Sistemele cu pompe de căldură, o variantă tot mai interesantă pentru piața imobiliară locală

Sistemele de pompe de căldură sunt adoptate tot mai mult de către dezvoltatorii imobiliari din România datorită beneficiilor aduse pe termen lung la nivelul costurilor de întreținere ale rezidenților.

Alex Moldovanu

Astfel, dacă pompa este fiabilă și este bine instalată, în condițiile specificate de producător, se pot reduce într-un timp scurt costurile cu încălzirea locuinței, recuperându-se astfel rapid investiția.

În momentul de față, pe piață există trei tipuri de pompe de căldură: sol-apă, apă-apă și aer-apă, în funcție de sursa din care este transferată căldura.

Pompa de căldură aer-apă este cel mai popular model și utilizează aerul din exterior pentru a încălzi un spațiu. Se poate conecta la calorifere, ventiloconvectoare, dar și la instalația de încălzire în pardoseală. De asemenea, se folosește și pentru producerea apei calde, iar căldura este preluată din aer și nu necesită conectarea la o sursă de apă.

Pompa de căldură apă-apă utilizează apa din subteran, direct din stratul freatic, ca sursă de producere a căldurii. Pentru a o instala este nevoie, așadar, de forare de puțuri verticale, atât pentru pompare, cât și pentru restituție. Avantajele sale sunt consumul redus de energie electrică, dar și eficiența sporită, indiferent de temperatura de afară.

High Quality Industrial Heat Pump Water Heater 1024x677 - Sistemele cu pompe de căldură, o variantă tot mai interesantă pentru piața imobiliară locală

Pompa de căldură sol-apă utilizează energia geotermală pentru încălzirea sau răcirea unei locuințe. Aceasta este eficientă, se poate conecta la diferite sisteme de încălzire din locuință și este silențioasă.

Sistemul se va alege în funcție de următoarele criterii: temperaturile minime și maxime care se înregistrează în zonă, locul unde va fi montată pompa, suprafața și compartimentarea locuinței, numărul persoanelor, coeficientul de performanță, accesul la resurse, sistemul de încălzire la care aceasta va fi conectată și consumul.

Eficiența consumului pentru o pompă de căldură

Fiecare pompă de încălzire are caracteristicile sale, chiar și în ceea ce privește consumul, și de aceea se vor consulta cu atenție specificațiile oferite de producător înainte de a se achiziționa un anumit model. Spre exemplu, la o pompă de căldură aer-apă, coeficientul de performanță este de până la 5,05, acest lucru însemnând că, pentru fiecare kilowatt de curent electric consumat, se produce o căldură de cinci kilowați.

pompe caldura apa apa 1 1024x797 - Sistemele cu pompe de căldură, o variantă tot mai interesantă pentru piața imobiliară locală

Dintre cele mai importante avantaje ale pompelor de căldură se remarcă, pe lângă cel al eficienței, și faptul că sunt complet automatizate. Astfel, nu necesită curățare permanentă.

Majoritatea pompelor de căldură au trei componente: condensator, compresor și evaporator. Prin acestea circulă lichidul de transfer termic. Eficiența pompelor este relevată de indicele COP, care, cu cât este mai mare, cu atât eficiența va fi și ea una mai ridicată.

Un sistem bazat pe pompe de căldură reprezintă o soluție eficientă la nivel rezidențial pentru a păstra temperaturile, indiferent că este vară sau iarnă. Pentru alegerea pompei de căldură potrivite este nevoie de sfatul unui specialist. Totuși, este bine de știut că sunt proiecte de locuințe care sunt concepute cu sisteme de pompe de căldură. Varianta este tot mai folosită în țările europene și România devine o piață din ce în ce mai importantă pentru producătorii din domeniu.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine Nr.42.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA