Piața investițiilor imobiliare continuă dezvoltarea sub influența crizei sanitare în 2021

Tranzacțiile cu proiecte de birouri au ajutat piața de investiții imobiliare să depășească, după nouă luni, rezultatul înregistrat pe parcursul anului 2019, când nu exista criza sanitară. Estimările arată că investițiile ar putea depăși bariera de un miliard de euro în 2020, o țintă ambițioasă care nu a fost atinsă în ultimii ani.

Piața imobiliară din România a înregistrat în cel de-al treilea trimestru un volum total al investițiilor de 408 milioane de euro, în timp ce valoarea tranzacțiilor din piața de investiții a totalizat 816 milioane de euro după primele trei trimestre, potrivit agenției de consultanță imobiliară JLL România.

Evoluția a fost influențată de o serie de tranzacții strategice încheiate pe segmentul office. Cea mai importantă a fost achiziția portofoliului de birouri NEPI Rockcastle de către AFI Europe România, într-o tranzacție evaluată la 307 milioane de euro. AFI Europe România a cumpărat patru proiecte cu o suprafață închiriabilă totală de 118.500 de metri pătrați, astfel încât portofoliul său de birouri a ajuns la 250.000 de metri pătrați. Negocierile dintre cele două grupuri au fost finalizate inițial fără succes, la debutul pandemiei, însă ulterior s-a ajuns la un acord de vânzare.

construction plans of architectural project copy - Piața investițiilor imobiliare continuă dezvoltarea sub influența crizei sanitare în 2021

Construction plans of architectural project

Pe piața din Capitală, Resolution Property, un manager britanic de fonduri, a cumpărat proiectul de birouri Floreasca Park, în parteneriat cu Zeus Capital Management. Companiile au achiziționat proiectul office cu o suprafață închiriabilă de 40.000 de metri pătrați de la un fond administrat de GLL Real Estate Partners GmbH (membru al Grupului Macquarie).

Tot în București, grupul imobiliar austriac S IMMO AG a cumpărat faza a doua a complexului de birouri Campus dezvoltat de către Skanska, într-o tranzacție evaluată la 97 de milioane de euro. Clădirea Campus 6.3 a fost deja livrată în octombrie 2020, în timp ce Campus 6.2 urmează să fie finalizată în primul trimestru din 2021, în zona Politehnica din Capitală. Tranzacția permite S IMMO AG să aibă un portofoliu de birouri cu suprafața totală de peste 73.000 de metri pătrați.

În sectorul retail, dezvoltatorul imobiliar Supernova a achiziționat centrul comercial Jupiter City, deschis în Pitești, de la Mall Retail Rom, parte a Grupului Jupiter. Dezvoltat pe o suprafață de 55.000 de metri pătrați, mall-ul a fost inaugurat în anul 2008 și este cel mai mare centru comercial din oraș și din județul Argeș.

Pe piața spațiilor industriale și de logistică, CTP a cumpărat 12 depozite de la grupul australian Cromwell Property Group, într-o tranzacție cu spații care acoperă 95.000 de metri pătrați. Clădirile achiziționate se află în interiorul proiectului CTPark Bucharest, aflat în partea de vest a Capitalei. Tranzacția, cu valoare nepublicată, permite CTP să ajungă la o suprafață închiriabilă totală de 500.000 de metri pătrați în parcul logistic.

La nivel european, investițiile în sectorul imobiliar comercial au totalizat 150 de miliarde de euro, în primele nouă luni, marcând o scădere de 15% față de perioada similară a anului trecut, conform datelor BNP Paribas Real Estate. Cea mai abruptă diminuare a investițiilor a fost în Cehia, unde piața a scăzut cu 66% din cauza lipsei tranzacțiilor în sectorul de birouri. Pe piața cehă, investițiile au totalizat 800 de milioane de euro, valoare similară cu cea din România.

De altfel, cele mai afectate segmente imobiliare la nivel european au fost cel hotelier și cel de birouri.

Rezultat în creștere pentru 2020, factori incerți de dezvoltare în 2021

Pentru întreg anul 2020, volumul investițiilor va fi în jur de 900 de milioane de euro, cu 35-40% peste nivelul de anul trecut, spune Andrei Văcaru, head of capital markets la agenția de consultanță imobiliară JLL România. „De altfel, România va fi singura țară din regiune unde lichiditatea este în creștere anul acesta. Cu toate acestea, volumul investițiilor locale rămâne mai mic chiar decât cel înregistrat în Ungaria”, a declarat Văcaru pentru Real Estate Magazine.Andrei Vacaru JLL Romania copy - Piața investițiilor imobiliare continuă dezvoltarea sub influența crizei sanitare în 2021

În zona de investiții imobiliare, țara noastră înregistrase unul dintre cele mai bune începuturi de an din ultimul deceniu. Ritmul de investiții a continuat, iar unele dintre cele mai mari tranzacții demarate înainte de debutul pandemiei au fost încheiate cu succes în cele din urmă.

„Per total, estimăm o lichiditate de peste 1,2 miliarde de euro în 2020, ceea ce reprezintă recordul ultimilor zece ani. Din această perspectivă, România a avut o dinamică mai bună decât celelalte țări din regiunea CEE”, a punctat Mihai Pătrulescu, senior associate investment services în cadrul companiei de consultanță imobiliară Colliers International România.

Mihai Patrulescu Colliers International copy - Piața investițiilor imobiliare continuă dezvoltarea sub influența crizei sanitare în 2021

Estimările pentru anul viitor indică o reducere a ritmului investițional, urmând să fie mai evidente și efectele crizei sanitare asupra economiilor. Pe planul combaterii pandemiei, statele au început deja campanii de vaccinare împotriva coronavirusului, iar măsurile de diminuare a riscurilor de infecție, precum distanțarea socială, vor continua să aibă impact asupra cererii pe segmentele de birouri și centre comerciale.

„Ne așteptăm ca o serie de tranzacții importante începute anul acesta să se finalizeze în 2021, însă e foarte posibil ca volumul de anul viitor să scadă sub nivelul înregistrat în 2020”, spune Pătrulescu.

Reprezentantul JLL sugerează, de asemenea, că piața de investiții imobiliare se va reduce anul viitor, însă este prea devreme pentru a face o estimare privind nivelul scăderii. Totul va depinde de evoluția pandemiei, prin impactul direct asupra actorilor din piața imobiliară, dar și asupra economiei în general.

În plan economic, noul an ar urma să aducă o creștere a Produsului Intern Brut (PIB) de peste 4%, însă insuficientă pentru a compensa integral scăderea economică din 2020, care va depăși 5%. Economiștii susțin că nivelul economiei din 2019 ar putea fi atins din nou abia în 2022.

În piața imobiliară, dezvoltatorii se confruntă cu propriul set de necunoscute, plecând de la modul în care companiile vor gestiona mixul de muncă la distanță cu activitatea la birou, trecând spre schimbarea comportamentului de consum în mall-uri și accelerarea comerțului digital.

 

Investiții în sectorul imobiliar comercial din Europa Centrală și de Est*

Țară                 Volum

România          800 de milioane de euro

Ungaria           600 de milioane de euro

Slovacia           300 de milioane de euro

Polonia            3,9 miliarde de euro

*9 luni 2020

Sursă: BNP Paribas Real Estate

 

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply