Tranzacțiile cu terenuri din Capitală, nivel record de 245 milioane euro în 2018

Piața terenurilor din București a înregistrat tranzacții de circa 245 de milioane de euro în 2018, un nou record al ultimului deceniu, potrivit unui raport realizat de către firma de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Valoarea combinată a achizițiilor de terenuri făcute de către dezvoltatorii și investitorii imobiliari a crescut cu 13% în 2018 față de anul precedent.

În ciuda creșterii în trei ani consecutivi, piața a rămas cu 60% sub nivelul din 2007, câmnd au fost înregistrate tranzacții de 628 de milioane de euro.

Alexandru Mitrache, Head of Transactions – Land & Investment, Cushman & Wakefield Echinox, susține că piața terenurilor este într-o etapă de ”creștere sănătoasă”.

”Astfel, prețurile au rămas într-un interval de stabilitate, iar tranzacții recente ne arată că unele loturi sunt vândute la prețuri reduse cu 50 – 70% față de valorile din perioada 2006 – 2008. Este important că aceste loturi sunt acum tranzacționate la prețuri corecte și pot reintra în circuitul imobiliar al Capitalei deoarece prin dimensiunea lor pot schimba radical zone semnificative ale orașului”, susține Mitrache.

La fel ca în 2017, investitorii români au continuat să fie cei mai activi cumpărători, cu o cotă de piață de 49%, ei fiind urmați de investitorii belgieni, precum Mitiska-REIM, Speedwell sau Atenor, cu o cotă de 17%, și de cei din Israel cu 15%, potrivit sursei citate.

Cea mai mare tranzacție cu terenuri a fost achiziția unui teren de 4,3 hectare de către AFI Europe, în vecinătatea centrului comercial din Cotroceni.  Alte tranzacții notabile au fost achiziția a două terenuri în zonele Răzoare – Cotroceni și Floreasca de către One United, achiziția terenului fostei fabrici Helitube din Colentina sau tranzacționarea unui lot de teren de 4,6 hectare de pe strada Jandarmeriei din zona Băneasa.

AXXIS 1458 × 180 px 2 slidere - AXXIS Nova Resort & SPA

Leave a Reply