Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din România, a apelat la muncitori străini pentru dezvoltarea proiectelor imobiliare în contextul lipsei de forță de muncă pe piața locală.
Dimitris Pergamalis, head of construction and development la Globalworth, spune că au fost angajați muncitori indieni și vietnamezi pentru a compensa deficitul de personal din România.
”În 2018, cel puțin 20% din muncitorii care au lucrat pe șantierele Globaworth erau din alte țări”, a spus executivul în cadrul evenimentului Real Estate & Construction Forum, organizat de către Business Mark.
Pe lângă lipsa forței de muncă, costurile suplimentare la dezvoltare au fost generate de creșterea prețurilor la materialele de construcții și integrarea de noi tehnologii în clădiri. El a precizat că în 2019, prin optimizarea proceselor poate fi compensată doar parțial creșterea de 20% a costurilor. Prezentă în cadrul aceluiași eveniment, Ruxandra Beșe, director dezvoltare la CEETRUS România, a adăugat că în dezvoltatorului pe care îl reprezintă costurile de construcție s-au mărit cu aproape 40%.
Statisticile arată că salariile din sectorul construcțiilor au avut cel mai rapid ritm de creștere în ultimul an. Potrivit Institutului Național de Statistică, salariul net din construcții era de 1932 de lei în februarie 2018, iar în urma unor măriri succesive a ajuns la 2763 de lei în februarie 2019.
”Chiriile au tendința de scădere, iar dezvoltarea devine tot mai puțin atractivă”, spune Pergamalis. ”Fie mergem la dezvoltare cu un proiect asigurat, sau prin valoarea adăguată într-un complex, într-o zonă în care există deja un magnet”, a spus acesta.
Globalworth dezvoltă în prezent în București cea de-a treia clădire din Globalworth Campus și proiectul Globalworth Square, situat între clădirile Globalworth Plaza și proiectul Greencourt. Portofoliul companiei pe piețele din România și Polonia are o valoare apropiată de 2,5 miliarde euro.
Referitor la forța de muncă din străinătate, Alexandru Theodor Miculaș, head of facility management services la FMS România, adaugă că angajații pe piața locală au fost aduși și angajați din China, Thailanda sau Africa. ”Forța de muncă venită din afară este calificată la un nivel foarte bun”, a spus Miculaș.