Un nou proiect IULIUS, o dezvoltare-reper pentru Iașul de mâine, pornește de la ampla consultare a locuitorilor

(A) Un proiect inedit de real-estate se anunță la Iași, unde grupul IULIUS dorește să investească în dezvoltarea unei clădiri emblematice, proiectată cu respect față de valorile arhitecturale ale orașului și cu optimism în privința perspectivelor de viitor. IULIUS își dorește ca noile investiții pe care le va realiza să aibă relevanță pentru comunitate și i-a invitat pe ieșeni la o amplă consultare interactivă, pe platforma www.iasipentruviitor.ro, în legătură cu felul în care și-ar dori să se dezvolte orașul. Studiul a scos la iveală, într-o primă etapă de analiză a rezultatelor, faptul că oamenii sunt mândri de moștenirea istorică a orașului și mulțumiți de direcția în care se dezvoltă. Ceea ce îi nemulțumește sunt problemele clasice ale marilor orașe: infrastructura, lipsa locurilor de parcare, poluarea.

Pentru realizarea unei noi dezvoltări în zona centrală a orașului Iași, compania IULIUS a decis să organizeze un concurs internațional de arhitectură cu invitați, un demers de bune practici privind intervenția arhitectural-urbanistică. Birouri prestigioase de arhitectură din străinătate sunt invitate să propună un ansamblu reprezentativ pentru zona Sf. Andrei – Piața Palatului, din centrul orașului, unde provocarea este de a găsi un echilibru între țesutul urban actual, cu prezența a numeroase monumente, și o abordare contemporană, dar cu viziune pentru viitor.

Procesul a fost demarat și se desfășoară în colaborare cu o echipă de specialiști în arhitectură, urbanism, patrimoniu și istorie. Din echipa organizatorică fac parte istoricul Cătălin Turliuc și arhitecții Șerban Țigănăș, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mihai Corneliu Drișcu și Matei Bogoescu.

Arhitect Șerban Țigănaș: Un moment de reper în arhitectura ieșeană”

„Iașul este un oraș care încântă și nemulțumește deopotrivă. În viitor, cred că ar trebui să încânte mai mult, adăugând valori, și să nemulțumească mai puțin, soluționând probleme. Cred că următorii zece ani ne vor arăta clar dacă orașul va reuși să își îndeplinească dorințele, dar pentru asta ar trebui să aibă o viziune exprimată, justă și acceptată. Cred că acest proiect poate fi un nou moment de reper în arhitectura ieșeană sau, dacă vreți, o relansare a acesteia printr-un nou moment excepțional, care să se adauge la cele precedente, deja devenite istorie”, este opinia arhitectului Șerban Țigănaș, președintele juriului concursului internațional de arhitectură.  

Peste 2.000 de ieșeni și-au spus părerea despre cum ar vrea să se dezvolte orașul

Noul proiect marca IULIUS a debutat în același timp cu o cercetare online interactivă, o premieră națională din perspectiva actualizării în timp real a principalelor concluzii. Consultarea a pornit de la convingerea că locuitorii trebuie să fie o voce relevantă în chestiuni care țin de reconfigurarea urbană și de modul în care aceasta se reflectă asupra calității vieții comunității. Ideea a fost primită cu entuziasm, la cercetarea interactivă participând 2.155 de persoane, ceea ce confirmă interesul ieșenilor față de modul în care se proiectează viitorul orașului. Primele concluzii ale studiului au putut fi urmărite în timp real pe platforma online – www.iasipentruviitor.ro/rezultate. Pentru relevanța analizelor, din datele cantitative înregistrate în această primă etapă va fi extras un eșantion de 1.100 de respondenți, reprezentativ pentru populația Municipiului Iași, pe criterii de gen și vârstă (18-65 ani). Astfel, rezultatele detaliate finale ale studiului, disponibile la începutul anului viitor, vor putea fi extrapolate la întreaga populație a Iașului, la un nivel de încredere de 95% și o eroare de +/-2.95%.

Iasi pentru viitor 03 706x1024 - Un nou proiect IULIUS, o dezvoltare-reper pentru Iașul de mâine, pornește de la ampla consultare a locuitorilor

Plusuri și minusuri ale Iașului

Rezultatele preliminare ale consultării au evidențiat faptul că ieșenii sunt mulțumiți de dezvoltarea orașului, pe care îl consideră primitor, atrăgător, elegant și prietenos. Punctele forte rămân educația, cultura, istoria, iar orașul este o destinație turistică datorită monumentelor, ecumenismului și naturii. Într-un top al reperelor Iașului, locul întâi este deținut de Palatul Culturii, fiind urmat de ansamblul urbanistic Palas, care a îmbogățit viața ieșenilor printr-un concept modern de lifestyle, cu acces la branduri sonore românești și internaționale într-unul dintre cele mai frumoase spații de retail din România, precum și la nenumărate soluții pentru petrecerea timpului liber, cu focus pe natură, dar și la oportunitățile de muncă.

Iasi pentru viitor 02 707x1024 - Un nou proiect IULIUS, o dezvoltare-reper pentru Iașul de mâine, pornește de la ampla consultare a locuitorilor

Ieșenii s-au declarat preocupați de probleme care țin de infrastructura rutieră, de disponibilitatea parcărilor, infrastructura pentru biciclete, calitatea aerului și starea străzilor, acestea fiind în general sursele de nemulțumire ale locuitorilor marilor orașe din România.

Opiniile ieșenilor, considerate de către organizatorii concursului internațional de arhitectură drept repere importante, vor fi luate în considerare în timpul acestui demers, astfel încât noua investiție a IULIUS să fie fidelă așteptărilor comunității.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA