Raport: Chiriile pentru birouri vor crește anul acesta în orașe europene cheie

Ovidiu Posirca

, Real Market

Chiriile pentru spații de birouri se vor mări în medie cu 3,4% în 2019 față de anul anterior datorită ratei scăzute a șomajului combinată cu lipsa unui stoc suficient de spații prime, potrivit unui raport al firmei de consultanță imobiliară Savills.

Unii dintre chiriași au optat pentru varianta spațiilor de birouri flexibile, fie pentru a rezolva rapid problema deficitului de birouri sau pentru a gestiona mai bine actuala incertitudine politică.

”O imbunătățire a climatului economic în Europa va crea mai multe locuri de muncă în birouri și va crește cererea pentru aceste spații, în special în proiecte de calitate din zone bune”, a spus Mike Barnes, asociat în departamentul de cercetare pentru Europa la Savills.

Barnes citează datele Oxford Economics, care arată că la nivelul Uniunii Europene vor fi create încă 2,8 milioane de locuri de muncă în birouri, în următorii cinci ani. În 2019, cele mai multe locuri de muncă în birouri vor fi generate de sectorul științei și tehnologiei.

Berlinul a înregistrat cea mai mare creștere medie a chiriilor prime de peste 15% în 2018. Pe următoarele poziții au fost Oslo și Paris cu creșteri de 10,90, respectiv 9,7%. Savills prognozează creșteri ale chiriilor prime în 2019 în Milano (9,1%), Frankfurt (6,6%), Barcelona (6,4%) și Dublin (6,3%).

Rata medie de neocupare a birourilor era de 6,1% în cel de-al treilea trimestru din 2018, față de 6,9% la finalul anului 2017.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply