Colliers Internațional: Anul începe cu tranzacții imobiliare în derulare de aproape 500 milioane de euro

Anul 2020 a debutat cu tranzacții imobiliare avansate aflate la un nivel cu 50% mai mare decât începutul anului 2019, potrivit reprezentanților firmei de consultanță imobiliară Colliers International.

Acest an va fi „bun” însă „trebuie să vedem cum pregătim 2021”, a spus Laurențiu Lazăr, managing partner & head of investment al Colliers Internațional.

Lazăr a citat date statistice care arată că sectorul construcțiilor plus cel al tranzacțiilor imobiliare au contribuit cu 1% la creșterea economică de 4% din PIB înregistrată de România în primele nouă luni din 2019.

Construcțiile în segmentul rezidențial au avans cu 28%, iar cele din sectorul comercial, în special birouri, s-au majorat cu 40%.

„Avem una dintre cele mai bune rate de creștere potențială medie din Uniunea Europeană”, a adăugat Silviu Pop, head of research al agenției.

În segmentul de birouri din București, livrările de spații noi vor totaliza aproximativ 700.000 de metri pătrați până la finalul anului 2021.

Sectorul de IT a generat 50% din întreaga piață de închirieri pentru spații de birouri din București în 2019, potrivit lui Sebastian Dragomir, partner și head of office advisory. În acest, agenția estimează că vor fi tranzacționați încă 330.000 mp de spații de birouri, în timp ce rata de neocupare va ajunge în jur de 13%.

Birourile au reprezentat și aproximativ jumătate din piața tranzacțiilor pentru investiții în anul 2019. Colliers International estimează că piața tranzacțiilor finalizate anul trecut a fost de aproximativ 650 de milioane de euro, în scădere față de 2018.

La început de 2020 sunt active imobiliare în stadii avansate de tranzacție cu valoare de aproape 500 de milioane de euro, potrivit lui Robert Miklo, director în cadrul agenției.

„Am văzut o compresie a randamentelor cam pe toate segmentele”, a spus Miklo, adăugând că în segmentul de birouri tranzacțiile se realizează deja la un randament prime sub 7%. Un sfert din piața tranzacțiilor a fost acoperită de capitalul sud-african, o pondere similară fiind reprezentată de capitalul local. Americanii au avut o cotă de 15%.

Cea mai mare tranzacție din 2019 a fost vânzarea birouri The Office din Cluj-Napoca pentru 130 de milioane de euro. În acest an ar putea fi finalizată vânzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle către AFI Europe. Aceasta ar urma să devină a doua cea mai mare tranzacție din sectorul imobiliar local.

„În continuare, în România băncile sunt conservatoare în privința tranzacțiilor imobiliare”, a spus directorul. Aceasta a adăugat că piața locală încă duce lipsa unui capital instituțional românesc.

În zona de retail, cele mai importante proiecte în dezvoltare se află în orașele regionale. Anul trecut, cele mai importante proiecte livrate au fost Promenada Sibiu, dezvoltat de NEPI Rockcastle, și extinderea Iulius Timișoara. În 2020 ar urma să fie livrate trei proiecte comerciale mari: AFI Brașov, Shopping City Târgu-Mureș (NEPI Rockcastle) și Dâmbovița Mall (Prime Kapital).

Un indicator cheie pentru segmentul de retail este consumul privat. Acesta a crescut cu 5,5% în 2019, față de media europeană de 1,4%, potrivit Siminei Niculiță, board member & director retail agency la Colliers International.

Vânzările totale din retail au fost de 42 de miliarde de euro în 2019, în creștere cu 8% față de anul precedent.

Retail-ul va genera cea mai mare cerere pentru spațiile industriale și logistice în acest an, potrivit lui Laurențiu Duica, director pentru segmentul industrial la Colliers International. Stocul curent de spații este de 4,6 milioane mp, iar în acest an s-ar putea livra aproximativ 650.000 mp potrivit estimărilor Colliers. Așadar, bariera de 5 milioane de mp de spații industriale și logistice ar putea fi depășită în 2020. Duica a sugerat că în următorii ani piața locală are potențialul să ajungă la 8 milioane mp.

Pe piața terenurilor, tranzacțiile ar urma să se mențină în jurul valorii de 400 de milioane de euro. Principala piață din acest segment este în continuare București.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply