Al șaselea an de creștere pentru ROCA Investments, la o valoare de piață de 81,64 milioane euro în 2023

Alex Moldovan

, Real News

ROCA Investments celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă înainte de distribuirea dividendelor de 81,64 milioane euro pentru anul 2023, marcând o creștere față de valoarea de 78,10 milioane euro raportată în urmă cu un an. Valoarea de piață a capitalurilor proprii ale ROCA Investments a crescut de 3,7 ori de la înființare până la finalul anului 2023.

În contextul unui an dificil, marcat de instabilitate și multiple provocări, ROCA Investments a generat un randament al portofoliului de 6,63%. Compania deține, ca acționar majoritar, două holdinguri specializate pe industrii strategice (materiale de construcții și agricultură) și un portofoliu de participații minoritare în cinci companii românești.

Cifra de afaceri cumulată a companiilor din portofoliu a atins 345 milioane euro în 2023, generând un profit operațional de 12 milioane euro și oferind peste 2.000 de locuri de muncă la nivel național. De-a lungul celor șase ani de activitate, ROCA Investments a finalizat 25 de tranzacții și a realizat două exit-uri semnificative.

Pornind de la obiectivul declarat de a consolida zona de IMM-uri, în perioada 2018 – 2023, sumele investite de ROCA Investments în companii din România au ajuns la un total de 54 milioane euro investiții directe și alte 55 milioane euro investiții realizate de companiile din portofoliu. Aceste investiții strategic direcționate au fost catalizatori importanți pentru stimularea creșterii și consolidării mediului antreprenorial, demonstrând angajamentul ROCA pentru dezvoltarea durabilă a sectorului privat românesc.

“Anul 2023 a reprezentat cea mai mare încercare de reziliență pentru ROCA Investments, cu provocări majore în domeniile cheie care compun portofoliul nostru: industria materialelor de construcții și agricultura. Asemenea unui maraton, acest rezultat intermediar este doar o bornă reper într-o cursă de anduranță, un rezultat ce dovedește abilitatea de creștere chiar și în condiții de piață dificile. Spre deosebire de fondurile tradiționale, cu un orizont de exit de 8-10 ani, ROCA Investments este structurată ca un fond evergreen, ceea ce ne permite nu doar să urmărim randamente investiționale mai ridicate datorită beneficiilor efectului compus, dar și să ne concentrăm pe consolidarea și creșterea pe termen lung a companiilor din portofoliu, cu obiectivul de a crea campioni regionali,” a declarat Rudolf Vizental, CEO și co-fondator al ROCA Investments.

Principalul obiectiv pentru 2024 este consolidarea premiselor celui de-al treilea pilon de dezvoltare, alături de cele specializate pe materiale de construcții și agricultură. Acesta reprezintă un pas esențial în pregătirea listării pe piața principală a Bursei de Valori București în anul 2026, având ca țintă atingerea unei valori de piață de 150 de milioane euro, valoare la care vor contribui și două runde viitoare de majorări de capital.

ROCA Industry, holdingul de materiale de construcții, a fost recent admis la tranzacționare pe piața reglementată a BVB. Acesta acumulează un portofoliu de 9 companii active pe piața regională și are o capitalizare de aproximativ 50 de milioane de euro, pregătindu-se să devină un jucător de referință pentru relansarea industriei românești de construcții.

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA