Activitatea de tranzacții imobiliare a rămas intensă în primul semestru al anului, iar segmentul office și proiectele industriale și logistice au condus piața de investiții. Consultanții sugerează că sunt premise ca piața imobiliară comercială din România să depășească un volum de investiții de un miliard de euro în acest an.
O serie de tranzacții importante sunt în diferite stadii de negociere, însă valoarea celor încheiate în prima jumătate a anului a ajuns la 270 de milioane de euro, potrivit lui Andrei Drosu, consultant Capital Markets în cadrul firmei de consultanță imobiliară JLL România.
„Astfel, volumul tranzacționat în acest an ar putea depăși 1,2 miliarde de euro, dacă toate aceste tranzacții vor fi duse la bun sfârșit”, a declarat Drosu pentru Real Estate Magazine.
Creșterea tranzacțiilor pentru investiții ar fi semnificativă în acest an, în condițiile în care, în 2018, volumul investițiilor s-a plasat aproape de un miliard de euro, valoare care nu a fost depășită nici în anii precedenți. Prin comparație, investițiile în sectorul imobiliar comercial la nivelul Europei vor ajunge la 219 miliarde de euro în acest an, conform companiei de consultanță imobiliară Savills. În primele trei luni, investițiile la nivelul piețelor europene au atins 44,7 miliarde de euro.
Produsele imobiliare preferate de investitorii de pe piața locală sunt clădirile de birouri, hotelurile și proiectele industriale și de logistică.
„Segmentul spațiilor de birouri a fost vedetă în prima parte a anului, înregistrând cea mai mare activitate, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Încă din primul trimestru al anului trecut am asistat la o creștere constantă a nivelului tranzacțiilor și estimăm că această tendință se va menține și anul acesta. De asemenea, piața spațiilor industriale și logistice trece prin cea mai bună perioadă din istoria recentă și sunt semne că nivelul tranzacțiilor pe acest segment de piață va crește. Dezvoltarea accelerată a segmentului este impulsionată de cererea semnificativă din partea activităților de logistică, ca urmare a creșterii vânzărilor din comerț, respectiv expansiunea și intrarea de noi companii de producție, mai ales în partea de vest, nord-vest și centru a țării”, a precizat, pentru Real Estate Magazine, Ioana Roman, partener și head of Real Estate la firma de avocatură Filip & Company.
Interesul noilor investitori pentru piața imobiliară a crescut în ultimii doi ani, ceea ce a rezultat într-o creștere graduală a tranzacțiilor, explică Tim Wilkinson, partener Capital Markets la firma de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Wilkinson subliniază faptul că potențialul pieței este încă „neînțeles” de către investitorii care nu se concentrează pe România și o percep ca fiind prea riscantă.
„Însă aceasta este doar o problemă de percepție. Fundamentele pentru investiții rămân puternice, iar treptat, acest mesaj este perceput, cum că România oferă o alternativă atractivă și randamente mai bune în comparație cu restul Europei Centrale și de Est și cu Europa în ansamblu”, a declarat Wilkinson pentru Real Estate Magazine.
Tranzacțiile notabile din prima jumătate a anului
Frații Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, au realizat cea mai importantă tranzacție din sectorul de birouri în prima jumătate a anului. Aceștia au cumpărat proiectul de birouri The Office Cluj-Napoca de la dezvoltatorii NEPI Rockcastle și Ovidiu Șandor, într-o tranzacție estimată la peste 100 de milioane de euro.
Achiziția vine la mai puțin de un an după ce Dedeman a cumpărat proiectul de birouri The Bridge din București, de la Forte Partners. Proiectul The Office are o suprafață închiriabilă de circa 60.000 de metri pătrați. A fost finalizat în 2017 și este închiriat în întregime.
„Proiectul The Office reprezintă o alegere ideală pentru Dedeman și ne-a convins atât prin localizarea sa într-unul dintre cele mai importante și dezvoltate orașe ale țării, cât și prin standardele înalte de calitate și sustenabilitate pe care le îndeplinește”, a comentat Dragoș Pavăl, președintele Dedeman, potrivit unui comunicat.
Tot în primele luni ale anului, dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital a vândut nouă centre comerciale, cu o suprafață totală de 67.959 de metri pătrați, către MAS Real Estate.
Tranzacția s-a ridicat la 113 milioane de euro și a cuprins centre comerciale din Roman, Baia Mare, Slobozia, Focșani, Râmnicu Sărat, Târgu Secuiesc, Făgăraș, Gheorgheni și Sebeș. Centrele erau controlate de către compania PKM Developments, un joint-venture între MAS Real Estate și Prime Kapital. Anul trecut, MAS Real Estate a cumpărat Atrium Mall din Arad, de la Cosmovia Holdings Limited, pentru 40,5 milioane de euro și Atrium Militari, pentru 95 de milioane de euro.
În perioada ianuarie-mai, au fost înregistrate 201.376 de tranzacții de vânzare pentru case, terenuri și apartamente la nivel național, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Capitala a fost pe primul loc, cu 34.525 de tranzacții, în timp ce județele Ilfov și Cluj au ocupat următoarele două poziții, cu 17.593, respectiv 11.521 de tranzacții. În perioada similară a anului trecut au fost înregistrate 251.851 de tranzacții de vânzare la nivel național, potrivit sursei citate.
Analiză publicată inițial în Real Estate Magazine, nr.28, Summer Edition 2019.
Pingback: Tranzacție: Frații Pavăl intră în acționariatul Vrancart - Real Estate Magazine