Față de anul anterior, când sectoarele industrial și retail au fost marcate de livrări scăzute, creșterea constantă a cererii și a veniturilor din aceste segmente va aduce, în 2019, livrări record de spații, iar stocul este așteptat să crească cu aproximativ 500.000 de metri pătrați.
Conform statisticilor, în anul 2019 vor fi livrați peste 350.000 de metri pătrați de spații de birouri, din care peste 60% sunt, deja, preînchiriați, iar valoarea totală a tranzacțiilor este așteptată să treacă ușor de pragul de un miliard de euro. În zona de piață imobiliară a sectoarelor industrial și de logistică sunt vizate în special centrele regionale, mai puțin dezvoltate, precum Iași, Constanța și Ploiești. Cu toate acestea, lipsa de predictibilitate economică și politicile guvernamentale incoerente duc la o scădere a încrederii investitorilor în piața românească.
Centrele regionale au înregistrat cele mai multe închirieri de spații industriale și logistice, pentru trimestrul întâi al acestui an. Din totalul de 29.000 de metri pătrați predați în primele trei luni ale lui 2019, s-au tranzacționat peste 65%.
Direct influențat de creșterile bune din sectorul de retail, sectorul industrial din țara noastră, în condițiile livrărilor anunțate de dezvoltatori, va depăși pragul istoric de patru milioane de metri pătrați, ca stoc de spații industriale de clasă A. Zona de vest a Bucureștiului a atras investiții importante pentru acest sector. La doar zece kilometri distanță de ieșirea de vest a Capitalei, în apropierea autostrăzii A1 (București – Pitești), CTP, cel mai mare investitor din acest sector pentru Europa Centrală și de Est, construiește prima fază a CTPark Bucharest West, cu 200.000 de metri pătrați de spații logistice și alți aproximativ 600.000 de metri pătrați în plan de dezvoltare. CTP nu este singurul dezvoltator important, companii precum WDP, VGP și Zacaria investind, de asemenea, în țara noastră. Mai multe proiecte mari se vor finaliza în 2019, iar dezvoltatorii urmăresc deja investiții în terenuri pentru noi dezvoltări, în centre regionale precum Craiova, Constanța sau Iași, din dorința de a-și crește acoperirea la nivelul întregii țări.
Good to know
10%, creșterea numărului de camere disponibile în segmentul hotelier, ca urmare a numeroaselor livrări
Tot centrele regionale au atras și cele mai multe investiții în sectorul comercial, cu puțin sub 70% din total. În momentul de față, există în construcție sau proiectare peste 400.000 de metri pătrați închiriabili de spații comerciale, suprafață ce urmează a fi livrată până la finalul anului 2020. Cele mai multe livrări vor fi, conform predicțiilor, în București, Sibiu, Timișoara, Pitești și Brașov.
Închirierea pentru spațiile de birouri de clasă A a atins 80% din totalul închirierilor
În sectorul office, cererea se îndreaptă, în special, către spații de birouri noi, moderne, iar închirierea pentru spațiile de birouri de clasă A a atins, anul trecut, 80% din totalul închirierilor realizate. După cum era de așteptat, la început de an există perspective pentru dezvoltarea de noi poli de birouri, cum ar fi zona de vest sau zona Timpuri Noi din Capitală (unde primele clădiri ale Timpuri Noi Square sunt deja finalizate, iar proiectul urmează să includă și o componentă rezidențială). Investițiile în spații de birouri sunt așteptate să se mențină pe un trend ascendent, în contextul în care la noi există un deficit de spații de birouri moderne, iar tot mai multe companii se orientează către București și centrele regionale, pentru a intra pe piața românească. Un interes din ce în ce mai ridicat se manifestă vizavi de zona Bulevardul Expoziţiei – Piaţa Presei Libere, care va continua să se extindă puternic și în 2019. Odată cu dezvoltarea acestei zone ca pol de birouri, numeroși dezvoltatori imobiliari ce activează pe piața rezidențială au speculat potențialul de creștere. După cum s-a remarcat și în ultimii ani, durata drumului până la locul de muncă a devenit un criteriu tot mai important în alegerea locuinței și, cu siguranță, această zonă, aflată foarte aproape și de Parcul Herăstrău, va înregistra, în următorii câțiva ani, una dintre cele mai însemnate creșteri de prețuri pentru locuințele noi, alături de zona Bucureștii Noi – Bulevardul Poligrafiei.
Cele mai mici suprafețe de spații office sunt în zonele de est și sud, cu aproximativ 50.000 de metri pătrați de astfel de spații fiecare (din totalul de 2,3 milioane de metri pătrați din Capitală), cartiere-dormitor, care au, însă, capacitatea de a se dezvolta în viitor.
Suprafața totală de spații de birouri este în creștere cu 15% față de anul 2017, iar segmentul office va continua să se dezvolte accelerat și în 2019. În București, 15 noi proiecte vor fi demarate în cursul acestui an. În piață se resimte încă lipsa mai multor proiecte, deoarece nivelul cererii este în continuare peste oferta existentă, iar acest lucru se vede în rata crescută de preînchiriere.
Piața hotelieră din București s-a bucurat, la începutul anului, de rate de ocupare record, de aproximativ 80% – 90%, cu ocazia preluării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene. Cu o rată de ocupare foarte bună în general, investițiile în construcția de unități hoteliere sunt, de asemenea, în creștere.
Se preconizează că anul 2019 va aduce un nou record pentru acest segment, urmând ca numărul de camere disponibile să crească cu circa 10%, ca urmare a numeroaselor livrări. În acest an, oferta de camere din București va crește cu aproximativ 1.500 de unități, odată cu inaugurarea a patru hoteluri importante: Indigo (adus de InterContinental), Courtyard (by Marriott), Autograph (by Marriott) și Corinthia Hotels International. Procentual, numărul de camere disponibile în acest moment se situează în cazul Capitalei – raportat la numărul de locuitori – la jumătate față de Budapesta, spre exemplu, iar cererea în creștere face din sectorul hotelier un punct de atracție pentru viitoare investiții importante.
Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, nr.27, Spring Edition 2019