Analiză: Proiecte rezidențiale importante din Capitală, livrate în 2019

Catalin Socol

, Real Market

Anul 2019 s-a încheiat, cel mai probabil, cu un record al livrărilor de locuințe pentru Capitală și centrele regionale, fiind anul post-criză cu cele mai multe proiecte rezidențiale în construcție. De la proiecte rezidențiale de volum, în zonele de cartier, până la proiecte exclusiviste, de mari dimensiuni, pentru zona de nord a Capitalei, sau proiecte boutique, situate în special în zone centrale și semicentrale, Bucureștiul conduce detașat în clasamentul privind numărul de apartamente în curs de finalizare, estimându-se ca până la sfârșitul anului să avem aproape 15.000 de noi locuințe finalizate.

Cererea de locuințe din marile orașe precum București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași a rămas la un nivel crescut, ceea ce stimulează numeroși dezvoltatori în a investi în piața românească. Anul 2019 se anunță un an cu livrări record nu doar pentru piața rezidențială, ci și pentru cea de birouri. Astfel, piaţa birourilor din Bucureşti ar putea avea, în 2019, un an record în ceea ce priveşte livrările, cu condiţia ca toate proiectele anunţate să fie finalizate la timp, scenariu în care piaţa de profil s-ar îmbogăți cu spaţii noi în suprafaţă de circa 377.000 de metri pătraţi.

Anul 2019, livrări record nu doar pentru piața rezidențială, ci și pentru cea de birouri

Conform companiilor de profil, volumul închirierilor de spații de birouri, până în acest moment al anului, s-a majorat cu aproape 25%. Definirea unor noi centre de birouri, în zona de nord, aduce cu sine și noi zone de interes pentru dezvoltatorii rezidențiali.

proiecte livrate 3 copy 1024x724 - Analiză: Proiecte rezidențiale importante din Capitală, livrate în 2019

Zona de vest – numeroase proiecte de mari dimensiuni se apropie de finalizare

Proiecte importante s-au finalizat în toate zonele Capitalei, fiind vorba atât despre proiecte individuale, cât și despre faze de construcție ale unor proiecte mai mari. Începând cu zona de vest, multe dintre proiectele rezidențiale din zona cartierelor Militari – Drumul Taberei au finalizat noi stadii de construcție. Printre acestea, TripleA Residence (unde s-a încheiat prima etapă de livrare a apartamentelor), Rotar Park (unde se finalizează ultima fază de construcție a proiectului rezidențial), Timișoara 58 Apartments (care va livra, până la finalul anului, cea de-a treia fază, compusă din două blocuri turn, gemene), Gran Via Park (unde se pregătește și lansarea ultimei faze de construcție a proiectului), Moghioroș Park Residence, Latin Residence sau 21 Residence Politehnica. Toate aceste proiecte rezidențiale (reprezentând o mare pondere din proiectele zonei de vest ce au livrat sau vor livra locuințe anul acesta) au avut, fiecare, faze de construcție cu sute de apartamente.

Zona de nord – sute de apartamente livrate în proiecte importante

Zona de nord a Capitalei a venit cu proiecte rezidențiale importante, ce au livrat, de asemenea, faze de construcție cu sute de apartamente.

proiecte livrate 2 copy 1024x576 - Analiză: Proiecte rezidențiale importante din Capitală, livrate în 2019

Unul dintre ele este proiectul rezidențial Belvedere Residences, situat în zona Pipera, în proximitatea centrului de birouri din apropierea stației de metrou, preluat de fondul de investiții London Partners și care a început, deja, dezvoltarea următoarei faze de construcție. Fazele a treia și a patra ale proiectului includ 966 de apartamente, iar, în total, proiectul amplasat pe strada Fabrica de Glucoză ajunge la 1.556 de unități.

Good to know

15.000 de locuințe noi, finalizate până la sfârșitul anului

Un alt proiect imobiliar de mari dimensiuni al zonei de nord a Capitalei, situat în proximitatea cartierului Aviației și a centrelor de birouri din zonă, este Onix Park, care include 2.000 de apartamente. Acesta este dezvoltat de omul de afaceri Mohammad Murad și va livra primele 600 de apartamente în acest an, cu o investiție de 32 de milioane de euro. Cele 600 de locuințe sunt distribuite în două imobile cu un regim de înălțime redus, P+4E, și un imobil cu un regim de înălțime S+P+11E, având programată finalizarea în luna noiembrie a acestui an.

De asemenea, pentru zona Aviației, Aviației Park – dezvoltat de fondul de investiții Forte Partners – a livrat prima fază de construcție. Tot în vecinătate, spaniolii de la Gran Via Real Estate au finalizat primele patru blocuri din proiectul Aviației Apartments, cu peste 200 de apartamente noi, de tip studio, cu două, trei și patru camere, și se pregătesc de demararea următoarei faze de construcție, aceștia achiziționând, recent, un nou teren, în apropiere.

proiecte livrate 4 copy 1024x812 - Analiză: Proiecte rezidențiale importante din Capitală, livrate în 2019

Printre cele mai importante proiecte livrate anul acesta se numără și One Herăstrău Plaza, situat la intersecția Șoselei Pipera cu strada Nicolae Caramfil. Proiectul mai are puține apartamente de vânzare, până la livrare, și presupune un concept mixt, de spații de retail, birouri și unități rezidențiale.

Cu două imobile rezidențiale gemene, conectate printr-un corp de legătură cu destinație mixtă, proiectul cuprinde 156 de apartamente high-end și este dezvoltat de One United Properties, cunoscut drept cel mai mare dezvoltator de locuințe de lux din Capitală. În acest moment, One United lucrează la alte două mari proiecte, programate a fi finalizate anul viitor, One Mircea Eliade și One Herăstrău Towers, și pregătește și alte importante proiecte de volum, pe terenurile achiziționate anul trecut și anul acesta. 

Arcadia Apartments Domenii a ajuns, în acest an, să finalizeze trei din cele patru imobile rezidențiale ale proiectului, iar ultima fază de construcție este programată pentru livrare în primăvara lui 2020.

Complexul va totaliza 800 de apartamente, livrate în trei faze, pe durata a trei ani. Prima fază a fost demarată în august 2017 și constă într-o clădire cu 193 de apartamente dispuse pe patru scări și 240 de locuri de parcare, în totalitate subterane.

În zona centrală, un alt proiect însemnat, al aceluiași fond de investiții britanic London Partners, este Soho Unirii, care oferă rezidenților apartamente de tip studio și apartamente cu două, trei sau patru camere, cu un total de 236 de unități, dispuse în trei blocuri. Proiectul rezidențial este situat în apropiere de zona Unirii.

Pentru zona de est, Vivenda Residencias și Palladium Residence au finalizat, la rândul lor, noi imobile. În zonă sunt în lucru și alte proiecte ale unor dezvoltatori importanți, precum Triama Residence, al belgienilor de la Speedwell, sau Estoria City, un nou proiect ce se pregătește de începerea construcției, în prima parte a lui 2020.

Pe o piață în care apetitul pentru achiziția de apartamente și case și-a revenit în ultimii ani, dezvoltatorii rezidențiali prezenți pe piața din București se orientează din ce în ce mai des către construcția de proiecte de locuințe cu sute sau chiar mii de unități.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.30/Special Edition 2019

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply