Stocul de birouri din București a depășit 3 milioane de metri pătrați în primul semestru, iar cererea de spații s-a redus cu 10%, în timp ce rata de neocupare a clădirilor de birouri s-a majorat, potrivit unui raport al agenției de consultanță imobiliară Colliers.
În prima jumătate a anului s-au finalizat două clădiri de birouri în Capitală – Campus 6.2 (aproape 19.800 mp) și Țiriac Tower (16.500 mp), iar pentru întreg anul estimarea de livrări se ridică la aproximativ 260.000 mp. Anul viitor vor fi livrate noi birouri cu o suprafață totală sub 100.000 mp.
Cererea pentru birouri s-a diminuat cu 10% până la 112.000 mp, în timp ce rata de neocupare a ajuns la 15,75%, un maxim al ultimilor șapte ani.
„Întrebările cu privire la viitor rămân și, ca o observație pur empirică, consultanții noștri au sesizat (inclusiv în contractele încheiate) că destul de multe companii par să se gândească la faptul că, după pandemie, este posibil să nu aibă mai mult de 50-60% din angajați la birou în același timp. Acest lucru, împreună cu un procent de 10-15% pentru potențialele creșteri viitoare de personal, înseamnă că ar trebui ca spațiul de birouri ocupat în prezent să se scadă cu 20-30% la reînnoire”, a explicat Sebastian Dragomir, partner și head of Office 360° la Colliers.
Între timp, pe piața birouri s-a extins nișa subînchirierilor care a ajuns la un stoc de cel puțin 80.000 mp. Segmentul a evoluat pe măsură ce mai multe companii au concluzionat că au nevoie de o suprafață mai mică de birouri pe fondul adoptării sistemului de muncă de acasă sau a celui hibrid.
Pe partea de cerere, jumătate din tranzacțiile de închirieri au fost încheiate de companii din IT&C, iar zona de servicii industriale și profesionale a acoperit restul.