Sectorul imobiliar din România a înregistrat investiții în valoare de 117,5 milioane euro în primul trimestru, piața locală fiind peste cea din Slovacia, dar sub cele Cehia, Austria, Polonia și Ungaria după volumul investițional.
Cea mai importantă tranzacție din primul trimestru a fost achiziția a nouă parcuri de retail de către MAS Real Estate de la Prime Kapital pentru 113 milioane euro.
”O schimbare notabilă, care a fost anunțată de anul trecut, este decizia unor investitori tradiționali, ca Globalworth și NEPI Rockcastle, de a se concentra și pe alte piețe, cum este Polonia. Astfel, rămâne loc pe piața locală pentru investitori noi, atât români cât și din regiune, care vor aduce un suflu nou pe piață. Estimăm că nivelul investițiilor va crește, în special pe segmentele de birouri și industrial”, a spus Răzvan Iorgu, managing director al firmei de consultanță imobiliară CBRE Romania.
Un raport al CBRE România relevă faptul că Cehia a atras cel mai ridicat volum de investiții din regiune, adică 963 de milioane de euro. Acest nivel este comparabil cu volumul de investiții atras de sectorul imobiliar pentru întreg anul 2018. Pe locul doi s-a plasat piața imobiliară din Austria, care a atras 829 de milioane de euro în primele trei luni.
”În ceea ce privește repartizarea investițiilor din ECE în funcție de sector, spațiile de birouri conduc clasamentul, având o pondere de 55% din totalul investițiilor, în primele trei luni din 2019. La o distanță semnificativă se află investițiile care au vizat hoteluri (18%), precum și cele de pe segmentul de retail (15%) și industrial (6%). Cea mai mică pondere la nivel investițional este de 3% și o au proiectele de tip mixed-use și rezidențial, tendință care persistă de cinci ani”, potrivit raportului firmei de consultanță imobiliară.
La capitolul randamentelor investiționale, România se plasează pe primul loc la nivelul Europei Centrale și de Est. Randamentul prime (include proiecte de clasă A din zonele cel mai bine cotate) a ajuns 6,5% pentru sectorul spațiilor comerciale, la birouri au atins 7%, iar la spațiile industriale a fost de 7,75%.
Deși în scădere, randamentele din România rămân superioare altor piețe imobiliare din regiune, ceea ce indică un potențial ridicat pentru investiții la nivel local, potrivit firmei de consultanță imobiliară.