Economia Bucureștiului, în prim-plan prin proiectul noului PUG

Ovidiu Posirca

, Real Market

Dezvoltarea pe termen lung a Bucureștiului are în prim-plan zona economică, iar municipalitatea plănuiește crearea unor huburi care să reunească firmele specializate din anumite domenii printre care se numără turismul, tehnologia și logistica. Conceptul se regăsește în proiectul noului Plan Urbanistic General (PUG), care ar urma să fie aprobat anul viitor, într-un scenariu optimist.

În oferta tehnică a noului PUG se menționează că Bucureștiul oferă un mediu competitiv pentru investiții, având ca industrii de vârf turismul, serviciile, industria high-tech și industriile inovative (IT, inginerie, biochimie, farmaceutică). De asemenea, viziunea pentru Capitală include și reconfigurarea industriei pe platformele productive din sud, est și vest, precum și de-a lungul centurii.

p02 copy 1024x727 - Economia Bucureștiului, în prim-plan prin proiectul noului PUG

Din același document aflăm și că Bucureștiul prezintă un dezechilibru al dezvoltării economice între zonele de nord și sud, precum și între centru și periferie. Astfel, peste jumătate din locurile de muncă se află în zona de nord a centrului, între inelul central și cursul Dâmboviței. Pe de altă parte, o lipsă acută a locurilor de muncă se înregistrează în zona Valea Cascadelor și IMGB.

Good to know

Zona de nord a Bucureștiului acumulează mare parte din locurile de muncă

„Noul PUG al Bucureștiului poate contribui la creșterea economiei orașului prin crearea unui cadru favorabil pentru noi investiții imobiliare în zonele specializate menționate în oferta tehnică. Aceste zone specializate, precum București turistic, european, inovativ, olimpic și tehnologic, pot atrage investitori și dezvoltatori locali și internaționali. Bucureștiul are nevoie de o dezvoltare previzibilă și sustenabilă, ceea ce presupune claritate legislativă (ce deseori a lipsit), dar și o dezvoltare care să acorde mai mare atenție unui cadru integrat al zonei metropolitane”, a explicat Gabriel Blăniță, associate director Valuation & Advisory Services în cadrul Colliers România.

De altfel, investițiile imobiliare în aceste zone specializate pot atrage companii și pot genera locuri de muncă noi, stimulând creșterea economică.

Cătălin Gavrilă, partner, Land Development, în cadrul Crosspoint Real Estate, consideră, de asemenea, că orice oraș care își propune să evolueze are nevoie, în primul rând, de planificare, urmând ca apoi să răspundă nevoilor actuale. El susține că reluarea lucrărilor la noul PUG reprezintă un semnal bun pentru piață, însă trebuie să vedem o variantă care să fie adoptată de aleși, înainte de a observa efectele concrete la nivelul dezvoltării Capitalei.

„Este nevoie de continuitate și de un acord transpartinic. Dacă fiecare administrație va avea o altă viziune și va iniția o altă formă de planificare, așa cum am avut exemplele cu PUZ-urile coordonatoare de sector, iar apoi se va lua în calcul o planificare pe întreg orașul, nicio documentație nu va ajunge să fie adoptată, iar orașul va rămâne în acest vid legislativ”, a precizat Cătălin Gavrilă pentru Real Estate Magazine.

p06 copy 1024x727 - Economia Bucureștiului, în prim-plan prin proiectul noului PUG

O variantă preliminară a proiectului de revizuire a PUG-ului ar urma să fie gata până la finalul acestui an, potrivit primarului general, Nicușor Dan. În document ar trebui să se regăsească și sugestiile primite direct de la locuitorii din București și județul Ilfov care au completat un chestionar online privind așteptările lor de la dezvoltarea orașului.

Proiectul este realizat de către un consorțiu din care fac parte Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Arnaiz Arquitectos, Synergetics, Aecom, Intergraph Computer Services și CCAT.

Noul PUG poate susține creșterea economică a zonei București-Ilfov pe termen mediu și lung

Economia regiunii București-Ilfov a avansat rapid în ultimul deceniu și statisticile arată că PIB-ul per capita în prețuri curente a ajuns la peste 38.000 de euro în 2023, peste media UE de 37.500 de euro. Prin comparație, PIB-ul per capita la nivelul întregii țări este de puțin peste 17.000 de euro, potrivit Comisiei Europene.

În acest context, va fi nevoie de un parteneriat mai strâns cu sectorul privat, în special cu firmele specializate pe dezvoltare imobiliară, dar și cu comunitatea locală.

Good to know

PIB-ul per capita în regiunea București-Ilfov, la peste 38.000 de euro

„Autoritățile pot oferi diverse facilități investitorilor, pentru a atrage și stimula dezvoltarea imobiliară, în conformitate cu viziunea PUG-ului. Acestea pot include reduceri de taxe și impozite, simplificarea procesului de autorizare și facilitarea accesului la finanțare”, susține reprezentantul Colliers România.

Totodată, autoritățile trebuie să consulte comunitatea în procesul de planificare și luare a deciziilor. Mai mult, implementarea viziunii de dezvoltare din noul PUG trebuie să fie însoțită de o gestionare responsabilă a resurselor și protejarea mediului înconjurător.

„Este important să se țină cont de sustenabilitatea proiectelor imobiliare, de eficiența energetică, de conservarea patrimoniului cultural și natural și de reducerea impactului asupra mediului”, potrivit lui Gabriel Blăniță. Acesta sugerează că proiectele strategice pot fi realizate în parteneriate public-private. Acordurile de acest tip permit combinația de resurse, expertiză și know-how atât din sectorul public, cât și din sectorul privat, pot contribui la accelerarea procesului de dezvoltare și pot aduce investiții semnificative.

Structura huburilor planificate pentru București

În PUG sunt menționate mai multe zone ale Capitalei care pot deveni zone de dezvoltare mai specializate. De exemplu, se propune revitalizarea centrului printr-o serie de proiecte de regenerare și pietonalizare a unor artere precum Calea Victoriei și Splaiul Dâmboviței. La categoria investițiilor culturale mai intră proiectele Orașul Muzicii și Casa Radio.

Mai este descris pe scurt și Orașul Gării, care reprezintă un cluster de activități economice, predominant de servicii care să fie desfășurate adiacent Gării de Nord, de-a lungul zonei ocupate momentan de triaj.

În zona Politehnica ar trebui să se realizeze componenta de Oraș Inteligent, cu proiecte de cercetare aplicată, precum și de educație și pregătire profesională continuă.

Mai departe, în zona de dezvoltare strategică Orașul Expo ar urma să se regăsească un centru de evenimente, conferințe și întruniri, cu acces rapid la gară și aeroport. În PUG mai este menționat și Orașul Sportiv, care este un centru de activități sportive și de agrement desfășurate într-un complex ce poate susține competiții internaționale de mare anvergură.

Deciziile privind economia orașului se vor fundamenta pe Sistemul Dinamic de Gestiune GIS, care ar urma să ofere suportul necesar certificării unor parametri precum eficiența economică a investițiilor, impactul investițiilor asupra mediului și populației, dar și valoarea taxelor și a impozitelor.

Rămâne de văzut dacă va fi respectat termenul de intrare în vigoare a noului PUG, având în vedere că anul viitor vor avea loc alegerile la nivel local, alături de cele parlamentare și prezidențiale. În acest moment este dificil de estimat în ce măsură va fi prioritizat acest document într-o eventuală nouă echipă aflată la conducerea Primăriei Capitalei. Chiar și actualul PUG revizuit ar urma să fie implementat cu o întârziere de aproximativ un deceniu.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.51.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA