentru un rezultat bun în 2019, mai ales având în vedere că tranzacțiile în desfășurare cu clădiri de birouri sugerează un volum posibil de peste 500 mil. euro. Cu toate acestea, riscurile în creștere, legate de zgomotul economic și politic, sunt o sursă de îngrijorare”, a explicat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.
Pop a precizat că în România volumul investițiilor a ajuns anul trecut puțin sub 950 de milioane de euro, în scădere față de anul precedent.
Analiștii Colliers notează că printre riscurile pentru industrie în ECE se numără lipsa forței de muncă, Brexit, politica populistă din unele state din regiune și riscul taxării activelor.
”Atitudinea consumatorilor pare să afecteze fluxul de fonduri din domeniul imobiliar din ECE. Legătura cu modelul de afaceri al investitorilor, cu aproape jumătate din fluxurile din regiune venite prin intermediul sectoarelor de retail, logistice și hoteliere, și cu piețele de birouri și industrial, indirect prin intermediul ocupării forței de muncă, este clară. Încrederea consumatorilor a atins maxime cu aproape 6-12 luni în urmă în ECE, și înainte de asta în România. Dacă am considera că încrederea consumatorilor prevestește ce se întâmplă peste un an și jumătate, înseamnă că vârful ciclului va fi atins la mijlocul lui 2019”, se mai arată în analiză.