Investițiile imobiliare locale ar putea atinge 500 de milioane de euro în 2024

Volumul tranzacțiilor de investiții imobiliare din România a fost de aproximativ 500 de milioane de euro în 2023, în scădere față de un record de peste 1,2 miliarde de euro în anul precedent, în linie cu volumele mai mici de tranzacții înregistrate în regiune și în piețele internaționale majore, conform unui raport Colliers Romania.

Anul trecut, rezultatul a fost susținut de achiziția a 25 de parcuri de retail de la Mitiska REIM de către M Core, într-o tranzacție evaluată la 219 milioane de euro.

Experții Colliers au sugerat că tranzacțiile din România aflate în negociere în prezent au o valoare totală de aproximativ 500 de milioane de euro, dar această cifră ar putea crește dacă mai multe tranzacții sunt încheiate cu succes. Sectoarele industrial, de birouri și de retail ar putea stimula piața investițiilor în 2024.

Datele agenției arată că în segmentul de birouri din București va exista o singură livrare de proiect care se întinde pe 16.000 de metri pătrați. Potrivit lui Silviu Pop, director CEE & Romania Research la Colliers, aceasta ar fi cel mai mic volum de proiecte în dezvoltare, comparabil cu perioada 2004-2005, când piața de birouri era într-un stadiu incipient.

Cu un volum mai mic de noi livrări, chiriile pentru birouri de top în zonele cheie au crescut cu aproximativ 10% anul trecut. Deși cererea totală a atins un nou maxim aproape de 390.000 de metri pătrați, noua cerere pentru birouri a fost scăzută și această tendință ar putea continua și în acest an.

Între timp, în segmentul industrial, chiriile au crescut cu mai mult de 10% anual în 2022 și 2023, iar consultanții Colliers prevăd că cererea pentru spații de calitate va rămâne ridicată, în special datorită procesului de „reshoring”. La sfârșitul anului 2023, stocul industrial al României se apropia de 7 milioane de metri pătrați, plasând țara pe locul trei în regiune, după Polonia și Cehia.

În sectorul de retail, am putea vedea mai multe proiecte mari pe piață în acest an, după ani în care schemele mai mici de parcuri de retail au dominat activitatea de dezvoltare.

„În urma livrării celui mai mare proiect de retail din ultimii ani în 2023, un mall în Craiova, recunoaștem interesul crescut pentru proiecte mari, atât independente, cât și integrate în proiecte majore mixte. În 2024, vom vedea lucrările continuând sau începând pentru o mulțime de astfel de scheme în întreaga țară”, a declarat Pop.

Pe piața locuințelor se așteaptă o creștere a cererii în acest an, odată cu creșterea salariilor și reducerea ratelor dobânzilor încpând cu S2 2024.

Totodată, anul acesta am putea vedea mai puține tranzacții de terenuri, deoarece dezvoltatorii se confruntă cu incertitudini în segmentul comercial și rezidențial. Pop a spus că mulți investitori au căutat oportunități de achiziții de terenuri la prețuri avantajoase.

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA