Cererea de birouri în București, minim al ultimilor 8 ani pe fond pandemic

Ovidiu Posirca

, Real Market

Piața birourilor din București, cea mai mare la nivel național, s-a contractat masiv în anul 2020 din cauza apariției pandemiei de coronavirus. Restricțiile au forțat companiile să adopte rapid regimul de muncă la distanță, iar revenirea angajaților în clădirile de birouri rămâne sub semnul întrebării în acest an.

Cererea pentru spații de birouri din București a fost de 214.000 de metri pătrați, cel mai scăzut nivel din 2012 până în prezent, relevă un raport al agenției de consultanță imobiliară Colliers. Față de 2019, cererea s-a diminuat cu 40%.

În orașe regionale precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov, scăderea cererii a fost de aproximativ 19% în ultimul an. Au fost închiriați 60.000 mp de birouri, dintre care jumătate a reprezentat-o tranzacția prin care Amazon a prelungit contractul pentru birourile din Iași.

Revenirea cererii de birouri va fi un proces de durată lungă, potrivit consultanților. Unele companii care au închiriat prea mult spațiu au decis să subînchirieze din birouri către alte firme mai mici care în mod obișnuit nu și-ar fi permis să achite chiria pentru asemenea proiecte. În medie, între 10 și 20% dintre angajați au revenit în birouri, iar o repornire mai consistentă a activității ar putea veni în a doua parte a anului.

Activitatea de subînchiriere a totalizat 60.000 mp, adică mai mult de 2% din stocul total de birouri care se îndreaptă spre borna de 3 milioane mp în București.

În continuare, un stoc nou de aproximativ 250.000 mp de birouri va fi livrat în Capitală anul acesta. Circa 40% din această suprafață fiind preînchiriată la începutul de 2021.

Cererea scăzut s-a reflectat și în rata de neocupare a birouri care a crescut la 13,75%, un maxim al ultimilor patru ani. În acest an, acest indicator ar putea crește până la 18%, nivel apropiat de recordul de peste 20% atins în recesiunea din 2009-2010.

Unele dintre noile proiecte au avut rată de ocupare sub medie comparabil cu anul record din 2019, potrivit lui Sebastian Dragomir, partner și head of Office 360° la Colliers. Scăderea cererii pune presiune și pe chirii, iar anumiți proprietari de birouri încep să accepte contracte cu chiriași sub standardul de 5 ani cu termeni flexibili.

„Cu toate acestea, impactul asupra chiriilor este probabil să fie diferit, iar clădirile noi de clasa A ar trebui să fie în regulă: ele tind să aibă chiriași mari de tip blue chip, adică firme solide, și, deși acestea ar putea începe să subînchirieze o parte din birourile lor, clădirile foarte bune din București au avut oricum o rată de ocupare peste medie ciclul trecut și ne-am aștepta ca lucrurile să rămână așa”, spune Dragomir.

Activitatea de închiriere ar urma să fie afectată în acest an. Dacă în mod normal, în fiecare an expiră contractele de închiriere pentru aproximativ 400.000 mp de spații, „e posibil ca puține dintre acestea să fie reînnoite, atât din cauza problemelor economice actuale, cât și a impactului permanent al muncii la distanță”, potrivit consultanților Colliers.

Piața de birouri va continua să crească pe termen lung, iar sector s-ar putea apropia de cota de 5 milioane mp spre finalul deceniului fără o criză economică majoră, potrivit lui Dragomir.

„Totodată, orașele regionale vor rămâne alternative mai puțin costisitoare în comparație cu Bucureștiul și vor continua să aibă piețe ale muncii mai puțin restrictive. Ne așteptăm ca acestea să înceapă să se dezvolte mai repede decât Bucureștiul cândva în acest deceniu”, spune Dragomir.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply