Ce caută românii atunci când vor să se mute?

Uneori, pur și simplu știm când este nevoie să ne mutăm. Alteori, luăm cu greu această decizie sau suntem doar comozi. Trăim într-o lume în care mobilitatea și eficiența au devenit extrem de importante, pentru că începem să ne dăm seama, tot mai mult, cât de repede zboară timpul și că vrem să-l investim în ceea ce este cu adevărat important pentru noi. Și totuși, cum știm că ar trebui să ne găsim o nouă casă?

Primul motiv: spațiul

Principalul motiv pentru care ajungem să ne mutăm este spațiul, și unul dintre cele mai evidente semne că ar fi bine să ne schimbăm locuința este atunci când nu mai avem loc pentru nimic. Poate este vorba de un copil sau un părinte care are nevoie de îngrijire. Oricare ar fi motivul – fie că vorbim despre un nou membru al familiei sau efectiv nu mai avem loc pentru depozitare –, când spațiul este restrâns, știm că este timpul să ne mutăm într-o locuință mai încăpătoare. Da, e adevărat, în cazul apartamentelor din țara noastră este o raritate să avem spații de depozitare cum sunt boxele, ceea ce ar face totul mult mai ușor când vine vorba de lucruri simple, ca o bicicletă sau ornamentele de Crăciun.

Pe de altă parte, și prea mult spațiu poate fi un motiv bun pentru a alege să te muți, dacă simți că petreci prea mult timp și consumi prea mulți bani în a-ți întreține locuința, sau pur și simplu îți dai seama că nu ai nevoie de o suprafață atât de vastă.

Viața în centru sau la periferie?

După ani întregi petrecuți într-un oraș cu ritm rapid și aglomerat, cum este Capitala, spre exemplu, mulți dintre noi ne gândim dacă nu am prefera, totuși, o zonă mai relaxa(n)tă – chiar dacă asta ar însemna să sacrificăm zeci de minute pe zi cu naveta. În schimb, am beneficia de un cost mai mic de trai și cartiere mai sigure, pe lângă liniște și mai puțină poluare. De asemenea, costurile locuințelor în zonele de periferie sunt mult mai scăzute, deci ne-am putea permite apartamente mai mari. Nu în ultimul rând, zgomotul și aglomerația orașului reprezintă un inconvenient de care tot mai mulți dintre noi încercăm să ne ferim.

de ce ne mutam 3 1024x512 - Ce caută românii atunci când vor să se mute?

Drumul până la muncă a devenit un chin?

Timpul este singurul bun pe care nu îl mai recuperăm. Drumul până la locul de muncă – de la încordarea zilnică din traficul aglomerat, până la lupta pentru un loc de parcare – poate fi o experiență extrem de stresantă. Iar în timp, dacă naveta zilnică este mult prea obositoare, cu siguranță vom simți nevoia să ne mutăm. Din acest motiv, mulți oameni își fac bagajele cu bucurie în fiecare an pentru șansa de a locui mai aproape de zona în care își desfășoară activitatea (iar unii chiar renunță la locul de muncă, pentru a avea biroul mai aproape de casă). Desigur, în situația actuală, când mulți dintre noi lucrăm încă de acasă, această problemă nu mai este atât de evidentă, dar lucrurile își vor reveni, încet, la normal. Nu numai că apropierea de locul de muncă îți va oferi mai mult timp pentru somn sau alte activități, ci îți poate influența și sănătatea. Potrivit unui studiu realizat de CNN, un drum mai scurt către serviciu ar putea fi corelat cu o creștere a duratei de viață.

Locuința te cam sărăcește

A fi proprietar poate fi scump. Practic, să fii proprietar înseamnă că nu știi niciodată când se va strica sau sparge ceva în casă și când va trebui să plătești pentru reparații, pe lângă rata lunară a creditului. Dacă ajungem să cheltuim mai mult de 30-40% din veniturile noastre pentru locuință, poate ar fi timpul să o adaptăm la câștigurile pe care le avem, așa încât gândul ratelor la bancă să nu ne țină treji noaptea. Acest fapt ar putea însemna achiziționarea unei case mai mici sau a unui apartament într-o zonă periferică. Vânzarea unei case care a devenit o povară nu înseamnă că trebuie să ne întoarcem în chirie. Înseamnă doar să găsim o proprietate care să ne ofere puțin mai mult… spațiu, din punct de vedere financiar.

de ce ne mutam 2 1024x512 - Ce caută românii atunci când vor să se mute?

Și dacă nu ne mai înțelegem cu vecinii…

Un alt motiv pentru care alegem să ne mutăm îl reprezintă, dincolo de zona în care locuim și care poate deveni nesigură, vecinii care ne dau bătăi de cap. Într-adevăr, mai ales în cartierele aglomerate sau în imobile cu multe apartamente, dacă vecinii ajung să fie o mare pacoste, poate este mai bine pentru noi să găsim o nouă locuință, unde liniștea noastră să fie asigurată. De asemenea, evenimente ca nașterea unui copil ne fac mereu să ne reevaluăm prioritățile, inclusiv cele referitoare la locuință. În acest sens, siguranța cartierului în care locuim poate și trebuie să fie pusă sub semnul întrebării.

Ne schimbăm prioritățile

Uneori, evenimente precum recenta pandemie sau anumite momente speciale din viața noastră ne fac să ne aducem aminte de lucruri cu adevărat importante pentru noi, cum este familia. Anul trecut a însemnat, pentru mulți, și un an în care ni s-a reconfirmat cât de important este să îi avem pe cei dragi aproape, fie că vorbim de părinți, copii, bunici sau prieteni apropiați. Dacă nu suntem noi cei care vrem să facem schimbarea, poate reușim să îi aducem pe ei mai aproape de noi.

de ce ne mutam - Ce caută românii atunci când vor să se mute?

Cum ne alegem o nouă locuință?

Atunci când ne alegem o nouă locuință este extrem de important să ne gândim atât la ce ne dorim, dar mai ales la ce avem nevoie. Poate că ne place mai mult o anumită zonă, poate că vrem să fim lângă un anumit parc sau în apropierea anumitor puncte de interes. Totuși, important este să ne dăm seama că mereu suntem nevoiți să facem un compromis, iar ideal este să îl facem pe cel care ne aduce mai mult timp liber, mai mult spațiu, mai multe resurse pentru ce ne dorim cu adevărat, nu doar niște finisaje de top sau un imobil mai arătos. Dacă vom petrece câte o oră pe zi în drum spre locul de muncă și încă o oră înapoi spre casă, exact cele două ore nu le vom mai putea petrece în locuința pentru care am ales să plătim mai mult, din cauză că ne doream să locuim într-o anumită zonă. Sau poate găsim apartamentul ideal lângă o zonă verde mai mică, dar care ar putea fi perfectă și chiar mai liniștită pentru plimbarea de seară. Da, atunci când alegem o locuință nu este vorba doar despre spațiu și caracteristici tehnice, este vorba și despre timpul pe care îl economisim, despre apropierea față de locul de muncă, de parcul preferat, de școala copilului, despre siguranța zonei în care ne mutăm și despre echilibrarea bugetului, așa încât locuința noastră să nu ne fure din restul bucuriilor vieții. Desigur, un apartament frumos, cu geamuri mari și finisaje alese, ne-ar putea hrăni egoul, dar ne-ar putea și face viața grea.

Material publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.37.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA