Locuinţa-dom construită manual în șapte ani de proprietarii săi

Șapte ani le-a luat proprietarilor săi să construiască acest ansamblu geodezic format din trei semisfere, realizat manual, iar acum, proprietatea are o valoare de piaţă de aproape 900.000 de dolari. 

În oraşul Lafayette din statul California, nu trece neobservată o construcţie mai mult decât neobişnuită, de forma unei jumătăţi de sferă sau, de ce nu, având alura unei navete spaţiale aterizate între dealurile californiene. Dar nu este vorba de nicio entitate extraterestră, ci de locuinţa unui cuplu care a ales să îşi construiască, prin forţe proprii, un cămin în primul rând confortabil şi, nu în ultimul rând, demn de topurile celor mai extravagante spaţii de locuit.

Ansamblu format din trei cupole cu structură geodezică

În decursul celor șapte ani de care a fost nevoie pentru finalizarea construcţiei, cei doi au lucrat cu scrupulozitate, calculând, tăind, asamblând sau zugrăvind cu migală fiecare centimetru din ceea ce urma să fie o locuinţă-dom ieşită din comun, cu suprafaţa de 158 de metri pătrați.

Construcţia include trei sfere, cuprinzând două dormitoare şi două băi. Uşa de la intrare permite accesul către domul principal, un spaţiu uriaş, placat cu panouri triunghiulare din lemn, în care există o bucătărie deschisă, un birou, o mansardă şi un luminator. Inspirându-se din proiectele arhitectului şi inventatorului Buckminster Fuller, proprietarul a confecţionat el însuşi plăcile din lemn pentru realizarea configuraţiilor triunghiulare pe care le-a utilizat la placarea pereţilor, reciclând bucăţi de lemn provenind de la un depozit dezafectat. Amuzant este faptul că copiii vecinilor, care l-au ajutat la transportul acestor bucăţi de lemn, le-au inscripţionat cu diverse mesaje care, în cazul demolării domului, vor putea fi citite de curioşi.

Toyon Del Monico PU 6817  23 e7a4e0 copy - Locuinţa-dom construită manual în șapte ani de proprietarii săi

Corpul principal este completat de 14 ferestre de formă triunghiulară dispuse pe o suprafaţă curbă care urmăreşte profilul sferic, acestea asigurând lumină naturală în spaţiul camerei de zi şi oferind o privelişte de milioane asupra văii Reliez care se întinde dedesubt.

La capătul unor scări de mică înălţime, două domuri de dimensiuni mai reduse adăpostesc dormitoarele. Dintre acestea, dormitorul principal conţine dulapuri din lemn încorporate şi un luminator de formă geometrică. În exterior, o terasă care înconjoară construcţia ca puntea unui vas este amenajată pentru relaxare.

Configuraţia geodezică a fost utilizată prima oară la construcţia unui planetarium

Structura de dom geodezic, având la bază elemente triunghiulare care formează părţi ale unei reţele de cercuri, a fost utilizată pentru prima oară la realizarea planetarium-ului german, în 1926, însă inventatorul american Buckminster Fuller a pus-o cu adevărat în valoare în cadrul construcţiilor realizate de el. Domurile lui Fuller au devenit cunoscute pentru caracterul lor versatil, pentru structura uşoară şi posibilitatea de a fi produse în masă.

large8 - Locuinţa-dom construită manual în șapte ani de proprietarii săi Toyon Del Monico PU 6817  21 b25e6d - Locuinţa-dom construită manual în șapte ani de proprietarii săi

Arhitectul american Buckminster Fuller a consacrat domul geodezic în cadrul unor construcţii avangardiste

Buckminster Fuller şi-a dedicat o mare parte din propria energie căutând modalități de a îmbunătăți condiţiile de locuit pentru om prin utilizarea de cunoștințe tehnologice moderne, creșterea confortului și eficienței locuinţei şi asigurarea de locuinţe mai accesibile economic unui număr mai mare de oameni.

După ce a dobândit o oarecare experiență în industria construcțiilor și a descoperit practicile și percepțiile tradiționale care limitează sever modificările și îmbunătățirile practicilor în construcții, Fuller a îmbunătățit elementele de structură interioară, inclusiv toaleta (asemănătoare cu cele utilizate acum în avioane), dușul (care curăță mai eficient folosind mai puțină apă) și baia în ansamblu. A conceput o serie de alternative la structurile tradiţionale, fiecare mai puțin costisitoare, mai ușoară și mai puternică decât clădirile tradiționale din lemn, cărămidă și piatră.

Conceptele din spatele domului geodezic

Unul dintre modurile în care Buckminster Fuller („Bucky”) ar descrie diferențele de rezistenţă dintre un dreptunghi și un triunghi ar fi prin aplicarea de presiune asupra ambelor structuri. Dreptunghiul s-ar plia și ar fi instabil, dar triunghiul rezistă presiunii și este mult mai rigid – de fapt, triunghiul este de două ori mai puternic. Pe baza acestui principiu, arhitectul și-a îndreptat studiile către crearea unui nou design arhitectural, domul geodezic, bazat și pe ideea sa de „a face mai mult cu mai puțin”. Fuller a descoperit că, dacă o structură sferică ar fi creată din triunghiuri, ar avea o rezistenţă fără egal.

large copy - Locuinţa-dom construită manual în șapte ani de proprietarii săi

Sfera folosește principiul „a face mai mult cu mai puțin” prin faptul că cuprinde cel mai mare volum dat de spațiul interior, cu cea mai mică suprafață, economisind astfel materiale și costuri. Fuller a reintrodus ideea că, atunci când diametrul sferei este dublat, aceasta va cvadrupla suprafața sa și va duce la obţinerea unui volum de opt ori mai mare.

Structura sferică caracteristică unei cupole este unul dintre cele mai eficiente tipuri de spaţii interioare pentru locuințele umane, deoarece aerul și energia pot să circule fără obstacole. Acest lucru permite ca încălzirea și răcirea să se realizeze în mod natural. Ca dovadă, adăposturi geodezice au fost construite peste tot în lume în diferite tipuri de climă și de temperaturi și totuși s-au dovedit a fi cel mai eficient adăpost uman.

Mai precis, cupola este eficientă din punct de vedere energetic din mai multe motive:

  • suprafața redusă necesită mai puține materiale de construcție;
  • expunerea la frig în timpul iernii și la căldură în timpul verii este redusă deoarece, fiind sferică, există cea mai mică arie de suprafață pe unitate de volum per structură;
  • interiorul concav creează un flux natural de aer care permite aerului cald sau rece să circule uniform pe cupolă cu ajutorul conductelor de aer de retur;
  • turbulențele extreme ale vântului sunt diminuate deoarece curenţii de aer care contribuie la pierderea de căldură curg lin în jurul cupolei;
  • acționează ca un tip de reflector gigant şi reflectă și concentrează căldura interioară, acest lucru ajutând la prevenirea pierderii de căldură radiantă.

Material publicat inițial în Real Estate Magazine, Nr.33.

MACHETA - austrotherme

Leave a Reply