Sectorul spațiilor industriale și de logistică urma să depășească borna de patru milioane de metri pătrați în 2018, fiind create deja premisele ca piața să adauge încă un milion de metri pătrați în anii următori, pe fondul apetitului ridicat pentru investiții generat de cererea foarte mare pentru spații specializate din partea companiilor.
Topul tranzacțiilor cu spații industriale este dominat de București, unde cele mai mari cinci acorduri de închiriere au strâns peste 112.000 de metri pătrați, potrivit datelor firmei de consultanță imobiliară Colliers International România. Spațiile au fost închiriate de companii din retail și fashion, dar și de operatori de logistică.
„În domeniul industrial, cuvântul la ordinea zilei va fi «normalizare». Sectorul industrial se va «răci» ușor după o perioadă de creșteri-record, în care stocul de spații moderne de depozitare, de exemplu, a crescut cu mai bine de 40% în doar doi ani (2017 și 2018). Piața are în continuare potențial de dezvoltare și rămânem optimiști că stocul actual aproape s-ar putea dubla în următorul deceniu, mai ales dacă vom vedea și evoluții importante din punct de vedere al infrastructurii”, a declarat, pentru Real Estate Magazine, Laurențiu Lazăr, managing partner Colliers International România.
„Totuși, în 2019, dezvoltatorii vor începe să aibă o cerere mai redusă decât în alți ani, în ton cu o încetinire a economiei, iar acest lucru deja se vede într-o rată de neocupare mai mare, atât în București, cât și în alte orașe din România. Ne îndreptăm către o piață echilibrată, după ce în ultimii ani a fost una a dezvoltatorilor”, subliniază reprezentantul Colliers International România.
Dezvoltatorii mențin ritmul ridicat al investițiilor
Piața din București a condus detașat în clasamentul absorbției noilor spații, fiind urmată de orașe regionale din Transilvania care au conexiuni bune din perspectiva transportului rutier. În Capitală s-ar putea să vedem o serie de investiții noi în interiorul liniei de centură datorită cererii crescute din partea jucătorilor din comerțul electronic.
Livrările de spații noi ar urma să crească cu circa 40% în cursul lui 2018, depășind nivelul-record de 500.000 de metri pătrați înregistrat în 2017. Astfel, stocul de spații ar ajunge la 4,2 milioane de metri pătrați la finalul lui 2018, potrivit datelor Colliers International România.
„Datorită noilor reglementări legale în domeniul siguranței la incendiu, va crește cererea de spații moderne cu suprafețe de până în 1.500 – 2.000 de metri pătrați. Pentru mare parte din spațiile industriale mici construite până în prezent sunt necesare costuri mari pentru a se plia pe noua legislație”, a precizat, pentru Real Estate Magazine, Emilian Podaru, head of industrial & logistics în cadrul companiei de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate.
Principalii jucători din piață au făcut deja anunțuri privind investiții noi pe piața locală în perioada următoare. De exemplu, dezvoltatorul și administratorul de parcuri industriale și logistice, CTP, are circa 400.000 de metri pătrați în diferite stadii de dezvoltare la nivel național.
Compania a finalizat peste 130.000 de metri pătrați în România în primele șase luni din 2018. Jumătate din suprafața aflată în dezvoltare va fi finalizată în primul trimestru din 2019.
„În prezent, se construiește masiv atât în jurul Bucureștiului, care rămâne cel mai important pol de dezvoltare, cât și în alte orașe din țară, cum sunt Timișoara, Cluj-Napoca și Sibiu”, spunea Iulia Bușcă, commercial & business development manager al CTP România, în cadrul unui comunicat.
O tranzacție care implică un alt dezvoltator de spații industriale a fost încheiată în luna decembrie lângă București. Astfel, P3 Logistic Parks a cumpărat un teren de 16 hectare în Dragomirești-Vale, o locație prime pentru activitatea logistică la periferia de nord-vest a Bucureștiului. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică. Compania va dezvolta pe acest teren un nou parc logistic de 80.000 de metri pătrați, iar lucrările la primul depozit vor demara în a doua parte a lui 2019.
„Suntem de părere că vom vedea în continuare investiții majore în București, Timișoara, Iași, însă vom avea proiecte noi și în locații precum Bacău, Brașov sau Deva. Estimările noastre arată că circa 500.000 de metri pătrați de spații industriale și de logistică vor fi livrați în 2019, astfel că, dacă toate proiectele anunțate vor fi finalizate, stocul total la nivel național va depăși patru milioane de metri pătrați”, susține Costin Bănică, head of industrial department la firma de consultanță imobiliară JLL România.
Pe fondul livrărilor semnificative de noi proiecte și al apariției de dezvoltări speculative, rata agregată de neocupare a spațiilor a început să crească. În București, acest indicator se îndreaptă de la 2% spre 5%, în timp ce la nivel național crește de la 5% către 8%, potrivit datelor Colliers International.
Chiriile pentru spațiile industriale și de logistică au rămas cele mai mari în București, încadrându-se între 3,75 și 4,25 euro pe metru pătrat pe lună, în vreme ce Cluj-Napoca este a doua piață cu chirii între 3,7 și 4 euro pe metru pătrat pe lună, conform datelor furnizate de Cushman & Wakefield Echinox.
Cerere crescută în zona de producție
Sectorul va continua să absoarbă cerere din zona de consum și logistică pentru piața de retail și distribuție. În ceea ce privește segmentul de producție, vom vedea expansiuni și locații noi din partea companiilor din automotive, electronice și FMCG, arată Bănică de la JLL România.
Sectorul producției a fost unul dintre cele mai dinamice din economia locală în 2018, lucru reflectat și în cererea crescută pentru spații industriale la nivel național.
Lângă Pitești, japonezii de la Nidec au inaugurat cea mai mare fabrică de motoare electrice din România, în timp ce Romcarton, parte a Grupului Rossmann, a finalizat o fabrică în Popești-Leordeni (Ilfov) în urma unei investiții de 34 de milioane de euro.
Potrivit reprezentantului Crosspoint Real Estate, dinamica din acest segment a fost foarte bună în 2018, iar creșterea a fost limitată de infrastructura insuficient dezvoltată.
La Oradea s-a început o investiție de 50 de milioane de euro într-o fabrică din segmentul automotive, în cadrul parcului industrial Eurobusiness Oradea. Totodată, lângă Craiova, grupul industrial Clariant a demarat construcția unei fabrici de bioetanol care va necesita o investiție de 100 de milioane de euro.
„Pe subsegmentul spațiilor de producție, cererea se va orienta în special pe zone unde, pe lângă accesul la infrastructura modernă, forța de muncă este disponibilă. Un astfel de exemplu este Brașovul, care atrage atât companii mari de producție, cât și subcontractori locali ai acestora. Un avantaj important pentru acest oraș va fi și inaugurarea aeroportului”, spune Podaru de la Crosspoint Real Estate.
Top 5 tranzacții din industrial/logistică în 2018
Chiriaș Proprietar (oraș) Suprafață (metri pătrați)
Metro Cash & Carry WDP (București) 56.500
LPP România FashionWDP (București) 22.100
Van Moer Logistics CTP (București) 20.000
NOD CTP (București) 14.000
Sarantis WDP (București) 9.800
Sursă: Colliers International România, Bucharest Research Forum
Stoc spații industriale/logistice în 2018
Oraș Suprafață (metri pătrați) Rată neocupare
București 1,63 milioane 3%
Timișoara 440.000 4%
Cluj-Napoca & Turda 254.000 2%
Pitești 240.600 1%
Ploiești 240.000 5%
Brașov 186.000 1%
Sibiu 81.000 6%
Oradea 75.000 7%
Sursă: Cushman & Wakefield Echinox