Certificarea sustenabilă, prioritate pentru dezvoltatorii de clădiri de birouri din România

Obținerea unei certificări sustenabile a devenit un must-have pentru clădirile de birouri noi, dar și pentru cele care au fost construite acum mai mulți ani. Eficiența energetică, sustenabilitatea materialelor utilizate, gestiunea materialelor, a energiei și a deșeurilor în procesul de construire, gradul de poluare generat de dezvoltarea și administrarea unei clădiri de birouri sunt principalele elemente luate în calcul în procesul prin care clădirile de birouri devin „verzi”.

 

Peste 40 de proiecte imobiliare – atât noi, cât și existente – au obținut certificări sustenabile în 2017 în România, potrivit datelor BuildGreen, companie ce activează pe segmentul consultanței în domeniul proiectării, dezvoltării și certificării clădirilor sustenabile din România. O parte dintre acestea au fost clădiri de birouri din București sau din celelalte orașe mari din țară. „Majoritatea proiectelor de birouri certificate sustenabil în ultimul an au atins un nivel de performanță superior față de media pieței. Spre exemplu, The Bridge și Timpuri Noi Square au obținut certificări LEED Platinum, în timp ce Oregon Park, Unirii View sau The Mark au obținut calificativul BREEAM Excellent, acestea fiind niveluri superioare de certificare”, a declarat, pentru Real Estate Magazine, Răzvan Nica, managing director BuildGreen.

Obținerea unei certificări sustenabile după normele BREEAM și LEED a devenit o practică pe piața clădirilor de birouri. Totodată, numeroși proprietari de proiecte deja finalizate decid să implementeze soluții de eficientizare a consumurilor de energie, țintind obținerea unei certificări sustenabile de tipul In Use din dorința de a-și păstra proiectele relevante pe piață, comparativ cu noile proiecte care au, de regulă, niveluri ridicate de performanță.

„Certificările sustenabile acoperă, adițional eficienței energetice, și criterii cum ar fi eficiența utilizării apei, sustenabilitatea materialelor utilizate, gestiunea materialelor, a energiei și a deșeurilor în procesul de construire, gradul de poluare suplimentară generat de clădirea nou construită (emisii de noxe), dar și tot procesul de proiectare și management al proiectului. Un element foarte important, însă, este dat de criteriile de evaluare a confortului interior – de la calitatea aerului la iluminarea naturală și de la calitatea finisajelor la izolația fonică”, a mai spus Nica.

Good to know

Peste 40 de proiecte imobiliare au obținut certificări sustenabile în 2017

 

JUMĂTATE DINTRE BIROURI AU OBȚINUT BREEAM SAU LEED

Conform datelor companiei de consultanță imobiliară Colliers International România, la finalul anului trecut, totalul proiectelor de birouri existente certificate LEED sau BREEAM a însumat 1,3 milioane de metri pătrați închiriabili, valoare ce reprezintă aproape jumătate din stocul total de spații moderne din România. Bucureștiul a înregistrat o evoluție pozitivă pe partea de certificări verzi pentru birouri, depășind Budapesta și Praga din punct de vedere al procentului de imobile considerate „verzi”.

Unul dintre noile proiecte de birouri din București care au primit anul acesta certificare sustenabilă este The Bridge, dezvoltat de Forte Partners. Pentru a obține certificarea LEED Platinum, proiectul a fost evaluat în baza a șapte criterii importante: locație, eficiența consumului de apă, eficiența energetică și a climatizării, materiale și resurse utilizate, calitatea mediului interior, inovație și priorități locale de mediu. Totodată, proiectul de birouri Unirii View, aflat în apropiere de Piața Unirii din București și dezvoltat de omul de afaceri de origine belgiană Yves Weerts, a obținut certificarea BREEAM pentru clădiri verzi, cu rating-ul Excellent. Și în țară dezvoltatorii sunt din ce în ce mai interesați de obținerea unor astfel de certificări. Clădirea de birouri Vox Technology Park, dezvoltată de omul de afaceri Virgil Tornoreanu, a obținut certificarea internațională pentru clădiri sustenabile BREEAM Interim cu calificativul Excellent.

„În cadrul tuturor schemelor de certificare voluntară sustenabilă există un organism de certificare independent ce asigură o verificare completă a documentației de certificare și emite certificatul. Acest organism, GBCI pentru LEED și BRE pentru BREEAM, se asigură că experții acreditați să asiste clienții în demersul de certificare respectă cerințele tehnice în totalitate. Din câte știm, în privința certificatelor energetice obligatorii din punct de vedere legal nu există un for care să poată să sancționeze practicile incorecte sau erorile experților”, a completat Răzvan Nica.

 

EVALUARE CREDIBILĂ

Dacă certificările energetice sunt obligatorii prin lege de peste zece ani, în schimb certificările sustenabile au devenit un standard de evaluare comparativă a clădirilor în ultimii cinci-șapte ani prin prisma credibilității și recunoașterii internaționale. „Astfel, un proiect certificat la nivel Gold în România este similar din punct de vedere al sustenabilității cu unul din vestul Europei, SUA sau Asia”, a precizat Răzvan Nica. El a arătat că eficiența energetică și confortul interior sunt elemente foarte importante pentru un viitor chiriaș al unei clădiri de birouri, alături de amplasament și accesibilitatea la mijloace de transport în comun, iar o certificare sustenabilă oferă o evaluare credibilă, realizată de un for independent, a acestor elemente. „Consider că piața locală a spațiilor de birouri a ajuns la o maturitate din punctul acesta de vedere, iar certificarea sustenabilă a devenit obligatorie pentru proiectele clasa A, diferențierea realizându-se acum în funcție de nivelul de performanță, nivelurile BREEAM Excellent sau LEED Platinum fiind cele mai dorite. Am întâlnit inclusiv chiriași care au intrat în detaliile procesului de certificare și ne-au solicitat un punct de vedere tehnic legat de punctele de interes specifice activității acestora”, a conchis Nica.

Proiecte de birouri certificate sustenabil în ultimul an

Proiect

Schemă certificare sustenabilă

Oregon Park (clădirile A și B)

BREEAM

The Mark

BREEAM

Unirii View

BREEAM

Vox Technology Park (Timișoara)

BREEAM

Iride City – Metroffice (Building A)

LEED

Timpuri Noi Square

LEED

The Bridge (prima clădire)

LEED

Sursă: BuildGreen

Proiecte ce vor fi finalizate în perioada 2018-2019, care urmează să fie certificate sustenabil

Proiect

Schemă certificare sustenabilă

Coresi Business Park (Brașov)

BREEAM

Expo Business Park

BREEAM

ISHO Timișoara

BREEAM

Lidl HQ

BREEAM

Oregon Park (clădirea C)

BREEAM

Renault HQ

BREEAM

The Light

BREEAM

AFI Tech Park 1

LEED

Ana Tower

LEED

Bucharest Business Garden

LEED

Campus 6

LEED

Iride City – Metroffice

LEED

Orhideea Towers

LEED

The Bridge (a doua clădire)

LEED

Sursă: BuildGreen

energyexpo - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply