Cele mai așteptate proiecte imobiliare ale anului 2019 (I)

Ovidiu Posirca

, Real Style

De la un aeroport cu formă futuristă, la un zgârie-nori care dă senzaţia că este neverosimil de subţire spre vârf, trecând printr-un loc de joacă desprins parcă din poveşti suprarealiste, aceste proiecte imobiliare reprezintă excelenţa în materie de design, funcţionalitate şi, nu în ultimul rând, de inedit.

Diana Niță

Noul terminal al aeroportului din Beijing, cel mai mare din lume în ceea ce privește aeroporturile de pasageri

Acest proiect ambițios are menirea de a asigura tranzitul a 45 de milioane de persoane pe an, un număr cu adevărat impresionant care face ca amploarea și complexitatea construcției să fie caracteristici de la sine înțelese.

Noul terminal al aeroportului din Beijing, Daxing, va fi localizat în partea opusă a orașului față de aeroportul existent al capitalei Chinei, care a fost finalizat în anul 2008, deci relativ recent, dar care în prezent nu mai face față afluenței de călători, în ciuda faptului că este unul dintre cele mai mari aeroporturi ale lumii.

Zaha Hadid Beijing new airport terminal dezeen BN - Cele mai așteptate proiecte imobiliare ale anului 2019 (I)

Proiectul a fost atribuit, după câștigarea licitației din 2011, companiei specializate în proiectarea și realizarea de aeroporturi, ADP Ingénierie, care pentru această lucrare face echipă cu Zaha Hadid Architects, cu scopul punerii în practică a planurilor de construcție pentru cel mai mare terminal de aeroport pentru pasageri din lume.

Conform viziunii arhitecților, terminalul va avea o configurație flexibilă, care îi va permite să se adapteze la diferite structuri. De asemenea, va fi conectat cu serviciile feroviare locale și naționale, inclusiv cu linia de mare viteză Gao Tie.

Prin materializarea acestui proiect se dorește ca rețeaua de transport să devină un catalizator pentru dezvoltarea economică a regiunii, inclusiv pentru orașe precum Tianjin sau provincia Hebei.

Muzeul culturii vizuale din Hong Kong

Proiectat să devină unul dintre cele mai mari muzee de cultură vizuală modernă și contemporană din lume, edificiul care se întinde pe o suprafață de 60.000 de metri pătrați va fi dedicat artei, designului, arhitecturii și filmului din secolele XX și XXI, din Asia, dar și de pe alte continente. Designul, conceput de firma elvețiană Herzog & de Meuron, are la bază două componente: un turn semitransparent care va găzdui un centru de cercetări și o parte orizontală destinată galeriilor de artă.

Întregul complex a fost gândit ca un spațiu universal cu o organizare interioară a cărei deschidere și transparență fac posibilă conexiunea cu locurile înconjurătoare în multe moduri diferite. Prin caracterul său specific, clădirea este distinctă, unică și inconfundabilă în peisajul imobiliar din Hong Kong.

Complexul amplasat în portul Victoria include un tunel subteran construit inițial pentru a face legătura, pe calea ferată, cu aeroportul. Ca parte din noua structură, acesta va delimita o zonă destinată manifestărilor artistice, denumită Found Space.

Cel mai „slim” zgârie-nori

Una dintre cele mai impresionante clădiri de tip zgârie-nori, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, este amplasată în New York, la adresa 111 West 57th Street, şi se anunță a fi cea mai subţire construcţie de mare înălţime din lume.

Având o poziţie privilegiată care oferă o privelişte ameţitoare şi neobturată de niciun obstacol asupra celebrului Central Park şi a furnicarului din Manhattan, clădirea are destinaţie rezidenţială şi se distinge de alte construcții de acelaşi tip nu numai prin structura extrem de zveltă raportată la înălţime, ci şi prin faptul că este proiectată în secvenţe de niveluri a căror secţiune devine din ce în ce mai mică odată cu înălţimea. Mai exact, construcţia a depăşit înălţimea considerată limită pentru o clădire foarte înaltă, de 300 de metri, ajungând la 433 de metri, în timp ce amprenta la sol este de 13 metri pătrați. Aceasta înseamnă un raport înălţime-lăţime de 24:1.

Pentru faţada imobilului s-au folosit plăci de teracotă, care alternează cu spaţii deschise pentru ferestre și cu rame curbate aurii. Laturile dinspre nord şi sud sunt prevăzute cu pereţi cortină din sticlă, pentru a oferi o privelişte neîngrădită asupra metropolei.

Spectaculosul turn va include un număr de 60 de apartamente, majoritatea dispuse pe două niveluri, precum şi o sală de sport, o piscină și un salon de coafură, urmând să ofere şi alte tipuri de servicii pentru privilegiații săi locatari.

Panda House în formă de yin şi yang în Copenhaga

Un proiect amuzant al celor de la Bjarke Ingels Groupeste așteptat cu nerăbdare mai ales de copiii din Danemarca, având în vedere că îi este dedicat simpaticului urs panda. Amplasată în cadrul grădinii zoologice din Copenhaga, Panda House va deveni locuinţă pentru doi ursuleți panda relocaţi din China şi va avea o structură în plan de tip yin şi yang, cele două părţi simetrice fiind înclinate una faţă de cealaltă pe direcţie transversală, pentru a da impresia unor suprafeţe ondulate dispuse pe două niveluri.

Însumând 2.450 de metri pătrați, construcţia pentru care s-au alocat 150 de milioane de coroane daneze va dispune de o varietate de medii şi zone separate, creând un amestec de spaţii deschise şi închise care includ un crâng de bambuşi şi o pădure în miniatură.

big panda house home habitat yin yang bjarke ingels denmark dezeen hero 1024x576 - Cele mai așteptate proiecte imobiliare ale anului 2019 (I)

Structura va fi înconjurată de o rampă de circulaţie, pe care vizitatorii se vor putea plimba pentru a admira exemplarele de urşi atât în spaţiile interioare, cât şi în aer liber, dar va fi străbătută şi de alei traversând zonele cu vegetaţie.

M plus by Herzog de Meuron dezeen 784 4 - Cele mai așteptate proiecte imobiliare ale anului 2019 (I)

Zona de la nivelul solului va deține şi un restaurant care va oferi o vedere neîngrădită asupra habitatului urşilor panda.

Loc de joacă sub formă de acoperiş dinamic în China

Un vast loc de joacă, colorat şi cu o structură neobişnuită, din Beijing, le va da copiilor ocazia să exploreze în adevăratul sens al cuvântului, o posibilitate mai puţin întâlnită în tumultul marilor metropole ale lumii. Proiectul are configuraţia unui acoperiş sinuos, un loc de joacă în sine, care înconjoară un spaţiu destinat copiilor, având totodată şi o valoare istorică. Construcţia implică juxtapunerea de forme noi şi moderne peste vechea arhitectură a locului, datând din anul 1725.

e92896743a6dc52d475fb5590b4a9728 copy 1024x731 - Cele mai așteptate proiecte imobiliare ale anului 2019 (I)

Arhitectul a urmărit să creeze o structură care să combine un aer de magie, specific basmelor pentru copii, cu un spaţiu sigur şi plin de provocări, care să îi facă pe cei mici să-şi dorească să petreacă cât mai mult timp în aer liber. În esenţă, acoperişul transformă spaţiul limitat dintre diferitele clădiri existente în zonă, multe dintre acestea adăpostind şcoli, într-un loc de joacă la înălţime, plin de culoare, ideal pentru practicarea de sporturi și activităţi de exterior.

111 west 57th street shop architects supertall skinny skyscraper andrew campbell nelson photography dezeen hero copy 1024x576 - Cele mai așteptate proiecte imobiliare ale anului 2019 (I)

În interiorul spaţiului delimitat de acoperiş este adăpostită o grădiniţă în aer liber, însă proiectul mai prevede şi existenţa unor zone de învăţare, a unei biblioteci şi a unei mici săli de teatru. 

Lagună urbană în Taiwan

Studioul olandez de arhitectură MVRDV se va ocupa de schimbarea destinaţiei unui fost centru comercial inundat, din oraşul taiwanez Tainan, într-o veritabilă lagună urbană ce va include un ştrand elegant, alături de o plajă artificială și zone verzi. Laguna se va întinde înspre partea mărginită de apă a oraşului, favorizând accesul spre o privelişte blocată în trecut de galeria comercială.

c02 09221 1024x730 - Cele mai așteptate proiecte imobiliare ale anului 2019 (I)

Noua întindere de apă va fi flancată de dune de nisip şi de plante indigene, creând astfel un refugiu verde în inima oraşului. Situată sub nivelul străzii, zona cu piscine va fi înconjurată de şiruri de magazine, în timp ce un pod metalic va conecta două alei destinate pietonilor, situate la nivelul străzii.

Ascensoare din sticlă vor face legătura între nivelul parcului şi nivelul de la suprafaţă, iar pe timpul nopţii, aceste structuri vor fi iluminate, căpătând aspectul unor lanterne gigantice.

Articol publicat inițial în Real Estate Magazine, nr.27, Spring Edition 2019

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply