Analiză de piață: Numărul dezvoltatorilor de tradiție, în creștere constantă

Piața imobiliară românească s-a dezvoltat puternic în ultimii ani și se îndreaptă cu pași repezi spre un moment de maturitate. O caracteristică atipică față de alte țări, pe care o observăm în România, este diversitatea naționalităților investitorilor în imobiliare, țara noastră beneficiind de investiții importante atât dinspre spațiul european, cât și dinspre Africa de Sud sau Israel.

Un alt aspect îmbucurător este numărul tot mai mare de dezvoltatori importanți, ce își construiesc un renume, atât internaționali, dar și locali, care au potențialul de a aduce o schimbare în ceea ce înseamnă construcții noi în țara noastră. Apetitul investitorilor se remarcă atât pentru segmentul rezidențial, cât și pentru cel de birouri sau logistic, ceea ce nu poate decât să ne bucure.

Dacă înaintea anului de grație 2008 puteam număra pe degete dezvoltatorii cu renume din România, iar peisajul era dominat atât de dezvoltatori de ocazie, cât și de dezvoltatori la început de drum, în momentul de față avem un număr mare (și în continuă creștere) de companii care s-au specializat pe acest segment și care își doresc să construiască un business longeviv. De la dezvoltatori mari, cu proiecte de sute sau mii de apartamente, până la dezvoltatori mai mici, cu proiecte de câteva zeci de apartamente, foarte importantă este perseverența de a crea o afacere cu bătaie lungă și înrădăcinată în principii sănătoase, care rezultă, în final, într-o mai bună calitate a produsului imobiliar livrat. De asemenea, odată cu creșterea puterii financiare a dezvoltatorilor locali și intrarea pe piață a multor dezvoltatori internaționali cu potențial, observăm tot mai multe zone care au fost abandonate și se degradau pe zi ce trece, sau terenuri neglijate din zone centrale ale Capitalei, unde asistăm la o veritabilă și necesară regenerare urbană. Unul dintre cele mai sonore exemple în acest sens este procesul de cumpărare început de către AFI Europe pentru Casa Radio, una din marile ruine ale Capitalei.

Dezvoltatori 2 copy - Analiză de piață: Numărul dezvoltatorilor de tradiție, în creștere constantă

În luna august a acestui an s-a finalizat cea mai importantă tranzacție pentru segmentul de spații de birouri din țara noastră, cu o valoare de 290 de milioane de euro, după ce AFI Europe a achiziționat de la NEPI Rockcastle birourile Floreasca Business Park, Lakeview și Aviatorilor 8 din Bucureşti şi City Business Centre din Timişoara.

În privința dezvoltării de zone de retail și spații de birouri, NEPI Rockcastle și AFI Europe rămân lideri de piață, peisajul fiind completat de dezvoltatori precum Vastint, Forte Partners, Globalworth sau Skanska. AFI Europe, poate cel mai cunoscut dezvoltator din România, la început axat pe zona de retail, și-a continuat dezvoltarea puternic spre zona de birouri și a intrat chiar și pe segmentul rezidențial, prin AFI City, din Bucureștii Noi. Chiar și în context de pandemie, dezvoltatorul a reușit, deja, să închirieze peste 50% din noua sa clădire de birouri din centrul Brașovului.

Pe segmentul logistic, CTP se distinge ca lider de piață, cu peste un milion de metri pătrați de spații logistice în portofoliu.

CTP este cel mai mare dezvoltator şi administrator de parcuri industriale şi logistice din România şi Europa Centrală şi de Est. CTPark Bucharest West este gândit să devină cel mai mare parc logistic și industrial din Europa de Est, apropiind țara noastră de statutul de cel mai important centru industrial și logistic din regiune. În rândul marilor dezvoltatori de spații industriale și logistice mai trebuie amintiți cehii de la P3, belgienii de la WDP, Logicor, Alinso, ICCO, Cromwell, Valad Europe, Blackstone, Globalworth, dar și dezvoltatorul local Element Industrial.

Dezvoltatori 1 copy - Analiză de piață: Numărul dezvoltatorilor de tradiție, în creștere constantă

Ultimii doi ani au însemnat continuarea investițiilor pentru mulți dezvoltatori, dar și apariția unui număr remarcabil de noi mari jucători pe piață. Dintre noile apariții, cele mai importante nume sunt belgienii de la Speedwell, israelienii de la Hagag Development, maghiarii de la Cordia sau grupul Atenor. Fiecare dintre aceștia și-a plănuit intrarea în țara noastră cu mai multe proiecte concomitent, ceea ce denotă un grad sporit de încredere în potențialul de dezvoltare al României.

Desigur, unii dintre cei mai mari investitori din țară provin din Capitală, unde putem vorbi, deja, de un număr semnificativ de dezvoltatori ce și-au făcut un renume. One United Properties, Forty Management, Metropolitan, Pedro Construct, Conarg, Morad Group, Cordia România, Eden Capital Development, RPF Development și Impact SA – sunt câțiva dintre cei mai importanți jucători locali, fiecare dintre aceștia având deja sute sau chiar mii de apartamente în portofoliu. Dintre marii dezvoltatori internaționali ce au ales să investească în România îi putem menționa pe spaniolii de la Gran Via Real Estate, pe cei de la London Partners, Hercesa sau GTC. Prime Kapital este un dezvoltator care a apărut recent în peisajul bucureștean și urmează să ridice trei proiecte în viitorul apropiat, primele două în Capitală, Marmura Residence (în construcție) și Avalon Estate (care a obținut recent autorizația), iar Silk District în Iași, proiect ce se află în așteptarea autorizației de construire.

Anul trecut a adus pentru regiunea București-Ilfov aproape 15.000 de noi unități rezidențiale, cu aproximativ 30% mai mult decât în anul anterior – un nou record de livrări

Probabil cel mai sonor nume din Capitală, One United Properties a început dezvoltarea proiectului One Cotroceni Park, ce prevede livrarea a circa 45.000 de metri pătrați de spații de birouri în 2021 și a circa 35.000 de metri pătrați de spații de birouri în 2022, după ce a obținut, în toamna anului trecut, autorizația de construire. Proiectul cuprinde și 754 de apartamente și 20.000 de metri pătrați de spații comerciale, acestea așteptând momentan emiterea autorizației de construire.

Anul 2020 se anunța a fi un an prolific pentru sectorul rezidențial, preconizându-se chiar doborârea unui record în materie de livrări de apartamente. Contextul pandemiei a adus însă amânări, în special în privința investițiilor viitoare – ce-i drept, nu a proiectelor deja în lucru, dovadă fiind activitatea intensă de pe șantierele marilor proiecte rezidențiale. Pentru regiunea București-Ilfov, în primele cinci luni ale anului 2020 s-a înregistrat un volum de livrări de locuințe noi de aproximativ 5.000 de unități. În raport cu predicțiile de la finalul anului trecut, de circa 17.000 de unități livrate, este posibil ca acest număr să scadă spre aproximativ 13.000 de unități.

Material publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.33.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply