Tranzacțiile de terenuri continuă cu viteze diferite spre 100 de milioane de euro în 2020

Sentimentul incertitudinii generat de criza sanitară a influențat și evoluția tranzacțiilor cu terenuri pentru dezvoltare imobiliară, iar cererea a evoluat inegal. Jucătorii din segmentele industrial, retail și rezidențial au continuat să securizeze terenuri în poziții-cheie pentru noi investiții, în timp ce dezvoltatorii activi pe piața de birouri și mall-uri au fost mai puțin vizibili în acest an.

Volumul achizițiilor de terenuri în scop imobiliar a atins o valoare estimată de 100 de milioane de euro în 2020, potrivit analiștilor consultați de Real Estate Magazine. Piața a scăzut față de anul 2019, când valoarea tranzacțiilor a fost estimată la 170 de milioane de euro, doar în București, conform datelor agenției de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Totodată, anul trecut, prețurile terenurilor din Capitală au atins cel mai ridicat nivel de la criza din 2008.

Good to know

În 2019, prețurile terenurilor din Capitală au atins cel mai ridicat nivel de la criza din 2008

În prezent, situația pe piața de terenuri este diferită față de criza din perioada 2009-2010, când tranzacțiile au stagnat. Totuși, anumite tranzacții cu valori de peste zece milioane de euro au șanse slabe să fie finalizate în acest an și s-ar putea încheia abia în 2021, sugerează analiștii agenției Colliers International într-un raport.

Tranzacții finalizate în pandemie

Printre cele mai importante tranzacții încheiate anul acesta se numără achiziția unui teren de 39 de hectare în Arad de către dezvoltatorul de spații industriale și logistice, VGP. De fapt, aceasta a fost cea mai mare achiziție de terenuri din vestul țării în acest an.

La finalul lunii februarie a fost încheiată și tranzacția prin care Dedeman a cumpărat un teren de 64 de hectare de la Fadesa, în județul Ilfov.

dawn sleeping area small town with forest view from height parma oh usa copy - Tranzacțiile de terenuri continuă cu viteze diferite spre 100 de milioane de euro în 2020

Dawn in the sleeping area of a small town with a forest on the view from a height Parma OH USA

În sudul Bucureștiului, Societatea de Investiții Financiare (SIF) Banat-Crișana a cumpărat fosta platformă industrială IMGB, care acoperă 540.000 de metri pătrați. Tranzacția a marcat un record, fiind cea mai mare suprafață de teren tranzacționată în ultimul deceniu în România, exceptând sectorul agricol, potrivit consultanților Crosspoint Real Estate.

Primăvara trecută, SIF Banat-Crișana a mai cumpărat un teren al fostei fabrici Helitube, cu o suprafață de aproape nouă hectare. Tranzacția s-a derulat în contul unei creanțe de aproximativ 44 de milioane de euro pe care firma de investiții trebuia să o recupereze de la SIFI BH Retail.

Dezvoltatorii rezidențiali din București au achiziționat terenuri cu suprafețe între 5.000 și 50.000 de metri pătrați pentru noi proiecte, potrivit unui raport al agenției imobiliare CBRE.

În Iași, retailerul Kaufland a plătit peste 14 milioane de euro pentru achiziția unui teren de 64.000 de metri pătrați. Totodată, pe piața din Baia Mare, Avocado Development a cumpărat un teren de 36.000 de metri pătrați, unde se ridică un centru comercial în acest moment.

La nivelul țării au rămas activi dezvoltatorii de proiecte de retail tip value center adaptate la orașele mai mici. În condițiile în care dezvoltarea de mall-uri s-a diminuat accentuat, fiind livrate doar trei mall-uri în Brașov, Târgoviște și Târgu Mureș, investițiile au continuat doar în centre comerciale cu format redus care include supermarket și servicii utile.

Pe piața de birouri, Forte Partners a cumpărat un teren de 9.000 de metri pătrați în zona Expoziției, de la UniCredit. Dezvoltatorul local lucrează în prezent la două proiecte de birouri, în apropiere de Parcul Tineretului și în centrul Bucureștiului, lângă Calea Victoriei.

„Având în vedere contextul economic, 2021 va fi un an moderat din punct de vedere al tranzacțiilor de terenuri. Considerăm că jucătorii din zona de food retail își vor continua expansiunea și vom vedea din ce în ce mai multe proiecte de value center-uri și de small value center-uri. Segmentul rezidențial se va dezvolta în funcție de cererea de locuințe noi din piață, dar și de condițiile de finanțare”, a declarat Andrei Brînzea, partner – land & industrial la Cushman & Wakefield Echinox, pentru Real Estate Magazine.

Adaptare rapidă a investitorilor din piața terenurilor

Aproximativ 85% dintre respondenții unui sondaj Colliers International au subliniat că se așteaptă să încheie o tranzacție cu terenuri anul viitor. În eșantionul sondajului au fost incluși peste 90 de profesioniști activi în acest segment al industriei imobiliare.

Pe parcursul anului 2020, aproape 60% dintre respondenți au decis să meargă mai departe cu toate sau cu o parte din tranzacțiile care erau deja în curs, în timp ce 19% au identificat chiar oportunități pentru a iniția noi tranzacții în ultima perioadă.

terenuri - Tranzacțiile de terenuri continuă cu viteze diferite spre 100 de milioane de euro în 2020

House in green field

„Activitatea de tranzacționare de terenuri pare să se adapteze la o nouă normalitate. Ambele sondaje din acest an ne-au arătat un număr important de respondenți care au finalizat tranzacții cu terenuri în 2020, până la momentul efectuării sondajului respectiv, sau se așteaptă să încheie tranzacții până la sfârșitul anului – 71% în sondajul din primăvară, respectiv 73% din sondajul de toamnă”, a precizat Sînziana Oprea, director land agency la Colliers International, potrivit unui comunicat.

În ciuda incertitudinilor asupra economiei generate de pandemie, 62% dintre investitori se așteaptă ca situația generală a sectorului imobiliar să devină satisfăcătoare până la sfârșitul anului 2021. Finalul anului viitor ar putea marca și o recuperare semnificativă a economiei după scăderea din acest an estimată la aproximativ 5% din Produsul Intern Brut. 

Tranzacții-cheie cu terenuri la nouă luni

Cumpărător

Suprafață

Locație

Valoare

Dedeman

640.000 mp

Ilfov

12 milioane de euro

SIF Banat-Crișana

540.000 mp

București

n/a

VGP

390.000 mp

Arad

n/a

SIFI BH Retail

90.000 mp

București

18 milioane de euro

Kaufland

64.000 mp

Iași

14 milioane de euro

Avocado Development

36.000 mp

Baia Mare

n/a

Forte Partners

9.000 mp

București

5 milioane de euro

Sursă: cercetare Real Estate Magazine

Material publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.34.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply