Volumul tranzacțiilor cu terenuri este afectat de blocajele din zona urbanistică și nevoia investitorilor de mai multă claritate în acest sens, iar sectorul de retail generează cerere mare în piața din afara Capitalei, potrivit unui raport al agenției de consultanță imobiliară Colliers.
Agenția arată că prețurile au fost destul de stabile în ultimii 1-2 ani, deși pentru locațiile competitive, se primește un bonus de preț, uneori semnificativ, pentru a obține cele mai bune loturi de teren.
În prima jumătate a anului, dezvoltatorii de retail au avut cel mai mare apetit pentru achiziția de terenuri și au fost mult mai activi și în afara Capitalei.
„Este de remarcat și faptul că, fără îndoială, cele mai dinamice segmente de retail sunt cele care nu beneficiază atât de mult de comerțul electronic aflat în plină ascensiune (de ex. bunurile din partea inferioară a gamei de prețuri sau proiectele din orașele mai mici). Având în vedere rapiditatea cu care se mișcă lucrurile în zona de retail, observăm investitori care se re-activează pe piață, dar și alții care intră acum pe acest segment pentru a-și diversifica portofoliul de investiții”, a precizat Sînziana Oprea, director Land Agency în cadrul Colliers.
Pe segmentul rezidențial se caută o gamă largă de terenuri, de la parcele mai mici în zonele centrale (pentru proiecte pe segmentele superioare de preț), la foste platforme industriale (pentru proiecte de mari dimensiuni și funcțiuni mixte) sau parcele mari aflate la marginea sau în afara orașului, preponderent pentru dezvoltarea de case, potrivit lui Oprea.
Experții agenției mai arată faptul că investitorii mari, inclusiv cei instituționali, caută proiecte cu destinație mixtă în afara Bucureștiului, mai ales pentru mixul rezidențial – retail. În același timp, unii dezvoltatori activi în marile orașe regionale intră pe piața rezidențială atractivă din București, uneori în asociere cu proprietarii terenurilor.