Stilul industrial modern de interior a impresionat prin valențele sale sensibile și prin creativitatea cu care un obiect, a cărui vreme este considerată trecută, poate reveni în prim-plan și poate fi pus în valoare într-un context cu totul inedit. Nici finisajele nu scapă acestui stil, de multe ori finisajul fiind chiar materia brută din care un spațiu a fost construit. Cu cât mai vechi, mai uzat, dar fără probleme de rezistență, cu atât mai bine.
Vorbim despre un stil care a luat avânt în ultimii ani, mai ales în designul cluburilor, cafenelelor, dar și al apartamentelor. Chiar dacă acest stil tinde uneori spre a fi și minimalist, are suficient spațiu de mișcare pentru a crea atmosferă, în special prin contrastele materialelor, cum ar fi mobilierul din metal strălucitor și un altul din lemn cu finisaj vintage. În designul industrial, atât forma, cât și funcțiunea obiectelor de mobilier prezintă o importanță la fel de mare. Pentru a înțelege mai bine ce anume face un spațiu să fie industrial, iată o serie de principii caracteristice:
Tubulatura necesară sistemelor de ventilație
Dacă în cazul altor stiluri trebuie mereu să realizăm scafe care să ascundă tubulatura și țevile, fapt care duce la costuri de amenajare mai ridicate, la stilul industrial orice tubulatură sau țeavă este încadrată în imaginea dorită la final. Astfel, totul rămâne la vedere, însă pentru a ne asigura că sistemele vor arăta bine în amenajarea camerei, este nevoie de o gândire coerentă a spațiului, traseelor tubulaturilor, materialelor din care sunt ele confecționate și montajului acestora, care trebuie făcut cu atenție la detalii. O bară metalică ce ține tubulatura prinsă în tavan este un detaliu care vrem să fie văzut în stilul industrial, dar pentru asta, trebuie gândite bine toate aceste sisteme, în așa fel încât să fie lucrate curat. Stilul industrial nu este un rezultat al haosului, ci un rezultat al unei proiectări în detaliu atât a spațiului, cât și a rezistenței sau instalațiilor. Toate îmbinate creează atmosfera unică a industrialului.
Mixul de lemn cu metal
Combinaţia încântătoare dintre lemnul vintage, bine texturat şi cu un flader vizibil, puţin uzat şi metalul strălucitor şi bine finisat este una dintre cele mai dese combinaţii de materiale utilizate în stilul industrial. Aceasta aduce un tribut lemnului folosit prin reutilizarea lui într-o piesă de mobilier nouă, iar atenţia cu care se lucrează metalul, bine finisat conform tehnicilor moderne, scoate şi mai mult în evidenţă acest mobilier contrastant, oarecum „hipsteresc”. Combinaţia poate fi folosită la confecţionarea a numeroase piese de mobilier, precum: masa de cafea, biroul, masa de dining, comode sau băncuţe, cufere şi chiar biblioteci. Bineînţeles, ea poate fi folosită în cazul oricărei piese, dar cele date ca exemplu vor avea cel mai mare impact într-o încăpere în stil industrial.
Culorile în stilul interior industrial
Culorile calde şi cele neutre sunt în general cele mai utilizate în designul interior industrial. Căldura lemnului şi răceala metalului, adesea vopsit doar în negru pentru a fi neutru. De cele mai multe ori, spaţiile amenajate industrial sunt unele vaste. O tendinţă aparte în acest stil este preluarea unor clădiri părăsite, cu foste funcţiuni industriale, care sunt convertite în locuinţe, restaurante, cluburi sau hub-uri culturale şi de lucru, mai ales în industria creativă. Experienţele deja existente ne arată că designul acesta acţionează ca un magnet asupra tinerilor, dar nu numai. Aceste spaţii mari primesc, cu ajutorul texturilor de lemn şi culorilor calde sau neutre, căldura de care au nevoie pentru noile funcţiuni, pe când altfel ar fi avut doar un aspect rece, al unor hale industriale fără personalitate.
Finisajele pereţilor
Cărămida aparentă este, de asemenea, un finisaj des utilizat care conferă spaţiului un plus de căldură, dar ajută şi la conservarea obiectului arhitectural atunci când se restaurează materialele originale. În cazul halelor, de cele mai multe ori găsim pereţi din cărămidă, însă nu mereu aparentă. Pentru a crea efectul dorit, se poate realiza, cel puţin pe câţiva pereţi aflaţi într-o stare bună, îndepărtarea tencuielilor pentru a păstra ca finisaj final cărămida. În stilul industrial, uzura vizibilă a materialelor refolosite este un element esenţial, cu toate că uneori, materialele nu sunt uzate suficient de mult pentru a oferi atmosfera dramatică a stilului. În acest caz, este mai bine ca suprafaţa respectivă să fie tratată într-o manieră minimalistă, pentru a nu interfera prea mult cu stilul, acest fapt însemnând crearea unui finisaj cât mai neted şi mai neutru.
La nivelul plafonului, stilul industrial nu afișează niciodată un tavan simplu. În lipsa țevilor datorate sistemelor de ventilare, este important să existe grinzi aparente din metal şi firele sistemelor de iluminat prinse de tavan pe un traseu clar, dar vizibil. De multe ori, pentru protecţie se montează şi o plasă metalică sub toate componentele industriale ale tavanului, pentru a se garanta siguranţa. În unele cazuri, atât țevile, cât și firele și tavanul sunt vopsite într-o singură culoare, pentru a crea senzaţia falsă a tavanului clasic, simplu şi curat, însă păstrând toate elementele industriale. Această soluţie este folosită în general la spații expoziţionale sau locuri unde, deşi a fost ales acest stil, nu se doreşte scoaterea lui în evidenţă, ci mai degrabă un aspect neutru şi nu foarte încărcat.
Finisajele de pardoseală
Cel mai adesea se optează pentru pardoseli din beton aparent sau microciment, dar se poate utiliza, în unele cazuri, și piatra sau pardoseala din lemn. Este de preferat duşumeaua în detrimentul parchetului. Duşumeaua va da un aspect vintage şi poate fi colorată în orice nuanţă, fapt care oferă multă flexibilitate.
Iluminatul în spaţiile cu design industrial
Deşi la începutul ascensiunii acestui stil să găsești în magazine corpurile de iluminat potrivite era o adevărată aventură, acum majoritatea magazinelor au colecţii de corpuri de iluminat, lampadare sau candelabre în stil industrial. Majoritatea corpurilor de acest gen sunt din metal de diverse culori şi de multe ori dau o lumină direcţionată, specifică atelierelor, unde nevoia de lumină era punctuală, pentru a susţine o activitate industrială. La fel este folosită lumina şi la interioarele care adoptă acest stil. Spațiile sunt luminate în funcţie de întrebuințare – deasupra meselor, deasupra intrărilor şi ieşirilor pentru a semnaliza „ieșirile de urgenţă”, dar şi în lungul culoarelor, circulaţiilor încăperilor.
Designul industrial este cu precădere un stil preferat de tineri, case ale burlacilor, cluburi şi cafenele de asemenea dedicate tinerilor. Este mai des folosit pentru spaţii comerciale în comparație cu locuinţele, dar asta doar pentru că majoritatea fostelor clădiri industriale au fost transformate în hub-uri de afaceri şi mai rar în locuinţe. Cu toate acestea, nu este obligatoriu ca acest stil să fie utilizat doar în astfel de clădiri reabilitate. El poate fi abordat şi în spaţii noi. Elementele vintage pot fi cumpărate de la anticariate, făcute pe comandă din materie primă reciclată, iar pereţii de cărămidă pot fi realizaţi din klinker sau, pentru un aspect mai natural, poate fi folosită cărămida reciclată.
Lemnul, metalul, cărămida şi betonul aparent sunt principalele materiale utilizate în cadrul stilului. Alături de acestea pot fi adăugate elemente din piele, sticlă sau lemn vopsit în culori neutre. În general, nu se utilizează materiale cu un finisaj excesiv de elegant sau luxos, ci mai degrabă lucruri masive, bine făcute, care se evidenţiază prin calitatea finisajului. Mobilierul poate fi combinat şi nu sunt recomandate seturile de living sau dormitor. Fiind un spaţiu industrial, el este de cele mai multe ori eclectic şi conţine elemente fără o legătură clară între ele, dar care puse împreună arată bine, se potrivesc şi alcătuiesc o oarecare atmosferă de depozit cu lucruri valoroase. Vechiul şi noul se combină pentru a asigura confortul şi a exprima un anumit ataşament față de unele valori ale trecutului, însă într-un cadru perfect adaptat nevoilor uzuale ale zilelor noastre.