Undă verde pentru mega investiția imobiliară de 2,9 miliarde de euro din zona Romexpo

Un teren de 46 de hectare din apropiere de complexul expozițional Romexpo a fost transferat în mod constituțional în proprietatea Camerei de Comerț și Industrie a României, potrivit unei decizii a Curții Constituționale a României (CCR), citată de Agerpres.

Tranzacția fusese atacată la CCR de parlamentarii USR și UDMR, după ce actul fusese votat de deputați toamna trecută. Deputatul USR Cristina Prună a susținut că terenul trebuia scos la licitație într-o manieră transparentă pentru investitori. Cele două formațiuni politice au susținut în cererea adresată CCR că proiectul ar fi „un tun imobiliar în valoare de sute de milioane de euro dat în Parlament cu ajutorul PMP, PNL și PSD”.

Proiectul de lege care perfectează transferul terenului trebuie să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis. După decizia CCR, reprezentații USR PLUS au cerut președintelui României să respingă proiectul. Reprezentanții partidului au susținut că legea trebuie să fie retrimisă Parlamentului spre reexaminare „și tunul imobiliar de la Romexpo trebuie să fie oprit”.

CCIR deține Romexpo S.A., compania care are în proprietate toate clădirile, construcţiile anexe şi platformele aferente Centrului Expoziţional Romexpo.

Proiectul adoptat de parlamentari permite CCIR să se asocieze cu dezvoltatorul privat Iulius pentru construirea unui proiect imobiliar mixt. Compania ar urma să investească 2,87 miliarde de euro în mai multe etape pentru dezvoltarea unui nou pol de business. Proiectul va integra și actualul complex Romexpo, urmând să includă clădiri de birouri, spații comerciale și un parc.

2 - Undă verde pentru mega investiția imobiliară de 2,9 miliarde de euro din zona Romexpo

„Componenta office va concentra principalele companii multinaționale din segmentul tech și nu numai și va genera crearea a peste 30.000 de noi locuri de muncă, o infuzie a capitalului uman care permite retenția tinerelor talente. Totodată, alte 2.000 de locuri de muncă sunt estimate pentru perioada construcției”, potrivit descrierii proiectului prezentată de CCIR. În plan sunt prevăzute și lucrări pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din zonă, inclusiv noi căi de acces.

Toamna trecută, dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din România, anunța că vrea să cumpere terenul din preajma Romexpo la o licitație publică. Vânzarea prin licitație nu a fost organizată de atunci până în prezent deoarece regimul juridic actual al terenului nu permite vânzarea sa.

Dezvoltatorul Iulius este controlat de către antreprenorul local Iulian Dascălu. Compania deține patru mall-uri în Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava, la care se adaugă ansamblurile mixte Palas Iași și Iulius Town Timișoara. Proiectul din zona Romexpo va marca intrarea Iulius pe piața din București.

Iulius controlează 300.000 de metri pătrați de spaţii de retail şi peste 253.000 mp de spaţii office, dintre care 107.000 mp în dezvoltare.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply