UNStudio va realiza conceptul locuințelor Iulius din Iași

Ovidiu Posirca

, Real News

Biroul de arhitectură olandez UNStudio va realiza conceptul primului proiect rezidențial din Iași al dezvoltatorului Iulius.Soluția propusă de UNStudio a fost desemnată câștigătoare în urma unui concurs internațional de arhitectură la care au mai participat Foster+Partners, MVRDV și Zaha Hadid Architects.

Proiectele au fost analizate dintr-un juriu format din cinci arhitecți și un istoric. Arhitecții  UNStudio au dezvoltat conceptul „Bridging Time, Bridging Communities” prin principiul „construind în jurul orizontului”. În motivația deciziei, juriul a subiliniat „soluția volumetrică este cea mai aplatizată dintre toate propunerile, construind un plan de relaționare cu orizontul orașului, care este în același timp și o amplificare a platoului pieței Palatului Culturii”.

Competiția a fost organizată de Iulius, care a demarat procesul în urmă cu trei ani.

„Sperăm ca ieșenii să fie mândri de viitorul proiect, finalizarea concursului fiind o primă etapă, pentru că de acum urmează parcursul firesc al unei dezvoltări, de avizare, autorizare și consultare publică, care să conducă la proiectul final”, a spus Raluca Munteanu, Director Dezvoltare Iulius.

Noul complex de locuințe va fi dezvoltat în apropiere de proiectul de birouri Palas Campus, aflat în zona centrală a orașului. În proiectul dezvoltat de Iulius, Amazon va ocupa patru din cele șase corpuri ale clădirii, potrivit unor surse din piață. Proiectul cu suprafață de 54.000 mp a fost închiriat de 11 companii. Palas Campus va fi livrat la finalul acestui an.

„Am studiat foarte, foarte mult pentru a realiza un proiect care să respecte monumentele din oraș. Sper să ne susțineți viziunea, pentru că am fost foarte entuziasmați să lucrăm la acest proiect. Am adus un proiect foarte sustenabil pentru oraș, dar și pentru generațiile viitoare, și suntem foarte onorați să facem parte din acest demers”, a precizat Arjan Dingsté, Director și Senior Architect UNStudio.

Dezvoltarea locuințelor este un nou segment pe care Iulius îl abordează în cadrul proiectelor mixte. De exemplu, compania va integra apartamente în noul proiect cu funcțiuni multiple care se află în faza de planificare la Cluj-Napoca.

În ansamblul din Cluj-Napoca, Iulius va avea un parteneriat cu fondul de investiții Atterbury Europe. Recent, fondul și-a întărit structura acţionariatului prin creşterea pachetului de acțiuni deținute de fondul de pensii publice Government Employees Pension Fund (GEPF) din Africa de Sud. În prezent, Atterbury Europe deține la nivel local 50% din proiectul Iulius Town Timișoara, o investiție de peste 442 milioane de euro inaugurată în 2019.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA