Proiectele imobiliare ale viitorului, focus pe ansamblurile mixte și tehnologie

O serie de dezvoltări imobiliare cu adevărat spectaculoase, care vor fi livrate în anii următori, au fost incluse într-o competiție specială organizată de către MIPIM, unul dintre cele mai influente evenimente pentru piața globală de real estate.

„Sustenabilitate” este conceptul prezent deja în toate proiectele imobiliare aflate acum în faza de dezvoltare, iar componenta de regenerare urbană este tot mai folosită în ansamblurile mixte cu funcțiuni multiple. De la campusuri de inovație la orașe plutitoare și complexuri cu emisii aproape 0, viitorul dezvoltării imobiliare ne arată în mod clar o inițiativă de limitare a impactului asupra mediului pe toate planurile.

Hangzhou Alibaba DAMO Academy Nanhu Industry Park (F1)

Proiectul este localizat în Hangzhou, China, și este dezvoltat de către Jiachuan Technology cu un concept realizat de Aedas.

Acest proiect integrează cele mai avansate birouri din punct de vedere tehnologic, laboratoare de cercetare, centre pentru vizitatori și expoziții, precum și facilități auxiliare, pentru a construi un institut de cercetare științifică de clasă mondială pe malul lacului Nanhu. Este situat în districtul Nanhu Science Center din Yuhang – inima triadei incubatoare de știință și tehnologie a orașului Hangzhou, unde se află o concentrație de proiecte importante și inovatoare. De asemenea, situl abundă în resurse peisagistice și vegetație luxuriantă, fiind înconjurat de Nanhu Wetland Park și de viitorul DAMO Park Development.

F1 copy 1024x953 - Proiectele imobiliare ale viitorului, focus pe ansamblurile mixte și tehnologie

LaMercedes (F2)

O fostă fabrică a producătorului auto Mercedes din Barcelona va fi transformată într-un complex mixed-use eco, într-un proiect realizat de arhitecții de la Batlle i Roig și dezvoltat de către Conren Tramway.

Componentele au fost organizate în jurul conceptelor de muncă, locuire, învățare și joacă: 1.450 de unități rezidențiale (40% sociale), 15.000 de metri pătrați de spații comerciale la parter, care oferă tot ce au nevoie rezidenții, 69.000 de metri pătrați de birouri și campus educațional, >50% din amprenta la sol a parcelei pentru zone verzi și spații publice. LaMercedes a fost proiectat urmând cele mai înalte criterii de sustenabilitate, în conformitate cu obiectivele ODD 2030 ale ONU și New Green Deal ale UE.

F2 copy 1024x576 - Proiectele imobiliare ale viitorului, focus pe ansamblurile mixte și tehnologie

Maldives Floating City (F3)

Dezvoltat de către Dutch Docklands International, Maldives Floating City va fi primul oraș plutitor din lume, localizat într-o lagună naturală din Maldive, cu acces ușor la capitala Malé și la aeroportul internațional. Structura modulară unică a elementelor plutitoare va asigura atât rigiditatea, cât și flexibilitatea necesară pentru a proteja orașul de vânt și valuri. Vor fi dezvoltate 5.000 de locuințe care vor găzdui până la 20.000 de persoane într-o comunitate inteligentă, complet autonomă și responsabilă din punct de vedere ecologic, cu servicii și facilități proprii. Orașul va contribui la atenuarea deficitului de locuințe din ce în ce mai mare din Malé, oferind locuitorilor săi un mediu de viață unic.

Proiectul a fost gândit de arhitecții de la Waterstudio.NL.

F3 copy 1024x684 - Proiectele imobiliare ale viitorului, focus pe ansamblurile mixte și tehnologie

Siemens Healthineers Campus Bengaluru (F4)

Campusul global de cercetare și dezvoltare din Bengaluru va deveni noul centru de inovare al Siemens Healthineers India începând cu anul 2025. Cei 5.500 de angajați vor lucra în mod interdisciplinar în complexul de 175.000 de metri pătrați. Structura spațiului de lucru va fi caracterizată de colaborare, comunicare și transparență, precum și de o sustenabilitate extraordinară, îndeplinind misiunea KPI 2030 de neutralitate din punct de vedere al emisiilor de carbon. Șapte clădiri, eșalonate în înălțime și grupate în jurul unei curți interioare verzi, sunt conectate pe mai multe niveluri prin intermediul unor pasarele și grădini la înălțime. Interacțiunilor umane li se oferă o scenă inspirată în peisajul arhitectural, care este împletit armonios cu spațiul exterior.

Proiectul va fi dezvoltat de Siemens Healthineers Private Limited pe baza planurilor arhitecților de la Eller + Eller Architekten.

F4 copy 1024x655 - Proiectele imobiliare ale viitorului, focus pe ansamblurile mixte și tehnologie

Arboretum (F5)

Arboretum este cel mai mare campus de birouri cu emisii reduse de carbon din Europa. Situat la numai 15 minute de centrul Parisului, acesta oferă 125.000 de metri pătrați de birouri și spații de servicii construite din lemn masiv, în jurul unui parc privat de 22 de acri. Arboretum întruchipează biroul post-COVID 19 prin promovarea unui acces direct la natură, începând cu interioarele din lemn. Este cel mai mare demonstrator al protocolului dezvoltat de WO2 care promovează sănătatea și bunăstarea la locul de muncă: etaje mari de birouri (până la 4.000 de metri pătrați) cu vedere directă la parc, vizibilă prin ferestre înalte de 2,5 metri, cu tavane de 3,10 metri care permit pătrunderea luminii naturale și cu terase protejate la fiecare nivel.

Construcția era prevăzută să înceapă cel târziu anul acesta, fiind un concept al arhitecților de la Leclercq Associes, DREAM, Nicolas Laisné Architectes și Hubert&Roy Architectes.

F5 copy 1024x576 - Proiectele imobiliare ale viitorului, focus pe ansamblurile mixte și tehnologie

Bankside Yards (F6)

Bankside Yards, un proiect de regenerare în valoare de 2,5 miliarde de lire sterline, situat în Londra, pe malul sudic al Tamisei, este primul mare complex imobiliar cu destinație mixtă din Marea Britanie care nu utilizează combustibili fosili. Axat pe sustenabilitate și bunăstare, proiectul aduce locuințe, birouri, magazine, spații de agrement, un hotel și spații culturale pe un teren strategic dezafectat, alături de mai multe hectare de spații publice noi care sprijină biodiversitatea. Clădirile noi, cu un design uimitor, se împreunează cu arcadele istorice ale căii ferate, care vor fi restaurate și complet accesibile. Acest lucru va însemna că, pentru prima dată în 150 de ani, South Bank și Bankside din Londra vor fi conectate, creând o bandă culturală continuă de-a lungul Tamisei.

Proiectul mixt este dezvoltat de Native Land cu ajutorul firmelor de arhitectură PLP Architecture, Make, Allies & Morrison și Stiff + Trevillion.

F6 copy 1024x466 - Proiectele imobiliare ale viitorului, focus pe ansamblurile mixte și tehnologie

The Olympic Aquatics Centre & The Pedestrian Overpass (F7)

Centrul acvatic olimpic pentru Jocurile Olimpice de vară din 2024 (Paris2024) se prezintă ca o sculptură concavă din lemn în mijlocul unui peisaj urban verde, subliniind valorile sale durabile. În timpul Olimpiadei, până la 5.000 de spectatori vor putea asista aici la competițiile de polo pe apă, scufundări și înot sincronizat. Ulterior, complexul va deveni un centru sportiv multifuncțional pentru comunitate. Parcul din jur este conceput pentru sport și relaxare, catalizatori pentru întâlniri și interacțiuni sociale. Atât stadionul, cât și pasajul pietonal peste A1 îmbină o strategie urbană cu actul arhitectural pentru a promova conectivitatea și economia mediului și pentru a da un nou suflu dezvoltării cartierului ecologic Plaine Saulnier.

Centrul este dezvoltat de municipalitate pe baza unui proiect arhitectural al VenhoevenCS architecture+urbanism + Ateliers 2/3/4/.

F7 copy 1024x512 - Proiectele imobiliare ale viitorului, focus pe ansamblurile mixte și tehnologie

ZIN (F8)

ZIN este un proiect de reamenajare a fostelor turnuri WTC din anii 1970, situate în mijlocul zonei de nord, în cartierul de clădiri înalte din Bruxelles. După dezmembrare – păstrând însă nucleele structurale existente din beton –, turnurile reconstruite de 30 de etaje vor fi conectate printr-un nou volum de 14 niveluri, beneficiind fiecare de o înălțime dublă pentru birouri. ZIN va reuni funcțiuni diferite într-un mod inovator: fiecare turn va combina concepte de rezidențial/birouri sau hotel/birouri, grație unor niveluri interconectate. Spații publice vor fi asigurate în solariu și pe promenada amenajată pe acoperișul comun de 100 de metri înălțime și 110 metri lungime.

Proiectul va fi dezvoltat de Befimmo cu ajutorul arhitecților de la Jaspers-Eyers Architects/51N4E/l’AUC.

F8 copy 1024x697 - Proiectele imobiliare ale viitorului, focus pe ansamblurile mixte și tehnologie

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.43.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA