Așteptările privind evoluția economiei în 2022, un indicator-cheie pentru investițiile imobiliare

Economia României ar urma să-și tempereze creșterea la 5,1% din Produsul Intern Brut (PIB) în cursul anului 2022, după un avans de 7% în anul acesta, relevă cele mai recente estimări ale Comisiei Europene. Pe acest fond, investițiile imobiliare au depășit deja borna de jumătate de miliard de euro, iar activitatea din piața de tranzacții continuă să fie dominată de sectoarele de birouri și spații industriale.

Executivul european a notat în raportul previziunilor economice de toamnă faptul că, după o redresare solidă în primul semestru din 2021, înainte de finalul anului, PIB-ul României ar urma să depăşească nivelul de dinaintea pandemiei.

„În viitor, expansiunea va rămâne robustă, la aproximativ 5%, principalele motoare de creştere fiind consumul intern şi investiţiile sprijinite de Facilitatea de redresare şi rezilienţă”, arată experții europeni.

După un declin de 3,9% în 2020, economia României a început o redresare solidă, condusă în principal de cererea internă.

economie3 1024x682 - Așteptările privind evoluția economiei în 2022, un indicator-cheie pentru investițiile imobiliare

Avansul economic s-a reflectat și în piața de investiții imobiliare. Tranzacțiile de investiții au crescut cu 10% în primele nouă luni ale anului față de perioada similară a anului trecut, până la 563,6 milioane de euro, potrivit unui raport al firmei de consultanță imobiliară CBRE.

Birourile, cel mai important generator de tranzacții în 2021

În primele nouă luni, cea mai mare tranzacție a fost înregistrată în sectorul de birouri. Fondul de investiții Adventum din Ungaria a achiziționat proiectul de birouri Hermes Business Campus de la Atenor pentru 150 de milioane de euro.

Până în luna septembrie au fost încheiate 26 de tranzacții cu o valoare medie de 21,6 milioane de euro, în scădere cu 40% față de primele nouă luni din 2020. Aproximativ 62% din tranzacții au fost încheiate în sectorul birourilor, iar un procent de 32% a mers către zona industrială.

„Investitorii austrieci au adus cel mai mare volum de capital, adică 34% din investițiile totale încheiate în primele nouă luni din 2021, cu o valoare medie a tranzacției de 63 de milioane de euro. Cu o cotă de doar 4% din volumul tranzacționat, investitorii români au fost devansați de cumpărători din Ungaria, Republica Cehă, Africa de Sud și Statele Unite ale Americii”, arată consultanții CBRE.

România continuă să aibă un ritm de creștere economică peste media Uniunii Europene. Economia europeană ar urma să crească cu 4,3% în 2022 și cu 2,5% în 2023.

economie 1024x751 - Așteptările privind evoluția economiei în 2022, un indicator-cheie pentru investițiile imobiliare

„Ne aşteptăm ca 2022 să fie un an mai bun decât 2021, iar asta se datorează lichidităţilor crescute; avem dobânzi în scădere, o încredere mai mare în piaţa românească şi o mai mare predictibilitate a evoluţiei economiei, așadar toate estimările sunt pozitive”, a declarat Bogdan Gubandru, head of investment la agenția de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate, pentru Real Estate Magazine.

Din perspectiva investițiilor, Gubandru susține că piața nu va ajunge la pragul de 1 miliard de euro anul acesta, însă există potențial ca nivelul să fie atins anul viitor.

Un risc pentru creșterea economică a României îl reprezintă inflația, care va rămâne la un nivel ridicat până spre mijlocul anului viitor. Inflația a atins 7,8% în luna noiembrie, aproape de trei ori peste ținta urmărită de banca centrală.

Banca Națională a României (BNR) notează în cel mai recent raport asupra inflației că aceasta va avea o tendință de creștere până în aprilie 2022, în special din cauza creșterii costurilor energetice.

„Ulterior, sub ipoteza stabilizării prețurilor energiei, a reducerii anticipațiilor inflaționiste și a disipării graduale a impactului șocurilor asupra costurilor de producție, aceasta va scădea treptat, revenind la limita superioară a intervalului țintei la mijlocul anului 2023”, notează BNR în raportul asupra inflației.

Alexandru David, head of research în cadrul agenției de consultanță imobiliară JLL România, consideră că perspectivele creșterii economice sunt foarte bune, însă riscul unei inflații mari persistente poate anula efectele avansului PIB-ului.

„La modul general, creșterea PIB este un factor care stimulează piața de investiții imobiliare, întrucât astfel se îmbunătățesc șansele de apreciere a valorii proprietăților în timp și, implicit, stimulează și interesul investitorilor. Totodată, atât timp cât ritmul de creștere este superior inflației, acest lucru reflectă sporirea puterii de cumpărare a populației, aspect foarte important pentru centrele comerciale, de exemplu”, a explicat David pentru Real Estate Magazine.

Expertul JLL România mai punctează că o problemă pentru piața investițiilor imobiliare o reprezintă lipsa unui număr suficient de proiecte de calitate disponibile la vânzare.

Perspective de creștere a dobânzii-cheie în 2022

Banca centrală a crescut de două ori dobânda-cheie în 2021, de la 1,25% la 1,75%, pe fondul unui nivel ridicat al inflației care are perspective ridicate și pentru prima jumătate a anului 2022.

„Riscurile pentru perspectivele de creștere economică pentru anul viitor sunt ușor înclinate în sens descendent, având în vedere încetinirea dinamicii economice și ratele dobânzilor ușor mai ridicate (dar încă profund negative în termeni reali). Considerăm că BNR va continua să majoreze ratele dobânzilor într-un ritm măsurat și nu mai vedem riscuri de creștere pentru prognoza noastră privind rata-cheie finală de 3,00%”, a precizat Valentin Tătaru, economistul-șef al ING Bank România, într-o notă transmisă investitorilor.

În schimb, la nivelul zonei euro, rata de refinanțare ar urma să rămână la zero până în 2025, potrivit unei analize Fitch Ratings.

Conform raportului, deși zona euro se confruntă în prezent cu unele presiuni inflaționiste tranzitorii, perspectivele inflației pe termen mediu rămân slabe. Ca atare, nu se așteaptă ca presiunile asupra prețurilor să se consolideze suficient pentru a declanșa majorări ale ratelor înainte de 2025, pe baza noii ținte simetrice de inflație de 2% a Băncii Centrale Europene și a unor criterii mai substanțiale pentru a stabili când această țintă a fost atinsă.

Mediul dobânzilor în zona euro este mai important pentru perspectivele de finanțare ale dezvoltărilor imobiliare din România, ținând cont de faptul că investitorii străini domină piața investițiilor. Totodată, majoritatea dezvoltărilor sunt finanțate cu împrumuturi în moneda unică europeană.

Care sunt perspectivele economice în România și UE

 

2021

2022

2023

România

7%

5,1%

5,2%

UE

5%

4,3%

2,5%

Sursă: Comisia Europeană

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine Nr.41.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA