Proiectul Romexpo: Război al declarațiilor între CCIR și NEPI Rockcastle

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a reacționat după ce grupul imobiliar NEPI Rockcastle a cerut organizația unei licitații transparente pentru vânzarea terenului de 46 de hectare din zona Romexpo.

NEPI solicitase autorităților să modifice legislația camerelor de comerț care a permis transferul terenului către CCIR. În schimb, CCIR acuză grupul NEPI că „și-a depășit cu mult competența prin această încercare agresivă de a submina noua lege a camerelor de comerț”.

Camera susține că o decizie a instanței supreme a anulat hotărârea Guvernului și a consfințit dreptul CCIR de utilizare gratuită a terenurilor din jurul complexului Romexpo pentru 49 de ani. Organizația mai spune că toate activele de pe teren precum clădiri și alte facilități sunt în proprietate privată, iar CCIR va trebui să primească despăgubiri înainte ca statul să poată vinde terenul. În timp ce CCIR spune că toate activele de pe teren au valoare de 300 de milioane de euro, NEPI Rockcastle invocă un raport al Romexpo care arată că activele ar avea o valoare sub 50 de milioane de euro.

La rândul său, NEPI acuză CCIR de „contradicție flagrantă”, deoarece a menționat că nu are niciun contract semnat cu un dezvoltator imobiliar.

CCIR anunțase public semnarea unui acord cu Iulius și Atterbury Europe pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar mixt în zona Romexpo/Expoziției.

„Când o cameră de comerț dorește să devină jucător într-o piață concurențială, regulile competiției oneste devin aplicabile și trebuie respectate în mod corect și de către aceasta, nu doar de ceilalți jucători din piață”, susține NEPI Rockcastle într-un comunicat.

Conflictul dintre CCIR și NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de spații comerciale din România, a pornit toamna trecută. Atunci, parlamentarii au adoptat un proiect de lege care permite transferul gratuit al terenului de pe platforma Romexpo către CCIR. Proiectul a fost atacat la Curtea Constituțională. Judecătorii au concluzionat că varianta de lege votată de parlamentari respectă Constituția, iar acum proiectul a fost trimis la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Șeful statului poate semna proiectul sau îl poate retrimite în Parlament pentru modificări și un nou vot.

CCIR și Iulius au în plan dezvoltarea de birouri, spații comerciale și alte facilități urbane ca parte dintr-o investiție de aproape 3 miliarde de euro. Aceasta ar fi cea mai mare investiție imobiliară realizată vreodată în București și la nivel național după 1990.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply