Readucerea în circuitul urbanistic a unor foste zone industriale din București se realizează cu ajutorul unor investiții masive pe care dezvoltatori imobiliari cu experiență le-au demarat la nivel local. Parțial gândite ca proiecte mixte, redezvoltările urbane contribuie la funcționalitatea și estetica orașului, generând totodată noi locuri de muncă și condiții superioare de locuit și de petrecere a timpului liber.
Proiectele multifuncționale sunt preferate de investitorii care demarează programe de regenerare urbană. Asemenea proiecte desfășurate pe zeci de hectare devin realitate și în orașe regionale precum Brașov, Iași și Reșița, unde planurile de investiții au un ciclu de cinci-zece ani.
„Avantajele unor astfel de proiecte sunt spațiile verzi sau parcuri amenajate în cadrul noilor ansambluri, spațiile de joacă, beneficiul locuirii în noi comunități, proximitatea și conectarea acestora la toate avantajele urbane: mijloace de transport în comun, unități de învățământ, zone comerciale și de agrement. Toate aceste lucruri, împreună, cresc – de la an la an – standardele și calitatea de locuire și de viață”, a declarat Oana Popescu, associate director, Residential Capital Markets, la agenția de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate.
Riscul unei investiții de acest tip poate fi legat de poziționarea proiectului, vânzarea putând să fie îngreunată de lipsa unor conexiuni rapide de transport cu alte puncte importante ale orașului. Un alt risc ar putea fi legat de prețuri – dacă acestea nu sunt corelate cu puterea de cumpărare a zonei respective, pot surveni, de asemenea, întârzieri în procesul de vânzare, spune Popescu.
În fiecare oraș există un interes pentru o utilizare cât mai judicioasă a fiecărei proprietăți imobiliare. Orașul trebuie să se reînnoiască și să se reinventeze în permanență, pentru a rămâne relevant economic și atractiv pentru locuitori și utilizatori (investitori, navetiști, turiști). Scopul este să avem un oraș eficient, productiv și care să asigure calitatea vieții. Astfel, proiectele de regenerare urbană contribuie în mod decisiv la toate aceste lucruri, este de părere Alexandru David, head of research la agenția de consultanță imobiliară JLL România.
Însă, „față de realizarea unui proiect de la zero, pe un teren liber, derularea unui proiect de regenerare urbană este mai complicată, tinde să dureze mai mult și se adaugă cheltuieli suplimentare pentru parcurgerea tuturor etapelor (studii, expertize tehnice, eventuale avize suplimentare sau cheltuieli pentru clarificarea situației juridice, demolări, dacă este cazul, sau decontaminări, atunci când vorbim despre foste situri industriale poluate etc.). Avantajele și inconvenientele trebuie puse în balanță. Procesul de regenerare urbană are loc în mod natural, gradual, pentru amplasamentele foarte atractive”, a declarat David pentru Real Estate Magazine.
La rândul lor, autoritățile locale pot accelera regenerarea urbană, de exemplu prin actualizarea planurilor urbanistice generale și zonale. Acestea pot permite funcțiuni flexibile și indicatori urbanistici atractivi pentru zonele aflate în paragină sau subdezvoltate.
Banca Mondială punctează faptul că în redezvoltarea urbană trebuie să fie implicat și statul, prin investiții în infrastructura de suport. Asemenea lucrări pot susține creșterea prețurilor în sectorul imobiliar și pot revitaliza zone din oraș care s-au confruntat cu scăderi ale numărului de locuitori.
Topul proiectelor-cheie de regenerare urbană
Pe un teren de peste cinci hectare, care a găzduit în trecut platforma industrială Ventilatorul, dezvoltatorul One United Properties lucrează la complexul One Cotroceni Park. Proiectul va include 80.000 de metri pătrați de birouri, 15.000 de metri pătrați în zona de retail și 800 de apartamente. Peste 12.000 de oameni ar urma să lucreze și să locuiască în complex după finalizarea lucrărilor de construcție.
Prima fază de birouri din cadrul proiectului a atins un grad de închiriere de 70% la finalul anului 2020, potrivit lui Victor Căpitanu, cofondator al One United Properties. Compania are un portofoliu imobiliar evaluat la 1,1 miliarde de euro. În Capitală, dezvoltatorul are deschise șantiere pentru apartamente de lux și birouri, iar în Constanța își extinde portofoliul rezidențial.
Pe terenul fostei fabrici Timpuri Noi, Vastint construiește un complex mixt care va include birouri, locuințe și spații comerciale. Dezvoltatorul a finalizat până în prezent trei clădiri de birouri cu o suprafață comercială de 53.000 de metri pătrați. Proiectul Timpuri Noi Square este prevăzut să includă în total 100.000 de metri pătrați de spații de birouri, 50.000 de metri pătrați pentru locuințe și alți 3.700 de metri pătrați pentru retail.
Încă de la început, Vastint a vrut să transforme Timpuri Noi în unul dintre cei cinci poli urbani din centrul Bucureștiului. Compania a mai livrat un proiect de birouri în zona Orhideea și are în plan dezvoltarea unui proiect rezidențial în nordul Capitalei, unde deține un teren de 48 de hectare.
În proximitatea râului Dâmbovița, pe Splaiul Independenței, River Development lucrează la cel mai mare proiect de regenerare urbană din București. Compania dezvoltă proiectul mixt Sema Parc pe un teren cu suprafață totală de 40,8 hectare. Parcul de afaceri va ocupa 526.000 de metri pătrați, în timp ce zona rezidențială va acoperi în total 305.000 de metri pătrați. La acestea se va adăuga zona comercială de 93.000 de metri pătrați.
În cursul acestui an, compania va livra două clădiri de birouri cu suprafață închiriabilă totală de 31.524 de metri pătrați. În paralel, River Development lucrează la proiectul mixt The Light, care va include birouri și apartamente, pe o suprafață totală construită de 150.000 de metri pătrați. Proiectul este situat în apropiere de Universitatea Politehnica din București.
Zona Floreasca este adusă în prim-plan de One United Properties. Compania se află în ultimele faze de dezvoltare a proiectului mixt One Floreasca City care va include și restaurarea unei clădiri istorice deținute de Auchan. Este vorba despre fosta hală Ford, care va deveni o zonă comercială cu cele mai moderne facilități, dar cu un design care evocă moștenirea istorică a clădirii.
Iarna trecută, One United Properties a obținut un credit de 50 de milioane de dolari de la Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB). Banii vor fi folosiți pentru a acoperi costurile de dezvoltare ale clădirii de birouri One Tower, din cadrul complexului mixt. În proiect se mai găsesc 243 de apartamente de lux, inclusiv penthouse-uri cu prețuri care depășesc un milion de euro.
Lângă Gara Basarab, Hanner România dezvoltă un proiect complex prin care va reda bucureștenilor mai multe clădiri din cadrul fostei fabrici de bere Grivița. Investiția în proiectul de restaurare și conversie a clădirilor se va ridica la aproape 50 de milioane de euro, potrivit reprezentanților dezvoltatorului. Proiectul Fosta Fabrică va include 6.000 de metri pătrați de spații de birouri și aproximativ 200 de apartamente, dintre care 31 vor fi lofturi în clădirile monument.
Experții europeni punctează că proiectele de redezvoltare urbană se înscriu în strategiile sustenabile de creștere prin care sunt folosite mai puține resurse în realizarea de clădiri cu funcțiuni noi. Totodată, strategia de dezvoltare durabilă a unui oraș trebuie să aibă în vedere punerea în folosință a fiecărei zone cu scopul de a îmbunătăți indicatorii privind calitatea vieții locuitorilor.
Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.36.