Județele Constanța, Alba și Timiș generează împreună cu București aproape un sfert din cantitatea de mărfuri transportate rutier la nivel național, potrivit unui nou raport.
Cele mai puternice centre logistice la nivel național, pe lângă București, sunt Constanța, Alba și Timiș, urmate de Prahova, Ilfov și Cluj, conform unei studiu al firmei de consultanță imobiliară Colliers International.
În schimb, județele cele mai puțin active în segmentul logistic sunt Vaslui, Giurgiu, Brăila, Ialomița, Vrancea, Covasna și Sălaj.
„Pe termen lung, ne așteptăm ca actualele centre logistice să se consolideze, deoarece au crescut atât de mult având o poziționare strategică, au consolidat economia locală și, astfel, s-a și creat o tradiție în acest sens. Totuși, subliniem că în regiunea Moldovei nu există un centru logistic puternic, însă ne așteptăm ca acest lucru să se schimbe în câțiva ani, mai ales dacă se vor materializa planurile actuale de construire a unei autostrăzi care leagă Iași de Târgu Mureș”, a declarat Laurențiu Duică, director Industrial Agency în cadrul Colliers International Romania, potrivit unui comunicat.
Tranzacțiile de închiriere cu spații de depozitare au totalizat aproape 30.000 de metri pătrați în primele trei luni din 2019, în scădere față de nivelul de 74.000 mp în aceeași perioadă a anului trecut.
Specialiștii Colliers International sugerează că a doua parte a anului va fi mai dinamică pentru piață pe fondul cererii generate de consumul privat.
În 2018, cantitatea totală de transporturi rutiere de marfă a fost de 230 milioane tone, din care 180 de milioane de tone a fost volumul transportat la nivel național, iar restul reprezintă importuri/exporturi.