Ritmul de creștere al prețurilor locuințelor scoase la vânzare a crescut cu 0,4% în cel de-al doilea trimestru al anului 2019, la jumătate față de evoluția din primele trei luni ale anului, potrivit unui raport realizat de experții Analize Imobiliare.
Variația anuală a prețurilor s-a situat la +3,5% în T2 2019, în scădere de la +4,6% în cele trei luni anterioare. Nivelul actual al acestui indicator este cel mai scăzut din ultimii patru ani, adică din primul trimestru din 2015, potrivit sursei citate.
În București, prețurile apartamentelor au scăzut cu 0,8% față de trimestrul anterior, în timp ce la nivel national s-au apreciat cu 1,4%.
Comparativ cu perioada similară a anului trecut, apartamentele sunt mai scumpe cu 2% în București și, respectiv, cu 3,8% în țară; casele și vilele, pe de altă parte, sunt cu 2% mai ieftine în Capitală, dar cu 3,5% mai scumpe în rest.
Cu excepția Bucureștiului, majoritatea marilor orașe monitorizate constant de Imobiliare.ro au consemnat, trimestrul trecut, creșteri ale prețurilor apartamentelor – chiar dacă acestea nu au fost foarte mari. Cel mai important avans, în cuantum de 1,7%, a fost cel din Brașov (unde s-a ajuns la o sumă medie cerută de 1.120 de euro pe metru pătrat util), pe următoarele locuri situându-se Timișoara (+1,2%, până la 1.210 euro pe metru pătrat), Iași (+0,8%, până la 1.000 de euro pe metru pătrat), Cluj-Napoca (+0,7%, până la 1.570 de euro pe metru pătrat) și Constanța (+0,2%, până la 1.140 de euro pe metru pătrat). În Capitală, pe de altă parte, pretențiile vânzătorilor au ajuns la o valoare medie de 1.310 euro pe metru pătrat.
În privința cererii, avansul anual înregistrat în ultimul an plasează Brașovul pe primul loc, cu o creștere de 25%. Urmează București (+16%), Constanța (+13%), Timișoara (+10%). În Cluj-Napoca și Iași, pe de altă parte, au avut loc creșteri de sub 10%, mai exact +7% și, respectiv, +6%.
Oferta este cu 7,3% mai mică decât în urmă cu 12 luni. Scăderi din acest punct de vedere au avut loc în cinci din șase orașe, anume în Iași (-10,2%), București (-10,1%), Cluj-Napoca (-6,3%), Brașov (-3,9%) și, respectiv, Timișoara (-3%). Ca și în ultimele două trimestre, excepția de la regulă este reprezentată de Constanța, unde oferta de locuințe este ușor mai mare decât în urmă cu 12 luni, respectiv cu 0,8%.
”Clienții sunt mai atenți la produsul achiziționat, își iau mai mult timp pentru informare și amână decizia de achiziție, deși proiectele aflate aproape de finalizare sunt mai scumpe. Dacă vor să rămână într-un anumit buget, cumpărătorii ar trebui să aleagă proiecte care au ca termen de finalizare anul 2020 sau 2021”, a spus Dorel Niță, head of data Imobiliare.ro
În prima jumătate a anului 2019 au fost înregistrate 241.583 de tranzacții, în scădere cu aproape 20% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).