Suprafețe semnificative de teren aflate în proprietatea autorităților locale ar putea fi integrate în proiecte imobiliare noi prin procesul de regenerare urbană.
Potențialul acestei piețe este de câteva sute de hectare de teren localizat în orașe precum București, Brașov și Constanța, potrivit firmei de consultanță imobiliară JLL.
”În continuare autoritățile publice controlează portofolii semnificative de proprietăți care în prezent sunt subutilizate. Potențialul oferit de acestea poate fi deblocat în urma unor analize și studii realizate în mod judicious și rațional, astfel încât autoritatea să dispună de instrumente pentru o mai bună planificare și pentru a stimula dezvoltarea prin introducerea unor facilități complementare și generarea unor exemple de bune practici”, notează agenția într-un comunicat.
Experții JLL au lucrat la un proiect privind oportunitatea unei dezvoltări imobiliare a terenului deținut de Primăria Brașov pe fosta platformă industrială Rulmentul.
Printre marile proiecte de regenerare urbană din România se numără complexul mixt dezvoltat de către Ceetrus pe fosta platformă Uzina Tractorul Brașov sau proiectul mixt ISHO construit pe terenul fostei fabrici de textile ILSA din Timișoara.