Prețurile locuințelor în Europa: creșteri surprinzătoare, stimulate de guverne

Catalin Socol

, Real Market

Un segment al industriei imobiliare ce s-a dezvoltat puternic în ultimii ani este cel al apartamentelor închiriate în regim hotelier. Pe lângă modul în care pandemia a afectat cumpărarea și închirierea de locuințe, acest tip de apartamente a cunoscut o scădere dramatică a numărului de oaspeți, mai ales în perioadele de carantină. În special capitalele europene, intens vizitate, au resimțit o presiune în acest sens, multe apartamente închiriate anterior în regim hotelier rămânând goale.

După cum am văzut, piața imobiliară din țara noastră, dar nu numai, a cunoscut o revenire puternică în a doua parte a anului 2020. Deși mulți cumpărători au crezut că prețurile locuințelor vor scădea drastic, acest lucru nu s-a întâmplat, iar pandemia a scos la iveală, pentru mulți, neajunsurile locuinței unde au fost nevoiți, în ultima vreme, să-și petreacă mai tot timpul. Astfel, pe lângă păstrarea unei cereri la un nivel rezonabil, mulți s-au văzut în situația de a lua în calcul un „upgrade” imobiliar, către proprietăți mai spațioase.

Franța: Se așteaptă ca economia franceză să crească cu 7,4% în 2021

Conform prognozelor macroeconomice furnizate de Banque de France, se așteaptă ca economia franceză să crească cu 7,4% în 2021 și cu 3,0% în 2022. Se estimează că economia din Franța a scăzut în general cu 8,7% în 2020, restricțiile având un impact grav asupra producției industriale, exporturilor, investițiilor și consumului casnic.

Dobânzile ipotecare reduse la un nivel istoric și afluența cetățenilor străini care încearcă să cumpere înainte de Brexit ar putea fi printre factorii care contribuie la creșterea prețurilor în Franța. Deși tranzacțiile s-au oprit aproape în totalitate în timpul primului lockdown, până în vară, când restricțiile au fost ridicate pentru prima dată, a existat o cerere imensă reținută, ce s-a materializat în perioada de după ridicarea parțială a restricțiilor. De atunci, tranzacțiile au rămas la un nivel rezonabil, cu ajutorul trecerii către spațiul virtual a vizionărilor, dar și a semnărilor de documente. Chiar și cu amenințarea continuă a pandemiei, se pare că prețurile vor continua să crească în 2021, la fel ca numărul tranzacțiilor cu proprietăți imobiliare. Compania franceză Leggett Immobilier a raportat că ei sunt optimiști și intră în 2021 cu un pipeline de vânzări cu 60% mai ridicat decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, iar dacă efectul COVID continuă, tot mai mulți oameni vor căuta proprietăți în zone predominant rurale. Rămâne de văzut dacă această creștere va fi afectată de Brexit.

Germania: Prețul mediu al locuințelor a crescut cu 12,14% pe parcursul anului, până în T3 2020

Prețurile locuințelor din Germania au înregistrat o creștere puternică anul trecut, pe măsură ce economia și-a revenit din cea mai abruptă recesiune din istoria recentă, cauzată de pandemia de coronavirus. Prețul mediu al locuințelor a crescut cu 12,14% pe parcursul anului, până în T3 2020, după creșteri de 4,55% în T3, 10,85% în T2 și 12% în T1 2020.

Cererea rămâne puternică, susținută de valorile scăzute ale dobânzii. În ultimii ani, criza migrației și creșterea economică puternică au sporit o cerere deja solidă în statul german. De fapt, în ciuda pandemiei, activitatea în construcții rezidențiale a continuat să crească. În primele șase luni ale anului 2020, numărul autorizațiilor de construire a crescut cu 8,2%, până la 157.103 unități, după o creștere de 1% în 2019, potrivit Oficiului Federal de Statistică (Destatis).

German Cities copy - Prețurile locuințelor în Europa: creșteri surprinzătoare, stimulate de guverne

Regatul Unit: Prețurile medii ale locuințelor din Marea Britanie au crescut cu 4,7% pe parcursul anului, până în septembrie 2020

Prețul mediu al unei case în Londra a scăzut de la un nivel record de 514.000 de lire sterline în noiembrie, la 496.000 de lire sterline în decembrie, potrivit Office for National Statistics (ONS). În Marea Britanie, prețurile medii ale locuințelor au crescut cu 4,7% pe parcursul anului până în septembrie 2020 și cu 7,4% până în noiembrie 2020.

Neașteptată a fost și această evoluție a prețurilor în Marea Britanie. Prețurile locuințelor londoneze au scăzut, după cum era de așteptat, în urma redirecționării cererii spre case mai spațioase și cu zone exterioare mai generoase. Pandemia a declanșat o fugă a cumpărătorilor, care migrează de la orașe și caută case mai mari. O recuperare provizorie în piață după încheierea primului val de restricții s-a transformat într-o explozie a numărului de tranzacții, după ce guvernanții au tăiat taxa de timbru în Anglia și Irlanda de Nord până la 31 martie 2021. Țara Galilor și Scoția au urmat exemplul, deși reducerile nu au fost la fel de generoase. În Anglia și Irlanda de Nord, cumpărătorii au reușit să economisească 10.000 de lire sterline pentru o proprietate de 400.000 de lire sterline și 15.000 de lire sterline pentru una care costă 500.000.

Spania: Prețurile proprietăților au crescut anul trecut cu 0,9%

Conform site-ului de profil Idealista.com, prețurile proprietăților din Spania au crescut anul trecut cu 0,9%, până la un preț mediu de 1.779 de euro pe metru pătrat.

Una dintre cele mai afectate economii europene a fost cea a Spaniei, fapt ce s-a putut observa și în evoluția prețurilor la locuințe. Cu aceeași tendință de polarizare a cererii către zone rurale sau de suburbie, prețurile au avut evoluții variate în funcție de regiune. În aprilie, majoritatea analiștilor spanioli au prezis că prețurile locuințelor vor scădea cu 10-15% în 2020. A existat o scădere a prețurilor, deoarece costul locuințelor s-a redus cu 2,8% în toată țara în al treilea trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, însă până la finalul anului, în mare, acestea au rămas la aproximativ același nivel mediu.

spain 15 12 12 0531 e1355684760909 copy 2 - Prețurile locuințelor în Europa: creșteri surprinzătoare, stimulate de guverne

Italia: Economiștii prevăd o creștere a PIB-ului de 5,7% pentru 2021

Produsul intern brut al Italiei a scăzut cu 8,8% în 2020, însă economiștii prevăd o creștere de 5,7% pentru 2021.

Potrivit unui sondaj efectuat de către Banca d’Italia în rândul a 1.490 de agenți imobiliari, în perioada 4 noiembrie – 9 decembrie 2020, ponderea agenților care au vândut cel puțin o proprietate în trimestrul al treilea a revenit la valori apropiate de cele înregistrate anterior pandemiei de COVID-19.

După cum se poate observa, prețurile medii ale locuințelor la nivel european nu au fost afectate, ba chiar au cunoscut creșteri spectaculoase, foarte importantă fiind, în cazul unor țări, intervenția statului prin scăderea dobânzilor de referință sau anumite facilități fiscale.

state europene 3 copy - Prețurile locuințelor în Europa: creșteri surprinzătoare, stimulate de guverne

Material publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.36

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply