Marile companii din România s-au adaptat la sistemul muncii de acasă și estimează o revenire graduală a angajaților în birouri până spre finalul anul viitor.
Majoritatea chiriașilor din clădirile de birouri au spus că se așteaptă ca peste 50% dintre angajații lor să se întoarcă la birou până la jumătatea anului viitor, conform unui sondaj realizat de Colliers International.
Aproape jumătate dintre companiile care închiriază spații de birouri au spus că resimt un impact negativ sau oarecum negativ asupra afacerilor din cauza Covid-19
„În acest context, jumătate dintre respondenți aveau mai puțin de 10% din angajați la birou în septembrie, o altă treime având între 10% și 50% din echipă la birou. Ponderea marilor companii (cu peste 500 de angajați) cu mai puțin de 10% din forța de muncă în birou este mai mare decât ponderea companiilor mai mici cu aceleași niveluri de prezență la locul de muncă – 63% față de aproape 43%”, notează agenția într-un comunicat.
Angajatorii mari sunt dispuși să-și reducă spațiul de birouri ocupat în viitor față de companiile mai mici, ceea ce înseamnă mai multe spații disponibile pentru subînchiriere, notează Sebastian Dragomir, partner and head of office advisory at Colliers International.
Studiul mai relevă că 3 din 4 chiriași se așteaptă la o scădere a chiriilor până la sfârșitul anului viitor. Aproximativ 64% dintre respondenți au punctat că rata de neocupare a birourilor să crească într-o oarecare măsură.
„Comparativ cu perioada 2018-2019, cererea este semnificativ mai mică pentru majoritatea proprietarilor care au participat la acest sondaj, ceea ce oferă argumente pentru ca termenii de leasing să devină mai favorabili pentru chiriași”, notează Dragomir. Acesta susține că piața birourilor „va înclina cu siguranță” spre chiriași în anii următori.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de peste 100 de chiriași și proprietari de pe piața de birouri din România.