Tot mai mulți investitori imobiliari români și străini privesc provincia cu interes și anunță proiecte de zeci sau chiar sute de milioane de euro, care ar urma să schimbe la față orașe mari din țară, precum Timișoara, Brașov sau Craiova.
Mai mult, în condițiile în care marile centre urbane din provincie devin din ce în ce mai aglomerate, iar infrastructura pare să nu țină pasul cu dezvoltarea orașelor, marii dezvoltatori au început să parieze în ultima vreme pe proiecte care aduc în același loc birourile, magazinele și locuințele.
Proiectele mixte sau multifuncționale – care combină birouri, rezidențial și retail – nu sunt o noutate pentru România, prima astfel de investiție fiind inaugurată în urmă cu cinci ani la Iași, unde omul de afaceri Iulian Dascălu a ridicat, în urma unei investiții de 265 milioane de euro, Palas Iași, care include un centru comercial, o stradă de retail, birouri, restaurante și cafenele, spații verzi, hotel și săli de evenimente. Chiar dacă, între timp, și în București au fost anunțate câteva astfel de proiecte mixte, printre care Timpuri Noi Square al suedezilor de la Vastint, care va include birouri, rezidențial și retail, sau Iride City al austriecilor de la Immofinanz, care va avea cuprinse, similar, toate cele trei funcțiuni, nici provincia nu stă mai prejos când vine vorba de asemenea investiții.
Cel mai recent proiect mixt anunțat va fi dezvoltat la Craiova, unde grupul imobiliar francez Catinvest vrea să construiască lângă mall-ul existent, Electroputere Parc, pe care l-a achiziționat anul trecut, o nouă clădire cu spații de retail, dar și de birouri. În ansamblu, grupul va investi 70 de milioane de euro până la finalul anului 2018 în această clădire, ce va avea 15.000 de metri pătrați de birouri de clasa A, 12.000 de metri pătrați de spații comerciale și 700 de locuri de parcare subterane, precum și în procesul de extindere a singurului mall din Craiova, cu încă 9.200 de metri pătrați.
„Electroputere Parc este o locație extraordinară, cu potențial uriaș de dezvoltare, fiind printre puținele centre comerciale, dacă nu chiar singurul din provincie, cu o poziționare atât de bună, chiar în oraș, oferind acces rapid și facil cumpărătorilor la o zonă foarte mare de shopping. Extinderea centrului și dezvoltarea unei noi clădiri reprezintă, astfel, o mișcare firească, parte din strategia amplă de investiții a Catinvest în extinderea spațiilor comerciale din portofoliu, pentru a putea oferi oamenilor mai multe opțiuni de shopping și divertisment”, a declarat Bertrand Catteau, președintele grupului Catinvest.
Un alt oraș care a intrat pe radarul investitorilor ce vor să ridice proiecte mixte este Brașovul. Francezii de la Immochan, care au cumpărat terenul fostei platforme Tractorul, unde au dezvoltat în primă fază un centru comercial – Coresi Shopping Center –, au decis să construiască și blocuri pe acel teren, astfel că au intrat în parteneriat cu firma brașoveană Avantgarden, pentru a dezvolta și partea de rezidențial. La începutul acestui an, Immochan spunea că are în construcție 13 blocuri cu 570 de apartamente, însă, în ansamblu, proiectul poate ajunge la 3.000 de locuințe. Totodată, Immochan a cumpărat în vară și ansamblul de birouri Coresi Business Park.
După Iași, la Craiova, Brașov și Timișoara se dezvoltă proiecte imobiliare mixte de anvergură.
De asemenea, dezvoltatorul israelian AFI vrea să construiască în orașul de sub Tâmpa un proiect mixt ce va include un centru comercial de 45.000 metri pătrați și birouri de 15.000 metri pătrați, într-o primă etapă. Construcția a început anul acesta și ar urma să fie gata în primul trimestru din 2019. Tot AFI a construit și în București un proiect similar: mall-ul AFI Cotroceni și cele cinci clădiri de birouri situate în jurul său.
La Timișoara, omul de afaceri Iulian Dascălu are în prezent în construcție un proiect imobiliar mixt, Openville. Proiectul, dezvoltat în jurul centrului comercial existent, Iulius Mall, va avea atât o zonă de retail, cât și una de birouri. În ansamblu, Openville va avea o suprafață construită de 594.000 metri pătrați, iar în timp ce zona de retail va cuprinde în total 131.000 de metri pătrați, partea de birouri va include șapte clădiri de clasă A cu o suprafață închiriabilă de 130.000 metri pătrați. Printre chiriașii clădirilor office din Openville se numără Ness Software Engineering Services, Autoliv România, PwC România, Bitdefender, Visma Software sau Atos. Totodată, în Openville vor exista restaurante și cafenele tematice, cinema multiplex, fresh market, patru săli de evenimente, loc de joacă, dar și alte opțiuni pentru petrecerea timpului liber. În plus, proiectul va dispune de 4.050 locuri de parcare, subterane și supraetajate, precum și de spațiu verde, de peste 55.000 de metri pătrați.
Antreprenorul Iulian Dascălu a decis la mijlocul acestui an să vândă jumătate din rețeaua de mall-uri pe care o deține în țară sub brandul Iulius, precum și din ansamblul Openville, către grupul sud-african Atterbury, mișcarea urmând să sprijine și dezvoltarea proiectului de la Timișoara, o investiție de circa 220 de milioane de euro.
Tot la Timișoara, omul de afaceri Ovidiu Șandor a anunțat că va construi un proiect mixt de birouri și rezidențial, în urma unei investiții de circa 130 de milioane de euro. Proiectul, numit Isho, va cuprinde birouri cu o suprafață închiriabilă de aproximativ 50.000 de metri pătrați, precum și un număr de 1.200 de apartamente. Până la închiderea acestei ediții, Mulberry Development, compania de dezvoltare imobiliară a lui Șandor, anunțase că a semnat contracte de închiriere pentru viitoarele birouri din proiectul Isho cu operatorul german de servicii Bosch și cu furnizorul american de date și tehnologie Survey Sampling International (SSI).