Centre comerciale cu o suprafață totală de aproape o jumătate de milion de metri pătrați sunt în construcție sau în faza de proiect, cu date de livrare până la finalul anului viitor, iar orașele regionale vor atrage în continuare cel mai mare flux de investiții, în timp ce consultanții consideră că ar fi loc pentru noi centre comerciale și pe piața din București.
Stocul modern de spații comerciale a ajuns la 3,63 milioane de metri pătrați la finalul primului trimestru al anului, din care 63% reprezintă centre comerciale, iar restul parcuri de retail, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară CBRE România.
În acest moment, sunt în construcție sau în proiectare noi dezvoltări în segmentul de retail, cu o suprafață totală de 472.000 de metri pătrați ce ar urma să fie livrați între cel de-al doilea trimestru din 2019 și finalul anului viitor, conform sursei citate. Mai mult, 68% din suprafața nou livrată va fi în orașe regionale precum Timișoara, Iași sau Brașov.
„Orașele regionale mari, cu peste 250.000 de locuitori, sunt deja deservite de către proiecte de retail dominante. Singurul care în momentul de față nu este acoperit este Brașovul, însă AFI va inaugura anul viitor un proiect de aproximativ 45.000 de metri pătrați, ce va acoperi și acest oraș. Dezvoltatori precum Prime Kapital sau NEPI Rockcastle și-au concentrat atenția atât pe orașele regionale primare, cât și pe cele secundare sau terțiare, unde au început deja dezvoltări de retail. În momentul de față, Târgoviște a rămas singurul oraș cu peste 80.000 de locuitori fără un centru comercial, însă cei de la Prime Kapital au anunțat deja pentru 2020 inaugurarea unui proiect în acest oraș”, a declarat, pentru Real Estate Magazine, Bogdan Marcu, partener, retail agency, în cadrul firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Marcu a sugerat că și în București „mai este loc de noi dezvoltări de retail” datorită puterii mari de cumpărare a consumatorilor, dublată de o densitate mare a populației.
La nivelul Capitalei, nu sunt în dezvoltare noi centre comerciale, dar sunt în derulare extinderi ale proiectelor Colosseum (sectorul 1) și Veranda (sectorul 2). Pe piața din București sunt deschise 15 centre comerciale cu o suprafață închiriabilă totală de aproximativ 700.000 de metri pătrați, zece parcuri de retail cu o suprafață totală de 395.000 de metri pătrați, dar și șase galerii comerciale care acoperă 105.000 de metri pătrați, potrivit unui raport realizat de Cushman & Wakefield Echinox.
Carmen Ravon, head of retail leasing în cadrul CBRE România, a precizat că piața spațiilor comerciale este în proces de maturizare, având un randament prime de 6,5%. „Acest lucru indică o piață activă, cu un nivel bun al investițiilor și tranzacțiilor. De asemenea, în 2019 ne așteptăm la un număr important de noi intrări pe piața de retail, asemănător cu 2018, când am avut 23 de noi mărci în România”, a spus Ravon.
Pe acest fond, rata medie de neocupare a centrelor comerciale a fost de 2% în București, în timp ce în orașele regionale a pendulat între 4% și 6%, conform datelor furnizate de Cushman & Wakefield Echinox.Chiriile rămân cele mai mari în centrele comerciale din București, unde ating între 75 și 85 de euro pe metru pătrat pe lună. În orașele regionale, chiriile se situează între 35 și 45 de euro pe metru pătrat pe lună.
Mari centre comerciale cu livrare până în 2020
La nivel național, centre comerciale care ar urma să fie livrate până anul viitor au suprafețe de până la 50.000 de metri pătrați pe unitate.
În Timișoara, dezvoltatorii Iulius și Atterbury Europe ar urma să finalizeze în acest an extensia de 47.000 de metri pătrați a Iulius Mall Timișoara, reprezentând prima fază din proiectul mixt Iulius Town. Noile zone de retail vor fi amenajate în Iulius Mall Timișoara, la parterul clădirilor de birouri și în zona parcului din ansamblu. Vor fi 100 de magazine noi, restaurante și cafenele tematice, cu priveliște spre parc, un nou concept de cinema multiplex, locuri de joacă pentru copii și noi branduri.
Iulius Town Timișoara va avea în total 450 de magazine, 100.000 de metri pătrați de spații de birouri, facilități pentru petrecerea timpului liber și peste 4.000 de locuri de parcare.
Dezvoltatorul AFI Europe va deschide anul viitor AFI Palace Brașov, un proiect de 45.000 de metri pătrați. Proiectul va include și două clădiri de birouri clasă A lângă mall, cu o suprafață închiriabilă de 25.000 de metri pătrați, construite în două faze. Proiectul este localizat pe principalul bulevard din oraș, cu legături spre centrul vechi și stațiunea de schi Poiana Brașov, având conexiuni rutiere și spre Capitală.
La parterul centrului comercial vor exista un hypermarket și diverși jucători din fashion. La primul etaj vor putea fi găsite magazine diverse, zona pentru restaurante și un balcon extins, cu priveliște către Munții Carpați. Aici vor putea fi organizate activități pentru vizitatorii care vin cu familia sau pentru turiști. La cel de-al treilea etaj va exista un cinema, dar și alte facilități pentru divertisment și sport. În total, centrul comercial va găzdui 180 de magazine. AFI Brașov ar urma să fie livrat în primăvara anului viitor, potrivit reprezentanților companiei.
Un nou centru comercial va fi deschis la Sibiu anul acesta. Peste 160 de spații comerciale vor fi găzduite în Festival Mall, proiectul dezvoltat de către NEPI Rockcastle. Compania a cumpărat terenul în februarie 2018 și a început construcția în mai 2018. Noul mall de 42.200 de metri pătrați va veni în completarea celuilalt centru comercial al NEPI din oraș – Shopping City Sibiu. Au fost încheiate deja contracte de închiriere cu marii retaileri de fashion, iar Kaufland va deschide aici prima unitate dintr-un mall la nivel național. Costul total pentru dezvoltarea mall-ului se ridică la 99 de milioane de euro, conform unui raport al companiei.
Între timp, NEPI Rockcastle a finalizat și extinderea Shopping City Sibiu, având o suprafață închiriabilă totală de peste 80.000 de metri pătrați. Portofoliul NEPI Rockcastle din România are o valoare de aproximativ 1,7 miliarde de euro.
În 2020, același dezvoltator, NEPI Rockcastle, va deschide la Târgu Mureș un nou centru comercial cu o suprafață închiriabilă totală de 41.300 de metri pătrați. Shopping City Târgu Mureș are un cost de dezvoltare total de 67 de milioane de euro. Rata de preînchiriere a spațiilor ajunsese la 30% la finalul anului trecut, iar ancora centrului comercial va fi un hypermarket operat de către Carrefour.
Anul viitor ar urma să fie livrat și primul mall din Târgoviște, cu o suprafață închiriabilă de 33.000 de metri pătrați. Dâmbovița Mall este dezvoltat de către Prime Kapital și MAS Real Estate. Proiectul este localizat la circa doi kilometri de centrul orașului, lângă gara din Târgoviște, urmând să fie primul centru comercial din județul Dâmbovița. Mall-ul va avea zone extinse pentru divertisment și fashion, inclusiv un cinema multiplex, restaurante și locuri de joacă.
Livrările continuă și în orașele mai mici
În orașele cu populație mai mică, cea mai intensă activitate de dezvoltare o au cei de la Prime Kapital și MAS Real Estate. Cele două companii vor livra în anii următori centre comerciale în Zalău, Sfântu Gheorghe, Pitești și Ploiești. Cea mai mare suprafață o va avea Argeș Mall, cu 55.000 de metri pătrați, urmat de Prahova Mall, cu 54.000 de metri pătrați. Aceste două centre comerciale ar urma să fie finalizate în 2021, potrivit celor mai recente rapoarte financiare ale dezvoltatorilor.
Prime Kapital și MAS Real Estate lucrează în prezent și la Mall Moldova din Iași, care va avea o suprafață totală de 100.000 de metri pătrați.
În materie de extinderi notabile de proiecte existente, la Craiova, Catinvest va adăuga încă 22.100 de metri pătrați la centrul comercial Electroputere Parc. De asemenea, la Buzău, NEPI extinde cu 5.400 de metri pătrați proiectul Aurora Shopping Mall.
Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, nr.27, Spring Edition 2019