Sustenabilitatea câștigă teren în Europa, performanța energetică devine o prioritate

Alex Moldovan

, Real News

CBRE a lansat a treia ediție a raportului de cercetare – „Is Sustainability Certification in Real Estate Worth it?”, care confirmă o corelație semnificativă între certificarea de sustenabilitate, performanța energetică mai ridicată și valoarea de piață a clădirilor de birouri.

Rezultatele cercetării CBRE arată că standardele de certificare vor continua să evolueze. Datele demonstrează că, în semestrul întâi al anului 2023, ponderea proprietăților de birouri care dețin certificare verde pe piețele analizate a crescut la 22%, de la 15% în 2019.

Având un stoc modern de birouri relativ recent, orașele analizate din România se află în topul celor incluse în studiul CBRE, cu o pondere medie de peste 70% a stocului de birouri certificate – 60% în Iași, 70% în Cluj-Napoca, 75% în București, respectiv peste 80% în Timișoara. În regiunea CEE, doar Varșovia mai apare în acest top cu aproape 70% stoc de clădiri certificate.

„Prin acest raport, CBRE își propune să sporească disponibilitatea datelor și a informațiilor analitice în domeniul imobiliar, unul dintre sectoarele economiei care poate contribui semnificativ la reducerea emisiilor de carbon. Rezultatele cercetărilor noastre ajută companiile de pe piața imobiliară să implementeze inițiativele declarate și să adopte decizii măsurabile și mai bune din punctul de vedere al protecției mediului. În Europa, există tot mai multe dovezi orientate spre calitate, iar cifrele agregate privind gradul de ocupare al birourilor certificate prezentate în acest raport, confirmă tendința că activitatea de închiriere și investiții se concentrează din ce în ce mai mult pe clădirile certificate”, a declarat Valeriu Toma, Head of Property Management în cadrul CBRE România.

Raportul semnalează că legislația privind standardele de performanță energetică va deveni tot mai strictă. Acest lucru poate fi benefic pentru clădirile cu standarde ridicate de sustenabilitate, în special privind aspecte legate de fluxul de numerar, cum ar fi rata de creștere a chiriei, rata de ocupare, deprecierea și randamentul.

Piața de birouri va rămâne în continuare sub impactul sustenabilității, potrivit cercetării CBRE. Proprietarii și investitorii urmăresc constant obținerea de certificări de mediu pentru proprietățile lor de birouri. Clădirile sustenabile reprezintă o proporție din ce în ce mai mare din stocul de birouri, iar activitatea de închiriere merge în aceeași direcție. Gradul de ocupare a birourilor certificate a crescut în toate orașele din cele 19 țări analizate, în medie, de la 31% în 2019 la 34% în S1 2023, ceea ce dovedește importanța sustenabilității în selecția clădirilor.

O provocare fundamentală pentru sectorul birourilor va rămâne obținerea unui echilibru între amplasarea și sustenabilitatea proiectelor, în timp ce certificarea poate reduce riscul de neocupare. Clădirile cu certificări de sustenabilitate au o rată a chiriei mai mare cu 7%, după ajustarea în funcție de dimensiunea clădirii, amplasare, vechime și istoricul renovărilor. În același timp, activele cu un nivel de performanță energetică mai scăzut generează niveluri de ocupare mai mici, ceea ce subliniază importanța eficienței energetice.

„Pentru proprietarii și investitorii imobiliari care urmăresc să reducă amprenta de carbon a portofoliilor deținute, certificatele de sustenabilitate și eficiența energetică vor continua să joace un rol esențial în asigurarea tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon și în gestionarea potențialelor riscuri associate,” a declarat Alina Bordei, Account Director Property Management la CBRE România.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA