Topul proiectelor rezidențiale din orașele regionale în 2019

Stocul rezidențial din orașe regionale precum Brașov, Cluj-Napoca și Timișoara va fi împrospătat cu sute de noi unități locative pe fondul unui apetit crescut al investitorilor pentru piețele din afara Bucureștiului.

Dezvoltatorii lucrează în acest an atât la proiecte masive, care au multiple etape de construcție, cât și la proiecte individuale în locații atractive. Investițiile în locuințe vin și pe fondul creșterii stocului de birouri în orașele regionale, analiștii estimând că marile orașe din afara Bucureștiului vor genera noul val de dezvoltare al industriei imobiliare.

Ritmul de creștere al prețurilor apartamentelor din orașele regionale l-a depășit deja pe cel din București, iar pentru 2019, această tendință va continua. De exemplu, în 2018, cel mai mare avans al prețurilor din orașele regionale a fost înregistrat în Brașov. Prețurile cerute de proprietari în orașul de la poalele Tâmpei au crescut cu 8,1% în ultimul an. Un alt oraș regional, Cluj-Napoca, are și cele mai mari prețuri cerute pe metru pătrat util (1.556 de euro), potrivit datelor portalului Imobiliare.ro. Prin comparație, în București, valoarea medie de listare pentru apartamentele scoase la vânzare a fost de 1.329 de euro pe metru pătrat.

Clasamentul proiectelor rezidențiale dezvoltate în 2019

Cel mai mare proiect imobiliar din Brașov, dezvoltat etapizat începând cu 2008, îi aparține investitorului Simon Maurer. Proiectul Avantgarden3 include peste 4.000 de unități locative, iar cea de-a treia fază de dezvoltare va fi încheiată în 2020. În ultimii ani, compania Maurer Imobiliare a decis extinderea dezvoltării de proiecte rezidențiale în Sibiu, Târgu Mureș, Cluj-Napoca și Constanța. Dezvoltatorul a vândut până în prezent 6.500 de apartamente în proiecte din România.

avantgarden3brasov2 1024x683 - Topul proiectelor rezidențiale din orașele regionale în 2019

În Constanța, același dezvoltator Maurer lucrează la un complex rezidențial de anvergură. În partea de nord a orașului vor fi construite peste 3.400 de unități locative pe un teren cu o suprafață de 15,7 hectare. Planul companiei vizează dezvoltarea a 60 de blocuri în Constanța, în următorii nouă ani. Până în acest moment au fost vândute peste 400 de apartamente în cadrul acestui proiect, potrivit unei prezentări postate pe site-ul Maurer Residence Constanța.

Maurer Residence Constanta 1024x576 - Topul proiectelor rezidențiale din orașele regionale în 2019

La Brașov este dezvoltat și proiectul Coresi Avantgarden, în urma unui parteneriat încheiat între Ceetrus și Kasper Development. Cele două firme vor construi în total aproximativ 2.200 de apartamente, livrările urmând să aibă loc în mai multe etape. Lucrările la complex au demarat în primăvara anului 2016. Proiectul este localizat pe fosta platformă industrială Tractorul, zonă unde Ceetrus mai deține un centru comercial și birouri.

avantgarden3brasov 1024x669 - Topul proiectelor rezidențiale din orașele regionale în 2019

În Timișoara, dezvoltatorul imobiliar Ovidiu Șandor va livra până anul viitor 1.200 de apartamente în complexul ISHO, care include și birouri cu o suprafață totală de 50.000 de metri pătrați. ISHO Timișoara va mai deține 2.000 de locuri de parcare, un hectar de parcuri și spații verzi, precum și facilități comerciale.

isho timisoara 820x1024 - Topul proiectelor rezidențiale din orașele regionale în 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

La Iași, compania de construcții Conest dezvoltă în prezent un proiect rezidențial cu 460 de apartamente pe o suprafață de 12.000 de metri pătrați. Vor fi trei blocuri cu 11 etaje, iar la ultimul nivel vor fi disponibile penthouse-uri. Ansamblul rezidențial Conest Grand Residence este localizat în centrul orașului și va pune la dispoziție 368 de locuri de parcare. Compania mai este activă în zona construcțiilor industriale și rutiere, lucrând la proiecte cu o valoare totală de 109 milioane de euro în ultimii cinci ani. Proiectul rezidențial ar urma să fie finalizat în această primăvară.

conest grand residence 1024x680 - Topul proiectelor rezidențiale din orașele regionale în 2019

Pe piața din Cluj-Napoca, Simon Maurer a demarat dezvoltarea Maurer Panoramic, un proiect cu 302 apartamente. Cele două corpuri de clădire vor include și spații comerciale și de birouri. Întreg complexul va avea o înălțime de 74 de metri, fiind prevăzută construcția a 23 de etaje. Clădirea va fi ridicată foarte aproape de centrul vechi al orașului, urmând să aibă acces rapid la sediile marilor companii, dar și la zonele comerciale. Se estimează că proiectul va fi livrat în anul 2020.

Maurer Panoramic 1024x576 - Topul proiectelor rezidențiale din orașele regionale în 2019

Construcțiile de locuințe, activitate intensificată în vestul României

Zonele de nord-vest și vest ale României au înregistrat în primele 11 luni din 2018 cea mai mare creștere a numărului de locuințe terminate, fiind livrate 4.010, respectiv 7.718 locuințe, potrivit Institutului Național de Statistică. La nivel național au fost terminate 40.378 de locuințe, în creștere cu 1.006 locuințe față de aceeași perioadă a anului precedent. Zona București-Ilfov este în continuare lider, cu 7.439 de locuințe noi terminate, deși numărul acestora a scăzut cu 402 față de perioada similară din 2017.

Articol publicat în Real Estate Magazine, Nr. 25, Martie 2019

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply