NEPI Rockcastle cere licitație deschisă pentru proiectul de la Romexpo

Grupul imobiliar NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de spații de retail din România, critică transferul terenului de 46 de hectare din zona Romexpo către Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR).

Compania ceruse încă din toamna trecută ca terenul să fie scos la licitație, însă CCIR a anunțat un parteneriat cu grupul IULIUS, fondat de Iulian Dascălu, pentru o investiție de 2,9 miliarde de euro în birouri, spații comerciale și un parc în zona Herăstrău.

Alex Morar, CEO al NEPI Rockcastle, a comparat transferul terenului către CCIR cu situația în care „fiecare cetățean român ar oferi cadou câteva zeci de euro unei grupări de dezvoltatori imobiliari, fără niciun fel de garanții, doar pentru un vis frumos desenat”.

„Acest proiect poate fi dezvoltat într-o variantă mai bună pentru statul român și România, fără prejudicierea gravă a bugetului de stat și încălcarea legislației europene și naționale”, a spus  Alex Morar, CEO al NEPI Rockcastle, potrivit unui comunicat. Reprezentanții companiei susțin că terenul ar valora „sute de milioane de euro”.

Proiectul Romexpo: Război al declarațiilor între CCIR și NEPI Rockcastle

La începutul lunii martie, Curtea Constituțională a concluzionat că terenul din zona Romexpo fost transferat în mod constituțional în proprietatea CCIR. Judecătorii au analizat proiectul de lege votat de parlamentari care perfectează transferul terenului. Proiectul trebuie să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis, care are varianta de a respinge forma actuala și să retrimită actul la parlamentari pentru modificări și un nou vot. Președintele poate semna proiectul de lege în actuala varianta, aprobată și de CCR.

Într-un comunicat în care nu menționează numele IULIUS, NEPI Rockcastle susține că CCIR s-a asociat cu partenerul privat „printr-un proces netransparent și necompetitiv, desfășurat în spatele ușilor închise”.

NEPI mai acuză lipsa garanțiilor că proiectul mixt va fi livrat la timp, susținând că infrastructura va avea de suferi în partea de nord a Capitalei. În schimb, CCIR spune că vor fi efectuate lucrări pentru îmbunătățirea rețelei de drumuri din zonă.

Grupul imobiliar mai acuză că „Proiectul încalcă legislația europeană privind ajutorul de stat, cu consecința necesității unei intervenții din partea Comisiei Europene pentru a stopa ajutorul de stat ilegal, dar și cu consecințe negative asupra viitorului investițiilor din România, prin cultivarea privilegiilor pentru unii jucători”.

NEPI susține că proiectul de la Romexpo poate fi realizat dacă terenul este scos la licitație, iar cumpărătorul se asociază cu statul într-un parteneriat public-privat pentru dezvoltare. Compania a cerut autorităților să modifice legislația care a permis transferul gratuit al terenului către CCIR.

Proiectul mixt din zona Romexpo ar urma să fie cea mai mare investiție imobiliară realizată în România după 1990.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply